Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Европейският съвет за системен риск вижда заплаха в ипотечния ръст в България

БНБ е съгласна с оценката за уязвимостите на пазара, но смята, че предприетите от нея мерки досега са адекватни и достатъчни

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Силният ръст на ипотечното кредитиране и сигналите за надценяване на стойността на имотите създават уязвимости в средносрочен план по отношение на жилищния пазар в България. За това алармира Европейският съвет за системен риск (ЕССР) - орган, който отговаря за макропруденциалния надзор над финансовата система в ЕС. Според него тези слабости носят системен риск за финансовата стабилност, което може да има сериозни негативни последствия за реалната икономика.

Констатацията на ЕССР е, че предприетите от Българската народна банка (БНБ) мерки за охлаждане на ръста на кредитирането и смекчаване на рисковете не са напълно подходящи и достатъчни. Според отговорите на българските институции (Министерството на финансите и БНБ) става ясно, че те приемат оценката за акумулиращия се риск, но считат, че предприетите макропруденциални мерки до голяма степен неутрализират идентифицираните от ЕССР рискове. БНБ отбелязва, че тя има различен подход, като залага консервативно високи изисквания за капиталови буфери от банките. Към момента те са кумулативно 6-7% и са най-високите в ЕС, като така банковата система в страната има капацитета да понесе значителен натиск, произтичащ от евентуалното влошаване на кредитния портфейл.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар