Банкери: Търсенето се забавя, средният ипотечен кредит се увеличава

Мениджърите на ипотечното кредитиране в Банка ДСК, Уникредит Булбанк, Пощенска банка и ОББ пред "Имоти и инвестиции"

Бюлетин: Имоти Имоти

Месечен бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи относно как се развива пазарът на недвижими имоти в България и по света.

Как изглежда пазарът на недвижими имоти в България през погледа на професионалистите от ипотечното кредитиране. Опитахме се да разберем не само защото то е ключов фактор за развитието на пазара на имоти. Освен това поради естеството на работата си банките разполагат с големи обеми достоверна и актуална информация за този пазар, което им позволява да имат адекватни преценки.

Представяме отговорите на Пламена Тотева, директор "Ипотечно кредитиране" в Банка ДСК, Емил Джахов старши мениджър "Финансови услуги" в Уникредит Булбанк, Румен Радушев, мениджър на сектор "Банкиране на дребно" в Пощенска банка и Борислав Гостев, ръководител на отдел "Взаимоотношения с партньори" в ОББ, дадени в средата на април на въпросите на "Имоти и инвестиции", издание на "Капитал":

1. Какви са прогнозите ви за развитието на пазара на недвижими имоти в България до края на годината?

2. Кои са основните показатели, съотношения, статистики и прочее, които следите, за да се ориентирате за случващото се на него?

3. Какви са актуалните тенденции, които наблюдавате при ипотечното кредитиране? Има ли промяна в политиката на банката в отговор на тях?
Пламена Тотева:Търсенето, предлагането и финансирането все още са правопропорционални

Наблюдаваме тенденция към по-високи цени на имотите, но и известна стабилност в доходите на домакинствата и изгодното банково финансиране, казва директорът на "Ипотечно кредитиране" в Банка ДСК.1. Очаквания до края на годината

Секторът на недвижими имоти остана устойчив въпреки неблагоприятните условия на макросредата, предизвикани от пандемията от ковид, последвалите икономическа, енергийна, политическа криза и сериозна вълна от инфлация, особено бърза и осезаема при цените на строителните материали.

Този факт показва, че докато съвкупността от фактори, които обуславят пазара, са в равновесие, то и самият пазар не дава отклонения. На този етап съотношението търсене - предлагане и финансиране все още следва правопропорционален тренд.

Интересно е, че в условията на ръст на инфлацията през последните години недвижимите имоти се утвърдиха като предпочитана опция за инвестиране на спестявания сред българите. Реално инфлацията, която надмина доста ръста на цените на имоти за последните 2-3 години, предизвика като краен ефект повишаване на търсенето на имоти.

От друга страна, през изминалите няколко месеца много анализатори говорят за застой на цените и логично намаление на броя на реализираните сделки. Все пак моите наблюдения са, че при по-атрактивните сделки тенденциите на прираст не са се променили много.

Не мога да не отчета и факта, че високите стойности на инфлация, на които бяхме свидетели през последните 18-20 месеца, повлияха на покупателната способност на домакинствата и доведоха до известна предпазливост в потреблението. Положителните тенденции при пазара на труда и очакванията за растеж на доходите обаче ме карат да бъда умерен оптимист за запазването на жизнения стандарт на хората и възстановяване на нивата на ръст в потреблението. Още повече че коефициентът на безработица на този етап също остава нисък.

2.Показатели на фокус

В нашите анализи използваме всички масово достъпни източници на данни, като се стараем да прогнозираме най-пълния сценарий за перспективите и развитието на пазара на имоти в България. Показателите, които следим, са типичните за този сектор като цени на имоти, доходи на домакинства, условия за банково финансиране и т.н. При анализа им, разбира се, отчитаме и влиянието на промените в макроикономическите фактори като равнище на инфлация, обща икономическа активност, пазар на труда, покупателна способност на домакинствата и т.н. Например през последните години се наблюдава тенденция към по-високи цени на имотите, но и известна стабилност в доходите на домакинствата и неминуемо благоприятно влияние от страна на изгодното банково финансиране.

3. Тенденции при ипотечното кредитиране

Инвестицията в недвижим имот е традиционен инструмент за българите да вложат спестяванията си, а и да ги защитят от обезценяване, особено при нулеви депозитни лихви. Това запазва равновесието на пазара и до голяма степен предпазва от образуването на т.нар. балон въпреки ръста на цените на имоти в последните години. Няма обаче гаранции за в бъдеще. Евентуални дисбаланси по веригата търсене - предлагане - финансиране биха породили негативни влияния. При сегашното развитие на пазара обаче това би довело до по-плавни движения и резки спадове са малко вероятни.

През последната година в унисон с увеличението на цените на недвижими имоти наблюдаваме ръст на средния размер на жилищни кредити. В Банка ДСК средната стойност достига 150 000 лева, като преобладава срок на кредита от 24 години. Най-често клиентите ни избират 70-80% финансиране спрямо продажната цена.

Като профил бих подчертала преобладаващ процент на мъже спрямо жени, възрастта е основно между 25 и 50 години. Те са в активна възраст, с постоянни доходи, професионална реализация, с очаквания за модерно обслужване и иновативни продукти, които да подобряват клиентското им изживяване.

Затова все повече Банка ДСК инвестира в дигитализация на своите процеси и услуги. Можем да дадем пример с иновативната ни платформа dskhome.bg, която дава възможност по най-лесния и бърз начин потребителите да открият най-подходящото за тях жилище и да получат надежден и бърз достъп до желаното от тях финансиране.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.