MFG Invest: AI е най-атрактивният сектор за нови инвестиции

Компанията подкрепя стартъп компании, които предлагат уникални решения и иновативни идеи

MFG Invest: AI е най-атрактивният сектор за нови инвестиции
MFG Invest: AI е най-атрактивният сектор за нови инвестиции
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2023 г. е успешна за инвестиционната компания МFG Invest и предприемачите, които тя подкрепя, показва дейността ѝ за първите шест месеца.

След като в края на 2022 г. дружеството набра над 4 млн. лв. от над 170 отделни инвеститори, излизайки на пазара BEAM на Българската фондова борса, то използва новия капитал да засили основната си дейност - дялови инвестиции в стартиращи компании.

"До юни успяхме да приключим 6 нови инвестиции и 1 последваща, а в момента работим по още една инвестиция", отбелязва шестмесечния резултат Станимир Василев, съосновател и акционер в MFG и MFG Invest.

В края на юни дружеството държи

портфейл за близо 23 млн. евро,

или почти 45 млн. лв., е записано в издадения отчет за полугодието. Стойността му е 4 млн. лв. повече от сумата към 30 септември миналата година, която е обявена при листването на BEAM пазара.

Основната причина за нарастването на капитала са новите инвестиции, които компанията е направила, посочват от мениджърския й екип.

Досега MFG Invest е реализирала 17 инвестиции, включително шестте след качването ѝ на BEAM пазара. Средствата са насочени към

новаторски компании, които оперират в различни сфери.

Сред тях са ONDO, която разработва софтуер и хардуер за автоматизация на процесите при малки и средни земеделски стопанства, "Грийн иновейшън" (Hydrogenera) - българска компания за водородни технологии, Findmecure - българско-английска технологична фирма за дигитално здравеопазване.

Инвестициите са подпомогнали също така Native Spaces - онлайн платформа, улесняваща организирането на големи корпоративни събития в уникални по рода си места, като посредничи между собствениците и търсещите организации.

MFG Invest участва и във финансирането на StarForge - нов интерактивен риалити формат, който проследява развитието на играчи на League of Legends, една от най-популярните компютърни игри в света, както и на Canopy - платформа за управление на процеси от фондове и за извършване на инвестиции.

Последваща инвестиция е направена в Tiger Technology, която проектира и имплементира софтуерни продукти и решения за обработване на големи данни, така че да са достъпни от много машини.

В същото време

нараства броят на кандидатите за финансиране.

От началото на годината екипът на MFG Invest е разгледал над 50 различни компании и е провел повече от 20 срещи с предприемачи, като търси активно нови дружества, в които да инвестира. "Целият набран капитал ще бъде използван за нови инвестиции, като мажоритарният собственик "Мениджмънт файненшъл груп" АД може да направи допълнително увеличение на капитала при изчерпване на настоящия. Това ще стане отново през BEAM пазара, както предвиждат неговите правила", коментира Станимир Василев.

MFG Invest разширява дейността си благодарение на утвърдената си инвестиционна "мисия".

Основната й цел е да инвестира в стартиращи компании, които предлагат

уникални продукти, услуги или решения,

или експлоатират нови бизнес модели и пазарни ниши без значение в кой сектор на индустрията работят, като тепърва изграждат своите продажбени процеси.

MFG Invest търси динамични дружества със силно мотивирано управление, които са изцяло отдадени на постигането на бизнес успех и споделят обща визия и ценности, определя главната си насока ръководството на компанията.

Важно за потенциалните кандидати за финансиране е, че MFG Invest не инвестира в компании, които са на етап "идея" и нямат разработен продукт или постоянен екип, уточнява Станимир Василев.

Дружеството не поставя срокове за инвестицията си при влизане в нова компания, но обикновено очаква от 3 до 5 години предприемачът да е развил потенциала си и вече да е печеливш.

MFG Invest се "впуска"

в най-перспективните нови сектори

за инвестиции. Сред тях Станимир Василев изтъква всичко, свързано с изкуствения интелект, като изключително атрактивно на този етап. Много интересна и продуктивна сфера остава финтехът, увеличават се и инвестициите в различни хелттех решения. Гейминг индустрията също привлича значителен финансов интерес.

Цел на MFG Invest е и да управлява портфейла си от дялови участия, като подпомага развитието на компаниите. Тя притежава дял в първия български еднорог Payhawk и в бързоразвиващи се млади компании като Boleron, eBag и други.

Решение за увеличаване на инвестициите

в тях ще зависи от етапа им на развитие, поясняват бъдещите планове на MFG Invest от нейното ръководство.

Дружеството инвестира в PayHawk през 2019 и 2020 г., когато компанията е стартираща и тепърва развива дейността си в чужбина, а в момента тя е във фаза на усилен растеж и има офиси и клиенти в много държави. Pawhawk вече набра рунд А и рунд B финансиране, в които вече участват друг тип фондове и инвеститори, със значително по-висок капитал. MFG Invest не участва в тези рундове на финансиране, защото те са извън сферата на нейната дейност, и не планира да се включи в ново финансиране в Payhawk, въпреки че очаква тенденцията за развитие на компанията да се запази положителна, коментират от инвестиционното дружество.

Boleron и eBag все още се намират в по-ранни етапи на развитие и засега още не може да се каже със сигурност, че са излезли извън обхвата на дейност на MFG Invest. Към днешна дата и двете компании не са стартирали нови рундове на финансиране, тъй като разполагат с необходимия капитал за операциите си, изясняват ситуацията от MFG Invest. Boleron получи допълнително финансиране миналата година и в момента го използва съгласно бизнес плана си. eBag отчита много успешни месеци в края на миналата година и от началото на тази всеки месец подобрява резултатите си и излиза на печалба.

В бъдещите си планове MFG Invest не изключва и възможността до края на годината да реализира

exit от инвестиции.

Ако това се случи, дружеството ще разпредели дивидент на своите инвеститори, а също така ще разполага с допълнителен ресурс за нови инвестиции.

Положително раздвижване в портфейла си MFG Invest очаква и от увеличени оценки и нови рундове на финансиране в сегашните му компании.

Продажбата на участие в някои от направените инвестиции също остава като възможност в бъдещ период, ако бъде предложена адекватна цена, коментират от MFG Invest.

На 19 юли MFG Invest проведе първата си инвеститорска среща след успешното IPO на BEAM пазара на БФБ в края на миналата година. Компанията отчете развитието си за последната половин година и представи с разговор с основателите им две от компаниите в портфолиото си - FindMeCure и Hydrogenera.

MFG Invest

MFG Invest е част от групата на MFG. Дружеството инвестира в стартиращи и развиващи се компании, чиято дейност е в сферата на технологичните финансови услуги, електронната търговия, създаване и продажба на технологии, които имат приложение в различни бизнес сфери като, но не само, образование, селско стопанство, сигурност, съхранение на данни и други.

MFG е 100% българска група компании, чиято мисия е да осигури възможност за лесен достъп до финансиране и финансови услуги на всеки без оглед на моментното им социално и финансово състояние. Групата е активна в България, Румъния, Украйна, Полша, Северна Македония, Испания и Хърватия и планира мащабна геоекспанзия на ключови европейски и международни пазари като Германия, Мексико, САЩ и Индия.

В портфолиото на MFG влизат компании и брандове като Easy Credit, "Бяла карта", Viva Credit, Fintrade, АКПЗ, iuvo, NewPay, Instinct Insurance и др.

Групата е отговорен работодател на над 8300 души в повече от 450 офиса в държавите, в които оперира.