Клиенти призовават водещи банки да поддържат попечителския си бизнес в Русия

Досега световни компании, банки и инвеститори са разкрили експозиции към Русия в размер на близо 135 млрд. долара, показват отчетите

Citigroup и Societe Generale вече са обявили планове да намалят драстично операциите си в Москва като част от мащабните западни санкции
Citigroup и Societe Generale вече са обявили планове да намалят драстично операциите си в Москва като част от мащабните западни санкции
Citigroup и Societe Generale вече са обявили планове да намалят драстично операциите си в Москва като част от мащабните западни санкции    ©  Reuters
Citigroup и Societe Generale вече са обявили планове да намалят драстично операциите си в Москва като част от мащабните западни санкции    ©  Reuters

Световните банки като Citigroup, JPMorgan и Societe Generale се изправят пред натиск да останат в Русия като попечителски банки, тъй като конкуренти и фондове се страхуват, че могат да изгубят важни услуги, необходими за бъдещи инвестиции в страната. Търговци, банкери и ръководители от три други финансови институции казват пред Reuters, че са търсили уверения от името на своите клиенти относно дългосрочните планове на тези банки, които извършват клиринг, сетълмент и защита на руски авоари в размер на милиарди долари. Досега световни компании, банки и инвеститори са разкрили експозиции към Русия в размер на близо 135 млрд. долара.

Намиращ се в Лондон източник, говорещ анонимно пред агенцията, за да защити поверителността на голям клиент на техния фонд, заявява, че поддържат контакти със Citibank Moscow относно статута на техния попечителски бизнес. Той казва, че техният клиент изчаква да продаде руски акции, когато Московската борса отвори, но се нуждае от уверение, че ще има западен попечител. Според източника представители на Citigroup са заявили, че ще продължат да обслужват клиенти, докато позволяват санкциите.

Citigroup и Societe Generale вече са обявили планове да намалят драстично операциите си в Москва като част от мащабните западни санкции, които целят да изолират икономически Русия след нахлуването ѝ в Украйна. И двете банки са казали, че ще подпомогнат своите клиенти със сложните задачи по оттеглянето или намаляването на експозициите към Русия, и че изпълнението на тези оттегляния ще отнеме време. Те обаче не са съобщили дългосрочните планове на попечителския си бизнес.

JPMorgan, която също предоставя попечителски услуги в Москва, е получила запитвания от клиенти, търсещи гаранции, че техните услуги ще продължат да бъдат достъпни, съобщават източници, запознати със ситуацията. Банката преди е съобщила, че ще продължи да действа като попечител за своите клиенти. BNY Mellon също е заявила, че ще продължи да изпълнява тези си функции в Русия.

Затруднен бизнес

Ако банките решат да прекратят попечителската си дейност в Русия, много западни инвеститори, притежаващи руски активи или облигации, ще трябва да се насочат към други институции, за да съхраняват своите активи, докато тези, които тепърва ще закупуват руски активи след вдигането на санкциите, могат да бъдат затруднени в изпълнението на тези планове.

На 3 март Societe Generale предупреди заинтересовани лица, че може да бъде лишена от правото на собственост върху бизнеса си в Русия при "потенциален екстремен сценарий". Първоначално Citi е заявила, че ще продължи своя бизнес в Русия на "по-ограничена основа". Но на 14 март банката заяви, че ще ускори и разшири обхвата на своето оттегляне, като се откаже от своите институционални клиенти и клиенти за управление на средствата в Русия.

Според източник освен транзакционни услуги много от намиращите се в Москва попечителски екипи предоставят и други услуги, като например превод на документи на Централната банка, които са високо ценени от западните клиенти.

Предизвикателствата пред банките, свързани с техните задължения към клиентите им в Русия ще става все по-трудно, ако санкциите срещу Русия бъдат затегнати. През последния месец Русия също така е въвела строги изисквания за чужденци, които търсят разрешение да закупят руски активи - от ценни книжа до недвижими имоти.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kamenlitchev avatar :-|
  Камбанка

  Що ли си мислех, че идеята е да няма инвестиции в Русия?

  Нередност?
Нов коментар