През 2022 УниКредит е финансирала зелени проекти за 4.9 млрд. евро

Цветанка Минчева - главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет

Цветанка Минчева - главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк
Цветанка Минчева - главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк
Цветанка Минчева - главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк
Цветанка Минчева - главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Цветанка Минчева започва кариерата си в "УниКредит" в България като стажант през 2001 г. През годините е заемала различни търговски и мениджърски позиции. Отговаряла е за разработването и развитието на алтернативните канали в банката. От 2007 г. участва в координацията и развитието на алтернативни канали за дистрибуция, като е призната за значителния си принос и въвеждането на иновации в търговията на дребно и други области на банката.

От септември 2013 г. е директор "Банкиране на дребно" и член на УС в УниКредит Булбанк. Допринася и има водеща роля в развитието на банкиране на дребно, както и за внедряване на иновации в различни сфери на банката. През 2017 г. става директор "Глобално банково обслужване", като успешно реализира множество стратегически и трансформационни проекти.

От март 2020 до юни 2021 г. заема длъжността заместник главен изпълнителен директор на УниКредит Банк - Румъния. От септември 2021 г. е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Има икономическо образование, завършила е и MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия.

От септември 2021 г. е член на управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България, а от юни 2022 става негов председател. През март 2022 г. Цветанка Минчева е избрана за заместник-председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

На фона на започналата рецесия в еврозоната Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да повишава основните лихви в опит да овладее инфлацията - докога очаквате да продължи този процес на затягане на паричната политика и кога ефектите от него ще се усетят по-осезаемо и на българския пазар?

След много дълъг период на безпрецедентно ниски лихви, в който България беше определяна като лихвен рай, през второто тримесечие на годината започнахме да виждаме отдавна прогнозираното пренасяне на по-високите лихвени проценти от Европа към България. Както очаквахме, този процес протича плавно и засега го виждаме най-вече в данните за корпоративното кредитиране. В същото време лихвените проценти по кредитите на домакинствата, и по-специално тези по ипотечните кредити, остават почти без промяна. Това се дължи в голяма степен на начина, по който банките в страната управляват ликвидността си, както и на силната конкуренция помежду ни.

По отношение на овладяване на инфлацията в последния си доклад нашите икономисти предвиждат постепенното й отслабване през следващите тримесечия. Прогнозата ни е да завършим 2023 г. със средногодишно ниво 9.8% въпреки рекордите, на които бяхме свидетели в началото на годината.

През последните месеци БНБ неколкократно сигнализира, че иска да види покачване на лихвите и ограничаване на кредитирането по-скоро, но засега като цяло процесът се случва бавно - какви са очакванията ви по отношение на активността на банките и апетита на клиентите в следващите месеци и предстои ли затягане на стандартите и изискванията при отпускане на нови кредити?

- Както споменах, процесът на прехвърляне на европейските лихвени нива се забави и за доста дълъг период нивата на лихвите например по ипотечните кредити в България се оказаха откъснати от тези в останалите страни от Европа.

Очакванията ни са, че цената на кредита за домакинствата ще се повиши плавно. И това е добра новина, защото знаем колко важно е за домакинствата да могат да планират бюджета си.

Именно това ни накара да предложим на нашите клиенти и ипотечен заем с фиксирана лихва за първите пет години и продуктът вече е сред най-предпочитаните начини за финансиране на покупка на имот.

Очакваме лихвените проценти по новоотпуснатите ипотечни кредити в левове да се повишат от 2.7% приблизително досега през тази година до средно 3.5% през 2024 г. и 3.75% през 2025%. Това вероятно ще доведе до по-слабо потребление на домакинствата през следващата година, но не толкова, колкото смятахме преди, тъй явно увеличението на лихвите по кредитите за домакинствата не само е отложено във времето, но и ще се окаже като цяло малко по-ниско.

Като лидер във фирменото кредитиране каква е стратегията ви по отношение на подкрепата на бизнеса по пътя към зеления преход?

