Банки се притесняват от евентуална руска кибератака срещу Swift

Заплахата би се увеличила, ако още руски банки бъдат изключени от системата

В изявление Swift каза, че всичките услуги, които организацията предоставя, работят нормално
В изявление Swift каза, че всичките услуги, които организацията предоставя, работят нормално
В изявление Swift каза, че всичките услуги, които организацията предоставя, работят нормално
В изявление Swift каза, че всичките услуги, които организацията предоставя, работят нормално

Все повече банки се притесняват от възможна координирана руска кибератака срещу платежната система Swift, твърдят източници на Financial Times. Според банките шансът това да се случи се е увеличил драстично, след като седем руски банки бяха изключени от системата в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

SWIFT е услуга, свързана с изпълнението на финансови транзакции и плащания между банки по целия свят.

"Има много опасения относно Swift", заяви пред английското издание финансов регулатор, който контролира киберсигурността на някои от банките. "Изглежда, че банките се чувстват комфортно със собствените си нива на киберсигурност, но ударът върху Swift би бил много пагубен за цялата банкова система", добави анонимният експерт по киберсигурността.

Според работещи в бранша удрянето на дадена банка би било по-трудно, отколкото атака по разплащателната система. Още един плюс на този вариант е, че ако нападението бъде успешно, то щетите ще обхванат много по-голям брой институции, хора и капитал, отколкото ако под прицел попадне само една банка. Над 11 хил. банки използват базираната в Белгия услуга.

Директори, които се занимават с киберсигурност в различни банки, са заявили пред Financial Times, че са поставили екипите си в повишена готовност. "По време на война това е най-ефективното място за удар - това е ядрото на глобалната банкова система, възелът, който свързва всичко", казва висш банков изпълнителен директор. Той също така заяви, че заплахата за системата в последните няколко седмици се е увеличила "значително".

До момента от Swift са изключени седем руски банки, сред които втората най-голяма - VTB, както и тази, която обслужва военните ведомства и агенции - Промсвязбанк. Най-голямата руска банка - Сбербанк, както и банката на енергийната компания "Газпром" - Газпромбанк, все още са част от единната разплащателна система. Причината е, че двете банки обработват по-голямата част от западните плащания за нефт и газ.

В случай че войната в Украйна продължи, изключването и на тези две финансови институции не изглежда невъзможно. Ако и те обаче бъдат изключени от системата, то тя би се превърнала в най-добрата възможна цел за потенциална кибератака. "Ние моделираме кибератаки срещу институции като Федералния резерв, но смятаме, че ударът върху Swift е по-вероятен като отмъщение за това, че руските банки са изгонени от него", добавя поискалият анонимност банков директор. "Това би имало огромни последици за глобалната банкова мрежа", добавя той пред Financial Times.

В отговор Swift започна нов режим на задължителен контрол за банките членки и засили наблюдението си върху тях. Също така се даде началото на програма, която цели да помогне на членовете да подобрят своята киберзащита и да споделят информация за атаки помежду си, за да защитят мрежата.

В изявление Swift каза, че всичките услуги, които организацията предоставя, работят нормално. "Swift се отнася много сериозно към сигурността и имаме силна контролна среда за физическата и киберсигурността, заявяват от базираната в Брюксел организация. Подобно на банките, пазарните инфраструктури и други финансови институции, ние непрекъснато наблюдаваме пейзажа на заплахите и съответно адаптираме нашите отговори."

Swift вече е бил атакуван

Ако руски хакери атакуват Swift, това няма да е първата атака срещу разплащателната система. През 2016 г. хакери успяха да откраднат 81 млн. долара от Бангладешката централна банка (БЦБ). Ударът е бил добре премислен, като хакерите използвали софтуер, който им позволил да се представят за банкови служители. Веднъж щом получават достъп, те започват да разпращат заявки за плащане.

Все още няма коментари
Нов коментар