Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Локална сметка в USD - първа стъпка в завладяването на американския пазар

Новият продукт на iBanFirst помага на дружествата да се развиват в международен план бързо и лесно, без излишни трудности

Локална сметка в USD - първа стъпка в завладяването на американския пазар
Локална сметка в USD - първа стъпка в завладяването на американския пазар
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският пазар често е заложен в плана за износ на голям брой дружества. Той е перспективен заради своя размер и обхват, но износът отвъд океана има своите предизвикателства, които най-често са свързани и с допълнителни разходи. Едно от тях е откриването на местна банкова сметка в американските банки, както и за репатрирането на печалбите - нещо, което може да се окаже сложно и отнемащо много време. Тогава какво е решението и има ли въобще такова?


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Американският пазар често е заложен в плана за износ на голям брой дружества. Той е перспективен заради своя размер и обхват, но износът отвъд океана има своите предизвикателства, които най-често са свързани и с допълнителни разходи. Едно от тях е откриването на местна банкова сметка в американските банки, както и за репатрирането на печалбите - нещо, което може да се окаже сложно и отнемащо много време. Тогава какво е решението и има ли въобще такова?

Удобно и лесно - с iBanFirst

Решението е в новия продукт на iBanFirst, което помага на дружествата да се развиват в международен план бързо и лесно, без излишни трудности. Успоредно с това компанията предлага на бизнеса възможност да се възползва от силата на мрежата на iBanFirst, като инкасира средствата от местните си продажби, използвайки по-бързата и по-евтина местна разплащателна мрежа. Целта е безплатни преводи и незабавна обмяна между различните фирмени сметки в iBanFirst с възможност за вътрешногрупови преводи или репатриране на средства към дружеството майка, базирано в Европа. Възможно е и агрегиране на всичките сметки на дружеството в едно пространство с консолидиран баланс. Освен това, ако е необходима обмяна, например от USD в EUR, бързината на транзакцията и превода ще бъде оптимална, при най-нисък и най-справедлив обменен курс, с гаранция от iBanFirst.

Накратко - с локална сметка на iBanFirst в Съединените щати, в допълнение към европейските сметки на iBanFirst, клиентите могат да избегнат затрудненията и разходите, свързани с традиционните решения, и да получат необходимите за реализиране на амбициите си гъвкавост и бързина на изпълнение.

Защо това е важно?

Стъпването на нов пазар често е трудно за дружествата. Фирмите могат да се сблъскат с различни пречки, особено при събирането на приходите от продажби в USD на американски клиенти, B2B и B2C. И наистина, за да бъде открит фирмен търговски обект в САЩ, трябва да се мине през етапа "отваряне на местна сметка" в традиционните американски банки. Тази на пръв поглед проста стъпка може бързо да се окаже проблематична поради три причини:

  • Времето за обработка на досието може да отнеме седмици и да доведе до забавяне в започването на търговските дейности;
  • Липсата на гъвкавост на процесите на интегриране, при които се изискват много гаранции и документи (като различни документи за самоличност и удостоверения за адрес в САЩ), и свързаният с тях риск от отхвърляне на досието, който остава често срещан;
  • Таксите за откриване и поддръжка на сметка са сравнително високи и непрозрачни.

Освен това има и друго - репатрирането на средства в Европа включва скъпи международни преводи, а обменните трансакции, при наличието на такива, обикновено се извършват по прекалено високи курсове. Нужно е да се помисли и за дистрибуторската мрежа, която трябва да бъде изградена на обширната американска територия, обхващаща 50 щата. Много често, за да покрият голяма част от този огромен пазар, компаниите решават да отворят множество клонове и да създадат локална мрежа. А това има своите последствия от банкова гледна точка. Например - нужно е да бъде открита отделна банкова сметка за всяко дъщерно дружество. Това означава, че ограниченията ще се умножат по броя на субектите, които предстои да бъдат открити. По този начин колкото по-голяма бъде структурата на дъщерните дружества, толкова повече банкови сметки и вътрешногрупови потоци за управление ще има, което ще усложни счетоводството и ще доведе до генерирането на допълнителни разходи. Освен това със сигурност ще се наложи агрегиране на сметките и репатриране на средствата. Тук отново многобройните транзакции, които трябва да се извършат, няма да бъдат безплатни.

Особеният случай на е-търговията и пазарните платформи

Извън класическия случай на дружествата, които избират да се разширяват чрез дъщерни дружества, останалите предпочитат да заложат на силата на платформите за електронна търговия. Разбира се, веднага се сещаме за Amazon, Walmart, Ebay, Etsy, Target, Overstock, Mercari и много други Да, това наистина е отличен начин да избегнете трудността сами да създавате цяла локална дистрибуторска мрежа, но също има своите ограничения.

Какво се случва с плащанията при продажба през пазарна платформа? В действителност към тези платформи функционират платежни модули, които не са страна по сделката: PayPal, Stripe, AmazonPay Именно тези доставчици на платежни услуги (ДПУ) позволяват извършването на транзакцията: клиентът плаща в местна валута (американска кредитна карта за плащане в USD например), а продавачът събира приходите от своите продажби (в локална сметка в USD, в сметка в USD в чужбина или в сметка в EUR в чужбина например).

И в трите случая продавачът се сблъсква с ограничения, наложени чрез ДПУ. Например - при най-обикновено плащане към локална сметка в USD получаването на средствата може да се забави, а ДПУ начисляват комисиона за плащането. От друга страна, при плащане към сметка в USD в чужбина преводът отнема време, а използването на международната мрежа е скъпо в допълнение към начисляваната комисиона. И накрая, ако продавачът няма сметка в USD, а само сметка в ЕUR в чужбина, към сроковете и разходите за международни плащания ще се добави и друг недостатък - наложеният висок обменен курс (между 2 и 5%).

iBanFirst е компания, която помага на фирмите от Източна Европа да развият бизнеса си не само на Стария континент, но и по света. Дружеството предлага пълна гама от финансови продукти, предназначени за валутни трансакции - изпращане или получаване на пари в различни валути, както и различни продукти за хеджиране и експертни познания за защита на предприятията от валутни рискове.