Фед ще свива баланса си с по 95 млрд. долара на месец, за да се бори с инфлацията

Централната банка вероятно ще повишава лихвите по-рязко от предвиденото

Фед значително разшири присъствието си на дълговите пазари, като закупуваше облигации и обезпечени с ипотеки ценни книжа
Фед значително разшири присъствието си на дълговите пазари, като закупуваше облигации и обезпечени с ипотеки ценни книжа
Фед значително разшири присъствието си на дълговите пазари, като закупуваше облигации и обезпечени с ипотеки ценни книжа    ©  Reuters
Фед значително разшири присъствието си на дълговите пазари, като закупуваше облигации и обезпечени с ипотеки ценни книжа    ©  Reuters

Федералният резерв на САЩ планира да съкращава по 95 млрд. долара на месец от баланса си в отговор на растящата инфлация в страната. Стойността на държаните от централната банка активи достигна рекордните 9 трлн. долара поради мащабната антикризисна програма по време на пандемията, целяща да осигури ликвидност и да финансира държавната хазна. Според протокол от последното заседание на Фед от края на март, цитиран от Financial Times, свиването трябва да започне още от следващия месец.

Фед значително разшири присъствието си на дълговите пазари, като закупуваше облигации и обезпечени с ипотеки ценни книжа. Сега институцията ще използва вдигането на лихвите и свиването на баланса, за да охлади икономиката и да удържи растящата инфлация в САЩ, която достигна 7.9% през февруари. Това отбелязва повратна точка от стимулираща към рестриктивна парична политика. Намаляването на обема на държаните от Фед активи на практика ще се случи, като се ограничи реинвестирането на постъпленията от падежиращи ценни книжа. Централната банка също така обмисля окончателно да се откаже от обезпечените с ипотеки финансови инструменти и да се придържа само към операции с държавни облигации.

Членовете на Комитета по отворения пазар (FOMC) са постигнали съгласие балансът да се съкращава всеки месец с до 60 млрд. долара от държавни облигации и с до 35 млрд. долара от ипотечните ценни книжа. Процесът ще започне плавно и поетапно ще достигне пълния си мащаб в рамките на три месеца или повече, ако е необходимо, за да се адаптират пазарите. Така активите на Фед ще намаляват с около 1 трлн. долара годишно. По-рано управителят на Фед Джером Пауъл обясни, че ефектът от свиването на баланса тази година ще е равносилен на покачване на лихвите с четвърт пункт.

Според анализатори централната банка е разбрала, че е закъсняла, и сега бърза да смени посоката. Допреди месец Фед все още разширяваше баланса си, а само след месец ще започне да го свива, коментират експерти в сферата на финансите.

Лихвите може да се вдигнат по-бързо

Членовете на FOMC стават все по-склонни към по-агресивно повишаване на лихвите тази година. След като миналия месец основният лихвен процент на банката беше повишен с четвърт процентен пункт за пръв път от 2018 г. и достигна интервала 0.25-0.50%, сигналите са, че последващите увеличения може да са по-резки - с по половин пункт. При няколко покачвания тази година, каквито са очакванията на пазарите, основният лихвен процент на Фед ще достигне считаното за неутрално ниво от 2.3 - 2.5%.

Разходите по заемите се повишиха от началото на март, тъй като пазарите се подготвят за по-високи лихвени проценти. Започва покачване на лихвите по ипотечните кредити в САЩ и спад на фондовите борси, които преди това достигаха исторически върхове. По-малък баланс на Фед може да ускори тези тенденции. Отстъпването на централната банка ще остави и повече държавни облигации на разположение за инвеститорите, а доходността им вероятно ще расте. Очакван ефект ще е и намаляване на ликвидността на пазара за публичен дълг.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал