ЕЦБ иска банковите сметки на руски и беларуски граждани в ЕС да бъдат следени

Целта е да се предотврати заобикалянето на санкциите

ЕЦБ проверява дали банките предприемат необходимите мерки, за да се придържат към санкциите, включително по отношение на транзакциите и отношенията с клиенти, но не е издала никакви насоки извън правилата на ЕС
ЕЦБ проверява дали банките предприемат необходимите мерки, за да се придържат към санкциите, включително по отношение на транзакциите и отношенията с клиенти, но не е издала никакви насоки извън правилата на ЕС
ЕЦБ проверява дали банките предприемат необходимите мерки, за да се придържат към санкциите, включително по отношение на транзакциите и отношенията с клиенти, но не е издала никакви насоки извън правилата на ЕС    ©  Reuters
ЕЦБ проверява дали банките предприемат необходимите мерки, за да се придържат към санкциите, включително по отношение на транзакциите и отношенията с клиенти, но не е издала никакви насоки извън правилата на ЕС    ©  Reuters

Банковите сметки, както и всички транзакции на руски и беларуски граждани в Европейския съюз (ЕС) ще бъдат следени и проверявани от банките в блока, твърдят източници на Reuters. Това се случва, след като от Европейската централна банка (ЕЦБ) са поискали повишено внимание от контролираните от нея банки, за да се предотврати налагането на глоби, в случай че някоя банка, без да знае, е помогнала за заобикаляне на санкциите, които Западът наложи на Русия след навлизането й в Украйна.

ЕЦБ проверява дали банките предприемат необходимите мерки, за да се придържат към санкциите, включително по отношение на транзакциите и отношенията с клиенти, но не е издала никакви насоки извън правилата на ЕС, каза говорител на висшата финансова институция.

Докато засегнатите банки не трябва да спират преводите, първите три източника са казали, че трябва да направят допълнителни проверки, за да установят откъде идват парите и за какво са предназначени. Надзорниците също така са заявили на банките, че трябва да внимават допълнително с молбите за заем от руснаци или беларуси. Според друг от източниците на Reuters нищо не пречи на банките да отпускат кредити на утвърдени руски клиенти, които не са директна цел на санкциите.

Инструкциите на ЕЦБ означават, че десетки хиляди руснаци и беларуси, пребиваващи в ЕС, са изправени пред интензивен надзор от своите банки. Финансовите институции ще са нащрек за големи плащания и депозити, както и за нови заявления за кредит, твърдят два различни източника на информационната агенция. Санкциите, които бяха наложени срещу Русия, имат и изключения - в случай че руски гражданин има и гражданство на страна от ЕС. Въпреки това те поставят сериозни ограничения върху достъпа на руски граждани до банкови услуги в ЕС. Едно такова е забраната банки да приемат депозити над 100 хил. евро от руски граждани или юридически лица.

Ходът на ЕЦБ е необичаен, тъй като тя по принцип не би трябвало да следи за спазването на санкциите от страна на европейски компании. Въпреки това от ЕЦБ са взели решението, за да предпазят банките във валутния съюз от потенциални глоби, в случай че клиент на някоя банка действа като поставено лице на санкциониран руски гражданин или компания. Някои съвместни надзорни екипи на ЕЦБ, които включват служители от централната банка и националните органи, вече са дали инструкции на банките да затегнат контрола и върху жителите на ЕС, в случай че са родени в Русия или Беларус.

Надзорниците са информирали засегнатите банки между края на февруари и началото на март, като са им дали седмица за подготовка. ЕЦБ също така планира и одит на финансовите институции, но засега не ясно кога ще бъде извършен. "Първоначално мерките бяха насочени към тези с руска националност, независимо дали са местни или нерезиденти, а по-късно бяха разширени и до беларуси", каза един от източниците на агенцията.

Италия и Испания вече действат

Първите две държави, за които има информация, че вече следват указанията на ЕЦБ, са Италия и Испания. Една испанска банка е поставила под наблюдение около 8000 руски клиенти, които не са в списъка със санкции на ЕС и пребивават в Испания. Всички нови кредити на руснаци, които нямат испанско гражданство или временно право на пребиваване, са спрени и поне една банка няма да позволи на руснаци с чужди гражданства да откриват нови сметки.

Попитана дали кредиторите засилват контрола върху руските клиенти, от Испанската централна банка са заявили пред Reuters, че както надзорните органи, така и банките "извършват необходимия контрол за оценка на ситуацията и възможните съществуващи рискове".

Италианските банки също наблюдават всички сметки над 100 хил. евро на руски клиенти, дори ако те живеят в ЕС и не са в списъка със санкции, каза друг източник, запознат със ситуацията.

Все още няма коментари
Нов коментар