Инвестиционните банки най-накрая отчетоха печалба от бизнеса си в Китай

Най-добре се е представила швейцарската UBS

Китай премахна лимита за чуждестранна собственост върху банките през миналата година
Китай премахна лимита за чуждестранна собственост върху банките през миналата година
Китай премахна лимита за чуждестранна собственост върху банките през миналата година    ©  Reuters
Китай премахна лимита за чуждестранна собственост върху банките през миналата година    ©  Reuters

След дълги години на загуби, 2021 г. е първата, в която световните инвестиционни банки са реализирали печалба в Китай. Това показват отчетите на банките, до които е получил достъп Financial Times. Най-добри резултати е записала швейцарската UBS, която отчита печалба от 22 млн. долара, докато единствената финансова институция, която е на загуба, е китайското поделение на HSBC. То е загубило 24 млн. долара през 2021 г. и общо 89 млн. за последните четири години.

Обръщането на негативната тенденция стана възможно, след като през април 2021 г. Пекин премахна лимитите за чуждестранна собственост в сектора на ценните книжа и взаимните фондове. По този начин банките получиха възможност за първи път да поемат пълна собственост върху китайските си операции и интегрирането им с глобалните им бизнеси стана много по-лесно.

Morgan Stanley, която беше първата банка от Wall Street, която създаде партньорство за инвестиционно банкиране в Китай през 1995 г., е направила печалба от 4.5 млн. долара през 2021 г. През предходните три години тя отчиташе загуба, като за периода 2018 - 2020 г. тя е била 38 млн. долара.

JPMorgan създаде първото си съвместно предприятие за инвестиционно банкиране в Китай през 2010 г., но след това се наложи да го затвори заради изисквания на властите в Пекин. В крайна сметка такова дружество беше създадено едва от 2019 г., но за сметка на това банката е направила печалба от 11 млн. долара миналата година. Нейните загуби през 2019 и 2020 г. възлизат на 39 млн. долара.

"Целта не е да се състезаваме, за да бъдем сред първите три местни застрахователя в Китай", каза човек, близък до Goldman Sachs, пред Financial Times. "Целта е да се съсредоточим върху областите на вътрешния пазар, където можем да разграничим и да донесем международен капитал в Китай по начини, по-трудни за нашите местни конкуренти", добави банкерът.

Контролът е ключов

Goldman Sachs, която придоби пълна собственост върху партньорството си с Gao Hua Securities миналата година, направи печалба от 12 млн. долара през 2021 г. Съвместната дейност на двете банки започна през 1994 г. Резултатите на Goldman показват скок на приходите от инвестиционно банкиране за миналата година от 1 млн. долара на 24 млн. Банката също така обяви промени в ръководството, като изпълнителният директор на сингапурския клон на банката Ег Морс ще застане на чело на операциите в Китай. Той ще си дели ролята с други двама банкери - Уей Кай и Шон Фен.

JPMorgan също пое пълната собственост върху своята китайска инвестиционна банка миналата година, което й позволи да насочва повече бизнес към нея, твърдят експерти. Morgan Stanley за момента не е изкупила съвместното дружество, но за сметка на това е увеличила собствеността си до 90%. Според експерти придобиването на еднолична собственост върху китайското подразделение е въпрос на време.

2022 г. ще е по-трудна

Тази година обаче изглежда ще бъде по-трудна за инвестиционните банки. Напрежението между Пекин и Вашингтон спря потока от изгодни такси за глобалните банки, които консултират листването на китайски компании в Ню Йорк и Хонконг, а това изтрива един от сериозните източници на печалба за банките. Това беше и дейността, която реално оправдаваше поддържането на клонове в Китай през последните години.

Друг фактор, който прави тази година по-особена от миналата, е политиката на "нулев ковид", към която местните власти се придържат. Тя доведе до свиване на икономическата активност, а освен това финансовият център Шанхай дълго време беше под пълен локдаун. Ситуацията в града е от особено значение за финансовите институции, след като повечето им офиси и клиенти са именно там.

Заплахата от санкции срещу Китай от Запада по подобие на тези, наложени на Русия, след като нападна Украйна, както и регулаторната репресия срещу сектори, включително технологии, имоти и образование, също разклатиха плановете за разширяване на банките на Уолстрийт. "Това е година на объркване, а не година на правене на нещо революционно", каза изпълнителният директор на банка от Уолстрийт в Китай пред Financial Times.

Все още няма коментари
Нов коментар