🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джобните вече не шумят в джоба

Картите "ДСК Старт", "ДСК Тийн" и "ДСК Макс" развиват финансовата култура на децата и младежите

Джобните вече не шумят в джоба
Джобните вече не шумят в джоба
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Детство, реално и дигитално. Новите технологии промениха общуването на децата с връстници и приятели, вниманието им непрекъснато е атакувано от видеоклипове в социалните мрежи и поглъщащи игри.

Много възрастни се страхуват, че тези промени не са за добро и дигиталният свят изолира децата от реалния, както и вредят на здравето - затлъстяване, гръбначни изкривявания, увеличаване на диоптрите.

Родителите търсят информация и се сблъскват с противоречиви послания - както да ограничават времето пред екрана, така и да разполагат с най-новото устройство, за да могат децата им да са в крак с новостите.

Доклад на UNICEF още от 2017 г. сочи, че въпросите, свързани с времето, прекарвано пред екрана, все повече се превръщат в отживелица. "Колко много е твърде много" определено е индивидуално, зависи от възрастта на детето, индивидуалните му характеристики и от по-широкия житейски контекст. Експертите са на мнение, че вместо ограничението по-обещаващо е внимателното и поддържащо посредничество на възрастните, за да се даде възможност на децата да извлекат максимална полза от свързаността при минимален риск. Да се обърне по-голямо внимание какво правят онлайн и защо, а не колко време прекарват пред екрана. Препоръката е да се отчита цялостният контекст на живота на детето - възраст, пол, личност, житейска ситуация, социална и културна среда, за да се установи границата между полезното и вредното.

Дигитално грамотните деца се ориентират по-лесно в безбройните възможности и рискове на свързания свят и градят по-успешно бъдеще.

За днешните деца дигиталният език е роден.

Започват да го усвояват преди правилата за умножение, правопис и родна реч.

Мъдрости като "парите не растат по дърветата" не важат в дигиталния свят, тъй като вече ги има дори и в облаците. И ако преди време е било по-лесно да се обясняват с монетите в касичката прасе, сега хлапетата виждат, че любимата играчка може да пристигне пред вратата с две кликвания на телефона, а в магазина мама плаща с твърди карти, а не с шумолящи хартийки.

Финансовата грамотност трябва да започва от най-ранна детска възраст, тъй като детето разбира, че парите са необходими, за да получи желаното. Добър начален учител в света на финансите е детската дебитна карта.

Дигиталните джобни

Децата вече знаят, че парите са видими и невидими. Има хартийки в портфейла, банкомати, бълващи банкноти, плащания с карти и през телефона. Дебитните карти за деца са като прохождане в света на големите, които знаят как се получават и как се харчат парите. И малките разбират, че банкоматът не е вълшебна машина за пари, а се отключва с магична парола, която обаче се заслужава с труд и знания.

Малкият инвеститор

С дебитната карта детето се превръща в малък инвеститор. Става по-отговорно за харчовете си, научава се да цени това, което има, да го разпределя по-добре във времето. Учи, че ако иска да спести за мечтано забавление, не бива да пръска за ненужни глупости.

Чувства се по-самостоятелно и независимо, за да взема решения. Но и знае, че трябва да оправдае доверието на акционерите - неговите родители. Затова и преценява по-добре рисковани инвестиции.

Родителите като ментори

Родителите са не само акционери, но и ментори във финансовото възпитание на малкия инвеститор. Не просто му гласуват еднократно доверие, но имат възможност постоянно да наблюдават неговите разходи чрез онлайн банкирането. Дебитната карта се превръща в полезен инструмент за коригиране на неразумните харчове още в понеделник или купуването на вредни за здравето храни и напитки.

Сигурните инвестиции

Възрастните не са забравили как монети са им падали от черешата, левчета са се скривали на игра на криеница, а джобовете са били изтръсквани от лоши батковци. Детската дебитна карта премахва тези страхове, тъй като парите са на сигурно място. Блокирането й е лесно и бързо, дори хлапето да я изгуби. Следпандемичният свят безапелационно наложи безконтактните плащания като по-безопасни от парите в брой. Вече и най-малките магазинчета и в много училища разполагат с ПОС терминали.

Парите са на клик разстояние

Дебитната карта спестява много затормозяващи пресмятания на родителите колко пари ще са необходими на детето. И дори да забравят за финансова инжекция, лесно и за минути могат да му прехвърлят средства по картата чрез електронното или мобилното си банкиране. Невероятно облекчение е да знаят, че където и да се намира детето им - на зелено училище или екскурзия в чужбина, винаги може да му изпратят достатъчно пари, за да е сигурно и защитено. И не е необходимо предварително маркетингово проучване колко са инвестирали другите родители.

Пазителят на информация

Малкият притежател на дебитна карта разбира колко е важна поверената му информация като ПИН код и номер на картата. Научава се да пази и да не споделя лични данни и по-внимателно да преценява опасностите, които дебнат в дигиталния свят.

Картите "ДСК Старт", "ДСК Тийн" и "ДСК Макс" са предназначени за различни възрасти, за да развиват финансовата култура на децата и младежите, да са по-отговорни, независими и успешни в бъдеще. За ползите и предимствата им прочетете тук.