- Когато говорим за зелен преход, за нас са важни няколко неща - той да се осъществи възможно по-скоро и да е по справедлив начин. За да се случи това, е необходимо всички заинтересовани страни да работим заедно - финансовите институции, нашите клиенти и държавата чрез политиките, които въвежда.

Като една от водещите банки на пазара ние виждаме ролята си в три направления.

Първо, ние самите се стремим да се трансформираме като институция - така например в сградите на централата ни вече не използваме пластмаса за еднократна употреба, пестим енергия, като гасим рекламните си пана в най-тъмните часове на денонощието, и т.н.

Още по-значимата ни инвестиция е в нашите колеги, като ги образоваме по ESG темата чрез нашите ESG академия и ESG магистратура. И това е второто ни направление.

Най-сериозна промяна, разбира се, очакваме да случи през нашите над един милион клиенти. Това е една от най-важните роли, които банките имаме - да помогнем на клиентите да направят този нужен преход. Има сегменти клиенти, които са по-напред, знаят какво искат и какво правят, но има и много масови клиенти, за които е по-предизвикателно. Затова само през 2022 г. УниКредит е дала 4.9 млрд. евро за проекти, свързани със зеления преход. Но за да направим този преход наистина мащабен, е необходим интегриран подход между всички институции - държава, политики, регионални банки, търговски банки и бизнеси, които да вървят в една посока.

През пролетта УниКредит Булбанк отвори първия си напълно безкасов филиал като стъпка в посока дигиталната трансформация на банковото обслужване - докъде ще стигне този процес и какъв ще е според вас обликът на сектора в бъдеще?

- Този иновативен формат е създаден в съответствие с трайните промени в поведението на нашите клиенти, чиито посещения в банката все по-често са мотивирани от нужда от консултации или купуване на банкови продукти и услуги, а касовите трансакции се осъществяват на банкомати, в модерните 24/7 зони за самообслужване. Към момента 90% от трансакциите на нашите клиенти се случват през канал, различен от банковия филиал. По тази причина до края на годината банката ще въведе модела в още 10 точки на присъствие в страната.

Стартирането на иновативните безкасови офиси на банката е в отговор на отчетените тенденции през последните 10 години. Данните ни сочат драстично намаляване на операциите на каса - с 64%, като според системата за управление на опашки броят на билетите за консултация във филиалите се е удвоил за сметка на билетите за каса, а именно 42% през 2022 г. в сравнение с 24% през 2013 г. Същевременно след изграждането на зони за самообслужване в немалка част от офисите на банката с достъп 24/7 се наблюдава драстично увеличение на операциите на банкомати - със 150%, а касовите обеми са нараснали 7 пъти.

Наскоро бяхте отличена със специална награда "Финансиране на устойчиво развитие" във второто издание на престижните световни награди за устойчивост SDG Pioneers 2023 на Глобалния договор на ООН - разкажете малко повече за дейността на УниКредит Булбанк в посока в намирането на "Решения за бъдещето" и за специализираната програма ESG Academy, за които получихте отличието.

- За УниКредит Булбанк е от изключително значение една промяна да започне отвътре. Затова, както споменах, банката започна своята трансформация, като разработихме цялостна програма, благодарение на която всеки колега преминава поне едно ESG обучение на година. Важен елемент в тази програма е специално разработена ESG академия заедно с експертите от Стопанския факултет на Софийския университет. След като беше припозната от нашите колеги в България, радостни сме, че ESG академията вече е с международен статут в групата на "УниКредит" и наскоро 40 колеги от 11 страни завършиха обучението си в нея.

През ESG академията премина и мениджърският екип на нашата банка, включително и аз.

Започвайки от нашия екип, целта ни не е да подчиним рамката ESG на норми и правила, а да помогнем на клиенти в пътя им към зеления преход. В УниКредит вярваме, че можем да създаваме възможности за успех за всички групи заинтересовани страни. Банките съществуват, за да правят повече от това да дават заеми. Съществуваме, за да подкрепяме предприемачи, семейства и уязвими групи да изграждат по-добър живот и така да помагаме на цялото общество.