KBC Global Services подпомага цифровата трансформация на KBC Group

Целта ни е делът на собствените ни ИТ кадри да е над 70%, включително чрез центровете ни в София и Варна, казва Изабел Ван Меле, CIO на KBC Group

Изабел ван Меле, CIO на KBC Group
Изабел ван Меле, CIO на KBC Group
Изабел ван Меле, CIO на KBC Group
Изабел ван Меле, CIO на KBC Group

Визитка

Изабел ван Меле притежава повече от 25 години опит в сферата на информационните технологии, заемайки ръководна позиция от 2011 г. насам. Днес тя е главен директор "Информационни технологии" в KBC Group. За нея визията и загрижеността са ключови фактори за успеха. Тя притежава както бизнес, така и технически познания, които създават предпоставки за реализиране на значителни промени в банковия и застрахователния сектор. Силен привърженик на автентичното лидерство, което според нея е ключът за успеха в бизнеса, Изабел ван Меле е част от класацията на Inspiring Fifty Belgium за топ 50 вдъхновяващи жени лидери в Белгия.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Визитка

Изабел ван Меле притежава повече от 25 години опит в сферата на информационните технологии, заемайки ръководна позиция от 2011 г. насам. Днес тя е главен директор "Информационни технологии" в KBC Group. За нея визията и загрижеността са ключови фактори за успеха. Тя притежава както бизнес, така и технически познания, които създават предпоставки за реализиране на значителни промени в банковия и застрахователния сектор. Силен привърженик на автентичното лидерство, което според нея е ключът за успеха в бизнеса, Изабел ван Меле е част от класацията на Inspiring Fifty Belgium за топ 50 вдъхновяващи жени лидери в Белгия.

Управлявате ИТ отдела на KBC Group, каква е ролята му в голяма структура като KBC Group, как подпомагате дигиталната трансформация на компаниите от групата?

- Аз съм главен директор "Информационни технологии" на KBC Group. Управлявам отдела, който отговаря за функционирането на всички информационни системи в компанията. KBC има дългогодишна стратегия по отношение на дигитализацията, а инициативата Digital First играе ключова роля в нея. Но нека първо да представя каква е нашата визия за бъдещето на дигиталните технологии.

Всичко при нас започва от иновациите. В компанията действа Стратегически център, който следи тенденциите в бизнеса и технологиите на глобално ниво и на тази база създава "ръководство" (т.нар. trend book), което се преразглежда и обновява два пъти годишно. Част от тенденциите, описани в него, трябва да бъдат внедрени скоро при нас, други ще се развият в по-далечно бъдеще, а има и такива, с които трябва да започнем да експериментираме веднага. Въз основа на информацията от Стратегическия отдел в ИТ отдела на KBC Group знаем върху коя тенденция да се съсредоточим сега, кои са силните страни на популярните технологии и кога да започнем да експериментираме. Защо го правим? Обикновено отнема няколко години преди компанията да реши да внедри дадена технология или да пусне нов продукт, затова ние трябва да сме готови и да сме поели в тази посока по-рано.

Така стана с нашия персонален дигитален асистент КЕЙТ, базиран на изкуствен интелект. Тестваме тази технология от 2017 г. насам и когато компанията реши преди две години, че иска да пусне подобен продукт, който да помага на нашите потребители и да улеснява живота им, всичко стана много по-бързо. След първите експерименти с КЕЙТ преминахме към "инкубационен период". Организирахме малък екип, който следваше иновационната карта, а след това стана част от групата за официално пускане на продукта. Специалистите от ИТ и от другите бизнес отдели работеха с дигиталните технологии и реализираха фронтенд частта на КЕЙТ (потребителския интерфейс), други разработваха сървърната платформа (бекенд) за продукта. Екипът ни подпомага и услугите, които предлага нашият личен дигитален асистент, като така се стремим да осигурим безпроблемното взаимодействие на потребителите с него.

В моя ИТ отдел работим заедно с експерти от други направления на бизнеса. Организирани сме в интегрирани международни екипи от специалисти с разнообразни профили, които работят заедно по различни проекти, свързани с КЕЙТ, плащанията, застрахователните услуги и по всички други аспекти, засягащи дейността на компаниите от групата на KBC.

И това се получава, защото разглеждаме услугите открай докрай. Клиентът може да поиска да извърши банков превод и да се увери, че той е бил осъществен. Или да поиска от КЕЙТ оферта за нова застраховка, например за електрически велосипед. Асистентът трябва да обслужи целия процес, свързан с тези заявки. Той също трябва да съдейства на клиента да получи информация и оферта открай докрай, подкрепяйки го в целия процес. Например ако поискате нова дебитна или кредитна карта, процесът на заявка с помощта на КЕЙТ ще бъде изцяло онлайн. Веднага ще видите на мобилния си телефон, че новата карта е добавена.

Това изглежда като много голям проект, разделен на по-малки задачи.

- Изграждането на личен дигитален асистент беше голяма задача и той е в продукционна фаза в Белгия от година и половина. По него работят много хора "зад кулисите" - екип за събиране на данни, друг за цифровите канали, а след това се включват екипите за плащания, екипите за ипотеки и застрахователните екипи. Един такъв цялостно интегриран екип, съставен от специалисти с ИТ или бизнес профили, наброява средно между 100 и 200 души.

Какви са основните тенденции според вас във финансовия и застрахователния сектор. Наскоро KBC спечели награда от SIA partners за своето приложение KBC Mobile. Как тези постижения са свързани с технологичния център на KBC Global Services и каква е ролята на българския екип?

- Вече обясних, че ИТ специалистите работят заедно с бизнес експертите, създавайки интегрирани екипи. През последната година ИТ отделът ни се увеличи значително и днес се състои от приблизително 2700 души, като по-голямата част от тях са наши служители. През годините този процес се разви и днес около 58% от хората в екипа са собствени кадри на KBC, а останалите са външни подизпълнители. За продължаващото разрастване на ИТ отдела имаме нужда от нови, предимно вътрешни, кадри. За целта решихме да се насочим не само към Белгия, но и към други съседни (nearshore) държави. България, и по-специално София и Варна, са сред локациите, където искаме да развием вътрешната си технологична компетентност, като целта ни е делът на собствените специалисти да се увеличи до над 70% до 2026 г.

От една страна, отличителна черта за KBC е знанието, което се натрупва в компанията, както и лоялността на служителите. При нас има хора, чието кариерно развитие е изцяло в KBC. Те са имали възможност да израстват заедно с компанията, да правят различни и иновативни неща. Разполагаме с опитен експертен екип, а това е много ценен актив, който ни дава гъвкавост, за да реагираме по-бързо и адекватно на променящата се технологична среда и да продължим да създаваме иновации. От друга страна, част от служителите, особено в Белгия, ще се пенсионират през следващите от 5 до 10 години. Затова е много важно да инвестираме в технологични специалисти и да обновяваме екипите, увеличавайки вътрешния си капацитет.

Търсим хора, които са "жадни" да получат възможности за кариерно развитие, да са част от вътрешната работна сила на нашата организация и заедно да реализираме нашата стратегия. Тези хора ще работят в международни интегрирани scrum екипи, които са част от по-големи дивизии, наречени agile "влакове". Например някои от българските професионалисти ще са част от scrum екипите за развиване на КЕЙТ, други - от scrum екипите за развиване на платежните услуги и т.н. Целта на интегрирането е създаване на цялостен ИТ отдел и затова имаме много разнообразен екип от Белгия, съседните държави и нашия офшорен партньор. Искам да имаме сработени екипи, като знанията да остават в компанията, разпределени в различни локации.

В Белгия се води голяма война за таланти и затова не планираме да набираме кадри само там, а да сме независими от белгийския пазар. Искаме да се възползваме от талантите, които са налични на повече места. KBC действа активно като банка в Чешката република, в Словакия, в България и в Унгария, така че има смисъл да търсим таланти на места, където имаме собствен банков и застрахователен "отпечатък".

Хората, които ще назначим в България, ще бъдат част от това, което наричам "единен приобщаващ международен екип" - без значение къде ще бъдат - дали в Белгия, във Варна, в София, в Будапеща или в Прага, искаме всички те да са част от един екип от бизнес и ИТ специалисти, работещи за определена цел и участващи във всички видове разработки, във всички части от дигиталната трансформация.

Що се отнася до наградата за най-добро мобилно банково приложение, хората много се гордееха с нея, тъй като работиха усилено, за да се случи. А това постижение означава да мислиш различно през цялото време, да се поставиш на мястото на потребителя и да откриеш какво повече можеш да направиш за него.

Разкажете малко повече за криптовалутата Kate Coin?

- Във вече споменатия Стратегически център се работеше върху темата за блокчейн от 3-4 години и се правеха множество експерименти в тази област. Имахме идеи как да пуснем подобна технология на пазара, кой бизнес модел би бил интересен за нас. Разработвахме тези идеи от месеци.

През декември миналата година нашият генерален директор Йохан Тийс заяви, че иска да организира мащабно събитие за нашите служители след кризата с коронавируса и попита дали можем да разработим завършено решение за програмируема валута, което да представим по време на събитието. Решихме да направим голямо парти през юни 2022, на което всички служители на KBC да се съберат навън в т.нар. иновационен бутик, където да видят новия продукт.

Това бе предизвикателство. Трябваше веднага да започнем да пишем код и да създаваме Kate Coin. Екипите работиха изключително усилено, за да може това да се случи навреме. Но създаването на програмируем валутен токен бе възможно, защото беше част от иновационния план и вече бяхме експериментирали с различни типове блокчейн технологии.

По какво се различават програмируемите пари? Тук става въпрос за средства, които можете да програмирате за определени условия. KateCoin е част от затворена система, от екосистемата на KBC. Това означава, че ние я въвеждаме и обезпечаваме. Например определихме, че една "монета" Kate щеше да струва 1 евро при пускането й в иновационния бутик през юни тази година. Компанията даде на всеки служител определени категории, за които може да я използва, например за плащане на напитки и храна по време на събитието. Всяка транзакция всъщност представлява блокчейн транзакция. За нас това бе добра възможност да направим мащабни тестове, защото на партито присъстваха над 8000 служители. Всеки от тях можеше да плати само с Kate Coin, не и с обикновени пари. Беше приятно да видим, че решението работи така, както се надявахме и очаквахме. Но това е само първа стъпка от по-голям план за онова, което искаме да направим с програмируемите пари.

Споделете как се чувстватe при първото си посещение в Техническия център във Варна.

- Щастлива съм, че съм тук. Имах лекция в Техническия университет във Варна. Тук е много хубаво място за работа, а аз наистина вярвам в развитието на международни екипи. Още преди да започна работа в KBC, съм създавала подобни интегрирани технологични екипи в Букурещ и тогава започнах от нулата, но изграждах наистина доста голяма организация. Много динамичен, много креативен колектив, в който също така имаше хора и от ИТ, и от бизнеса.

Аз наистина вярвам, че ако се фокусирате върху изграждането на страхотна екипна динамика, върху превръщането на работата в интересно пътешествие за всички участници, върху приобщаването, това може да има голямо значение.

За мен преживяването в Букурещ беше истинско богатство от много, много култури и интернационални специалисти. Това искам да внеса и в нашите екипи, защото вярвам, че един "свеж поглед" от хората в България към ситуацията може вдъхнови хората в Белгия, а хората в Белгия могат да вдъхновят своите колеги в България. Наличието на тези смесени екипи от хора от България, Брюксел, Прага може да бъде само от полза за нас да мислим наистина по различен начин. Една от основите опори в нашата стратегия е да гледаме на нещата по различен начин и понякога да преосмисляме как да направим нещо по-ефективно или да оптимизираме вече създаденото. Затова трябва да запазим ангажираността и фокуса на нашите специалисти.