Сбербанк Европа ще бъде ликвидирана

Поделенията на санкционирания руски гигант в Хърватия и Словения ще бъдат продадени на местни банки

В Сърбия "Сбербанк" бе продадена на AIK Bank
Бюлетин Войната в Украйна Войната в Украйна

Научавайте всичко най-важно. Обобщение на случващото се и последствията от него за хората, бизнеса, икономиката и политиката.

След като преди дни ЕЦБ прецени, че регистрираната в Австрия дъщерна банка на най-голямата руска държавна институция Сбербанк е станала "проблемна или вероятно да стане проблемна", днес беше решено да се пристъпи към ликвидацията й. Причината да се стигне до това е сериозен отлив на депозити и влошаване на ликвидността след инвазията на Русия в Украйна и предприетите санкции спрямо руските банки. Според решението на европейския Единен съвет за преструктуриране Сбербанк Европа не е от критично значение за банковата система в страната и съответно няма нужда да бъде преструктурирана.

"Днес действахме за да защитим публичния интерес и да осигурим финансова стабилност. Всичко това беше постигнато, без да се ползват публични средства, така че не само клиентите на Сбербанк са защитени, а и данъкоплатците. Това беше сложна трансгранична група и имаше чудесно сътрудничество между властите на европейско и национално ниво, което е от още по-жизнено значение в тези времена", казва в официалното съобщение председателя на съвета Елке Кьониг.

Решението означава, че австрийският финансов регулатор ще предприеме необходимите действия по ликвидацията в следващите дни, а вложителите й ще могат да получат по до 100 хил. евро от местната схема за гарантиране на депозити. Изплащането трябва да започне най-късно до десет работни дена. Аналогична съдба очаква и клиентите на дъщерната й банка в Чехия, която не е част от банковия съюз и съответно решенията се вземат от местната централна банка.

Спасяването на дъщерите

Същевременно няколко от другите поделения на Сбербанк ще продължат да съществуват и още утре ще могат да отворят и да функционират нормално. За банката в Словения е взето решение да бъде прехвърлена на Nova Ljubljanska Banka, а за тази в Хърватия - на Hrvatska Poštanska Banka. По европейските правила преструктуриращата институция има право на такова решение, като за целта трябва да направи оценка на проблемната банка и да я предложи за покупка на подходящи пазарни участници. Цената не се съобщава, но Кьониг в отговор на въпроси на медии обясни, че е получена повече от една оферта и прехвърлянето не е безвъзмездно, а получена положителна цена.

Причината за различното третиране е, че за двете поделения е преценено, че преструктурирането е в публичен интерес и без него може да има негативни последици за финансовите системи на Словения и Хърватия. Общо активите на Сбербанк Европа са 13-14 млрд. евро като в Австрия, Словения и Хърватия те са по около 2 млрд. евро, което я прави малка институция в първата страна, но сравнително значима в другите две.

Двете банки купувачи са с чувствително държавно влияние в тях. Nova Ljubljanska Banka беше национализирана след Световната финансова криза заради загубите й от лоши кредити и сега държавата има остатъчен дял от 25%. В Hrvatska Poštanska Banka пък държавата пряко държи 45% от капитала, но косвено е мажоритарен собственик със 75% дял.

Спасение в последната минута имаше и за сръбската Сбербанк. За нея още миналата есен беше сключена сделка да бъде продадена на AIK Bank, а в деня, когато ЕЦБ обяви руската банка за проблемна, беше съобщено, че продажбата е финализирана. Така вече тя е част от банковата група, която се контролира от втория по богатство сърбин Миодраг Костич. След сделката AIК добавя около 1.7 млрд. евро към активите си, които ще достигнат близо 4 млрд. евро. Това й отрежда шесто място на пазара с около 9% дял.

В двете по-малки банки в Босна и Република Сръбска пък контролът е поет директно от държавни агенции. Засега по-ясно решение няма само в Унгария, където ограниченията за теглене са удължени с 30 дни и централната банка е назначила квестор да я управлява. Според информация на portfolio.hu, цитираща унгарската централна банка са бил направени опити местната Сбербанк да бъде стабилизирана, но и там се пристъпва към ликвидация.

На въпрос на "Капитал" Кьониг обясни, че институцията следи внимателно ситуацията за повишен стрес при други банки с експозиции към Русия, но не могат да се коментират конкретни имена. Според нея Сбербанк Европа е оперирала предимно като търговска банка, а не като посредник за руски лица и затова огромната част от вложителите са от ЕС. На по-късен етап ще бъде публикувана и по-детайлна информация за това каква част от депозитите са над гарантирания размер.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал