🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът и домакинствата са взели нови заеми за по над 1 млрд. лв. през юни

Цената на ипотеките и на потребителските кредити остава на историческо дъно, а фирменото финансиране леко поскъпва в края на полугодието

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

От началото на годината до края на юни банките в България са отпускали месечно средно по 573 млн. лв. потребителски заеми - или с по около 157 млн. повече отколкото средните суми, предоставяни за първите шест месеца на 2021 г. При жилищните кредити новосключените договори средно на месец тази година обемите са се увеличавали с по около 370 млн. лв., или по близо 86 млн. лв. повече в сравнение с първата половина на миналата година. Това показват данните от лихвената статистика на БНБ, в които продължаващата тенденция за ускорение на кредитния пазар се чете и в числата за последния месец - само през юни домакинствата са получили ново финансиране за общо 1.17 млрд. лв., от които 696 млн. лв. за потребление и 472 за жилищни нужди.

В корпоративния сегмент изминалият месец също е бил най-активният от началото на годината, като фирмите са изтеглили нови заеми на обща стойност 1.04 млрд. лв. А средномесечно през първото полугодие на 2022 г. банките са финансирали бизнеса с по 842 млн. лв., спрямо 655 млн. лв. за същия период на миналата година.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар