🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вече има алтернатива на близките до нула лихви по банковите депозити в България

"Експат Евро Ликвидност" е нискорисков активно управляван договорен фонд

Вече има алтернатива на близките до нула лихви по банковите депозити в България
Вече има алтернатива на близките до нула лихви по банковите депозити в България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През по-голяма част от миналото десетилетие централните банки задържаха лихвите на нива много близо до нула. Това позволи на банките да предлагат нулеви лихви по депозитите на фона на минимална инфлация в повечето развити държави. Правителствените стимули за борба с пандемията, както и войната в Украйна обърнаха тези тенденции и повишиха инфлацията до нива, които не бяхме виждали от много години. Това провокира силна реакция от централните банки, които увеличиха драстично лихвите, за да успокоят инфлацията. Банките в глобален мащаб все още не са последвали изцяло централните банки и към момента не предлагат най-добрите условия на депозантите си.

Рязкото повишение на лихвите в световен мащаб предостави на инвеститорите атрактивни алтернативи за съхранение на спестяванията - фондове на паричния пазар (Money Market фонд). Тези фондове инвестират в диверсифицирани портфейли от високоликвидни държавни и корпоративни облигации с инвестиционен кредитен рейтинг и в текущата ситуация осигуряват значително по-висока доходност от тази на банковите депозити. Това е причината в САЩ от началото на годината да бъдат изтеглени над $600 млрд. от банковите депозити, а същевременно почти същата сума беше инвестирана във фондове на паричния пазар.

Ситуацията в България е значително по-различна. Повишението на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) не се отразява на депозитния пазар в страната. Това е видно от статистиката на Българската народна банка за депозитите, които в момента все още са на нива близки до нула.

Източник: БНБ

По данни на БНБ банковите депозити на домакинствата са близо 72 млрд. лева към края на 2022 г., като остават на високи нива, въпреки че предлаганите лихвени проценти по депозитите, с малки изключения, са близо до 0%.

Причината за липсата на значително увеличение на лихвените проценти по депозитите от страна на банките в настоящата икономическа ситуация се дължи на факта, че в банковата система в страната на практика има свръхликвидност, което се отразява в рекордно високите обеми на привлечените спестявания. Въпреки ниската доходност по депозитите те продължават да растат и отбелязват 14% ръст към февруари спрямо година по-рано. Високите равнища на спестяванията позволяват на българските банки да финансират дейността си, без да се налага да се конкурират в предлагането на по-атрактивни лихвени проценти по депозитите, за да привличат средства.

Очакванията ни са, че лихвите по депозитите ще останат такива още дълго време, защото са обвързани и с лихвите по кредитите, а банките не биха желали при тях да има рязко покачване. При текущата ситуация банковата система в България е с рекордна печалба, отчитайки над 2 млрд. лв. печалба за 2022 г., като принос имат и приходите от повишаващите се такси, които не са обвързани с лихвените проценти.

Огромната разлика между инфлацията и лихвите по депозити на банките е една от причините все повече хора да търсят алтернатива на спестяванията си в банките. Най-популярната алтернатива на банковите депозити е инвестиция във фонд на паричния пазар (Money market фонд), каквито в България почти не се предлагат.

От месец април "Експат Капитал" със своето лицензирано управляващо дружество "Експат Асет Мениджмънт" предоставя възможност на българските спестители да инвестират в подобен фонд. На 10.04.2023 г. Комисията за финансов надзор издаде разрешение за организиране на ДФ "Експат Евро Ликвидност". Той е нискорисков активно управляван договорен фонд, който цели да реализира доходност от инвестиции в краткосрочни държавни и корпоративни облигации на държави - членки на ЕС, и първокласни европейски компании. Падежът на облигациите е до 2 години, деноминирани са в евро, с инвестиционен кредитен рейтинг и средна дюрация на портфейла от година до година и половина. Поема много нисък риск. Очакваната брутна годишна доходност на фонда е 3.5%. Тя е изключително атрактивна, съпоставена с нулевите лихви на банковите депозити в България.

Подходящ е за физически лица с депозити между 6 и 24 месеца, както и за фирми с ликвидни средства по банкови сметки, които няма да са им необходими в следващите 6 - 18 месеца. За краткия срок от откриването фондът е набрал инвестиции в размер на близо 2 000 000 евро.

Инвестицията във фонда е изключително нискорискова. Очакваният среден кредитен рейтинг на портфейла на фонда е А-. За сравнение - кредитният рейтинг на България е BBB, което е с две степени по-ниско. Средното ниво на рейтинга на българските банки е по-ниско от това на България.

Основни предимства на "Експат Евро Ликвидност" спрямо банковите депозити:

  • Висока доходност. Очакваната брутна годишна доходност на фонда е около 3.5%, а нивата на банковите депозити са близки до 0%.
  • Нисък риск. Очакваният среден кредитен рейтинг на фонда е А-.
  • Алтернатива на банковите депозити. Фондът е подходящ за управление на краткосрочна ликвидност като алтернатива на банковите депозити.
  • Незабавна ликвидност. Дяловете са 100% ликвидни, инвеститорът може да тегли и внася средства по всяко време без загуба на натрупаната до този момент доходност.
  • Инвестиция в евро с нисък праг. Минималната инвестиция в ДФ "Експат Евро Ликвидност" е 1000 евро, което го прави подходяща форма и за месечни спестявания.
  • Без данък върху капиталовите печалби. Инвестициите в договорни фондове в България са освободени от данъци - 0% данък печалба за фирми, 0% данък върху доходите на физически лица, данъчни резиденти в България.
  • Активно и професионално управление на портфейла. Фондът се управлява от екип от портфолио мениджъри и финансови анализатори, които следят глобалните финансови пазари.

При интерес за инвестиция в ДФ "Експат Евро Ликвидност", както и при желание да научите какви са другите алтернативи за спестяванията Ви, се свържете с експертите на "Експат Асет Мениджмънт" (онлайн или на живо) чрез формата за резервации тук или на [email protected] и +359 2 9801881.