Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Банковите отчети: Годината на голямото отдъхване

По-ниските разходи за обезценки, по-малките вноски в гаранционни фондове и кредитният мораториум вдигнаха годишните печалби с 600 млн. лв.

Банка ДСК отчита най-голяма печалба, която е и рекордна в историята й - 393 млн. лв.
Банка ДСК отчита най-голяма печалба, която е и рекордна в историята й - 393 млн. лв.
Банка ДСК отчита най-голяма печалба, която е и рекордна в историята й - 393 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Банка ДСК отчита най-голяма печалба, която е и рекордна в историята й - 393 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За банките 2021 беше година, в която като че ли страховете отстъпиха на заден план и се възцари оптимизъм по почти всички линии. Възстановяването на икономиката позволи на сектора да свие чувствително провизиите си за очаквани загуби и да се върне към режим на бурно кредитиране, особено при ипотечните заеми. В резултат печалбата общо за системата рязко отскочи с над 70% до 1.4 млрд. лв. и макар да не достигна предкризисните нива, ги доближи.

В тази безметежна картина през втората половина на 2021 г. започнаха да се скупчват облаци. Растящите цени на енергийните ресурси, суровините, а впоследствие и резкият скок на инфлацията като цяло вещаят турбуленции и за домакинствата, и за бизнесите, а и за правителствата. Централните банки все повече са под натиск да забележат проблема и да реагират, което може да означава покачване на лихвите, а с това и трудности на клиентите да ги обслужват. Отделно вече все повече се надигат предупрежденията, че имотният пазар започва да прегрява.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове