Ипотечните кредити: Краят на евтините пари идва, но бавно

Покачването на лихвите вече започна, а очакванията са към края на годината стойността им да достигне около 4%

Бюлетин: Имоти Имоти

Месечен бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи относно как се развива пазарът на недвижими имоти в България и по света.

Захлаждането вече се усеща. След дългия период на рекордно ниски лихви цената на ипотечните заеми отново пое нагоре. Засега поскъпването е плавно и равнищата все още са близо до стойностите, на които бяха в края на 2021 г. - комфортно под границата от 3%, която преди десетилетие бе немислима за българския пазар. Очакванията на банкери и анализатори за ръст обаче вече се материализират, а прогнозите са към края на годината лихвите по жилищните кредити да са от порядъка на 4%.

Бавното обръщане на тенденцията

Противно на логиката, която диктуваше забавяне на фона на глобалните и местните икономически сътресения, предизвикани от пандемията, растящата инфлация и войната на Русия в Украйна, през първата половина на 2022 г. пазарът на ипотечно финансиране в България продължи да расте с бурни темпове, невиждани от 2008-2009 г. Лихвите паднаха до рекордно ниски нива, а бумът в обемите на отпусканите заеми породи опасения от надуването на балон.

В опит да охлади ентусиазма в сектора БНБ, която заради валутния борд е ограничена във воденето на независима парична политика, използва един от малкото си налични инструменти - капиталовите изисквания, и предприе серия покачвания в нивото на антицикличния буфер, който банките трябва да поддържат. Реалното пречупване на тенденцията обаче дойде (с известно закъснение заради спецификите на местния банков пазар) едва след като Европейската централна банка пое курс към покачване на основните лихви в опит да противодейства на бурно растящата инфлация в еврозоната.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.