Уникредит и Райфайзенбанк ще отпуснат още 325 млн. евро заеми за фирми с облекчени условия

Финансирането е с гаранция от Европейския инвестиционен фонд, която дава възможност за по-ниски обезпечения

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малкият и средният бизнес в България ще получи достъп до финансиране за още 325 млн. евро, което ще може да ползва при облекчени условия. Средствата са предназначени за малки, средни и междинни (с до 500 служители) компании за подпомагане справянето им с ефектите от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. Финансирането ще се отпуска от две банки - Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк (България), които в началото на годината обявиха сключването на нови гаранционни споразумения с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по линия на механизма "Европейски гаранционен фонд" (ЕГФ).

ЕГФ е нов гаранционен механизъм, създаден от страните в ЕС в отговор на кризата, чийто общ размер е близо 25 млрд. евро. Той дава възможност за покритие с гаранция в размер на до 70% от размера на всеки заем - т.е. при невъзможност на кредитополучателя да изплати задълженията си, фондът покрива 70% от загубите за банката. Този тип гаранции намаляват рисковете за финансовите институции и им позволяват да приложат по-облекчени изисквания за обезпечение към фирмите, които кредитират, в сравнение с обичайно изискваните.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове