Избирай разумно: пенсионен фонд

Защо е важно да избираме сами осигуряването си и можем ли да избегнем капаните на ниската доходност

Изборът на пенсионен фонд е добре да се прави разумно и със събиране на информация, а не по късмет и на игра.
Изборът на пенсионен фонд е добре да се прави разумно и със събиране на информация, а не по късмет и на игра.    ©  Надежда Чипева
Изборът на пенсионен фонд е добре да се прави разумно и със събиране на информация, а не по късмет и на игра.
Изборът на пенсионен фонд е добре да се прави разумно и със събиране на информация, а не по късмет и на игра.    ©  Надежда Чипева

Говорим си за офшорки, неясни капитали, руска мафия и скандали в парламента. Не, не става въпрос за някоя неясна политическа комбинация, а за пенсионното осигуряване. Ако не сте били напълно изолирани от медии в последните седмици, значи следите историята с най-голямата пенсионна компания в България - "Доверие". И вероятно сте притеснени, с право, от това ще има ли нов собственик и кой ще е той. Положителното на шумотевицата е, че много хора започнаха да се интересуват дали им се заделят допълнителни пари за пенсия и къде се намират те.

Кой избира вместо мен

Много хора се оказват и неприятно изненадани – от това, че им казват "вие сте служебно разпределени", от малките суми по личните им партиди, дори от факта, че не могат да изтеглят парите си преди да навършат пенсионна възраст. А какво от тези недостатъци на пенсионната система бихме могли да поправим и защо е важно да го направим? На първо място – това са си ваши пари, от вашия труд и имате пълно право да се интересувате какво се случва с тях. Второ, от тях ще зависи част от дохода ви след пенсия. Наистина, не много, защото в задължителния универсален фонд отиват само 5% от осигурителния ви доход, като според Кодекса за социално осигуряване от 2017 г. този дял трябва да е 7%. За работещите при тежки условия има допълнително осигуряване от 7% или 12%, според категорията, от което ще се получава ранната пенсия. Докато при универсалните схеми вноските се разпределят между работодател и служител, при професионалните всичко е за сметка на работодателя. (допълнено в 15.40 ч.)

И не на последно място – да не се интересувате дали парите ви се използват за финансиране на съмнителни структури е белег, че не се интересувате нито от своето бъдеще, нито от това на децата си.

Нека започнем с началото – избора на пенсионен фонд и разликата между различните типове. Ако сте от мнозинството българи, изборът не сте го направили вие, а сте били служебно разпределен. Това не значи, че някой ви е отнел възможността да избирате – просто не сте го направили. Всеки, който започва работа на трудов договор, трябва до три месеца да избере сам универсалния си пенсионен фонд. Когато не го направите, от НОИ ще ви разпределят по служебен път – можем да онагледим донякъде с томбола, в която по-голям шанс да ви спечелят имат дружествата с повече осигурени и по-ниски такси. Разбира се, това не означава, че не може да попаднете в малка компания. А освен това след втората година ви е позволено да се преместите. Но за това по-нататък.

Универсалният фонд е задължително за родените след 31.12.1959 г., а работещите при тежки условия трябва да си изберат и професионален. В него вноските са за сметка на работодател и оттам ще дойде ранната пенсия. Третият вид фондове са доброволните – в тях можете да се осигурявате ако искате, да внасяте каквито желаете суми и на какъвто период решите. Такива схеми има и за работодатели, които искат да осигуряват доброволно служителите си.

Скъпо бъдеще

"Кое е най-скъпото нещо, което ще имате? Не е автомобилът, дори да е червено ферари. Не е и къщата, дори да е на три етажа и с мерцедес в гаража. А годините за пенсия. Най-много средства ще ви струва залезът на живота ви, защото ще продължи – средно взето - дълго, а доходът ще е необходим всеки месец", коментира Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти. Той обаче оправдава донякъде незаинтересоваността на хората за пенсионната им осигуровка, като смята, че това е рационално. Защо: "Тъй като пенсионната система въобще и задължителния й стълб – УПФ в частност – са счупени, то няма много смисъл да знаеш какво става с 5 % удържани от заплатите. Тази вноска е като данък – пито, платено, парите ги няма – ефект – също. УПФ ви обричат на бедност, на старост и това е известно отдавна".

Според сметки на Камен Димитров, сертифициран финансов анализатор (CFA), средната годишна доходност на универсалните схеми за 2002-2013 г. е под 1.7% годишно, при доста по-висока инфлация, цитира Христов. По изчисленията за всяка от миналите 11 години осигуреният е губил 3.1% от покупателната стойност на парите си.

Действително, това е една от лошите страни на пенсионното осигуряване – дори и със старателни мениджъри и прозрачност, трудно може да се постигне доход, който реално да надвишава инфлацията. И главната причина е, че икономиката на България генерира висока инфлация, а ако се търсят активи, които да я покриват, то те носят висок риск от загуби. И да отбележим, че ниската доходност все пак изобщо не значи нисък риск. Според Христов който и фонд да се избере, има 90% шанс портфейлът му да не е подходящ за вашия хоризонт, цели и рисков апетит. Последното може да се поправи до голяма степен, ако бъде разрешено да се въведат мултифондовете, които позволяват изборът на различни портфейли, но вече няколко парламента така и не намират време и желание да ги приемат.

Невидимите конфликти

Финансовият консултант Преслав Китипов очерта два основни въпроса, които да си зададем, когато избираме пенсионен фонд – има ли потенциален конфликт на интереси при инвестициите на натрупаните средства и и какъв риск поемат фондът, за да се постигне доходността му?

На първия въпрос можем да си отговорим по два начина – да потърсим излезли в медиите материали или сами да проверим портфейлите на фондовете. Всяка година до края на март те са длъжни да ги публикуват на сайта си, като обявените инвестиции са към края на предходната година. Тази проверка е по-сложна, защото трябва да направите връзка дали компаниите, в които се инвестира, имат отношение към собственика на пенсионното дружество. А колкото до риска – има много начини за изчислението му, като най-лесният е да видите стандартното отклонение, което Комисията за финансов надзор публикува на сайта си (в рубриката "Статистика", "Постигнати инвестиционни резултати за 2008-2012 г.)

Под една или друга форма Христов и Китипов съветват да не разчитаме на задължителното осигуряване, а сами да се погрижим за допълнителна пенсия. Според Христов, ако се отговори на три въпроса:

1. Кога искам да се пенсионирам и с какъв доход?

2. Колко капитал ми трябва, за да си осигуря този доход?

3. Колко да спестявам днес и къде да инвестирам, за да повиша шанса си да натрупам необходимия ми капитал?

"Отговорът няма да е в българските пенсионни фондове, при състоянието им в момента", казва Христов.

Китипов посочи, че при пенсиониране само с "държавната пенсия" (от НОИ и от задължителния фонд) ще е трудно и направо невъзможно жизненият стандарт да се запази поне на 80% в сравнение с активните години. Няколко са причините за това - демографският срив, нарастваща продължителност на живота, време за натрупване на необходимата сума, размер на натрупаните средства, посочи Китипов. Един от вариантите да се "преборим", поне лично за себе си, е доброволната осигуровка. Като допълнителна "екстра" тя носи и данъчно облекчение – до 10% от осигурителния доход се намалява при изчисляване на облагането с вноските за доброволния фонд. Разбира се, ако имаме достатъчно време и познания, можем и сами да си направим личен пенсионен портфейл. Това обаче наистина ангажира много усилия и нужда от много познания.

Ако ги нямаме, финансовият консултант препоръчва три основни показателя, които да сравним, преди да си изберем добролен пенсионен фонд. Първият е да погледнем каква доходност има той, като освен официалната от КФН можем и сами да си я изчислим – вземаме стойността на един дял в началото на периода и сравняваме с цената в края му. Добре е да отбележим и колко е реалната доходност, т.е. от получения резултат да извадим инфлацията. Второто е да обърнем внимание на измерителите на риска – като стандартно отклонение, коефициент на Шарп и др. - част от тях ги има на сайта на КФН, а за повечето има достатъчно публични данни, за да ги изчислим сами. И не на последно място трябва да се обърне внимание на качеството на обслужването, което дружеството предоставя.

Преди обаче да се захванете с подобен избор, ето и основните неща, които трябва да знаете за пенсионната система в България.

Каква е разликата между различните видове схеми и всеки ли се осигурява в тях?

В България пенсионният модел е на три стълба – първият е държавното обществено осигуряване, вторият са задължителните фондове – универсалните са за родените след 1959 г., а професионалните за работещите при тежки условия, т. нар. първа и втора категория труд.

Вноски в универсален фонд не правят служителите в Националната разузнавателна служба, служба "Военна информация" на Министерството на отбраната и Специалната куриерска служба на Министерството на транспорта и съобщенията

Третият стълб е доброволното осигуряване. В него вноски могат да имат всички, които пожелаят.

Как да разбера къде се осигурявам?

Всяка година до края на май фондът ви трябва да ви изпраща извлечение колко пари имате по партидата си. Възможно е в офиса на дружеството адресът ви да е сгрешен или стар и затова да нямате такова извлечение. В този случай може да проверите фонда си през НАП – трябва ви персонален идентификационен код (ПИК), който дава достъп и до много други услуги на агенцията. Заяление за него се подава в офис на приходното ведомство, а получаването му е в съответния териториален офис според постоянния ви адрес. С ПИК имате достъп до информация върху каква сума са осигуровките, дали се бавят, в кой фонд постъпват.

Защо никой не ми е казал, че трябва да си избера пенсионен фонд?

Тъй като изборът е личен, работодателя не би трябвало да ви насочва. Универсален и професионален фонд се избират до три месеца след като започнете първата си работа на трудов договор. Ако това не се случи, ще бъдете служебно разпределен в някое от 9-те дружества. Дори и при смяна на работодателя, пенсионния фонд ще си остане същия. Важно е да знаете – в счетоводството ви не могат да ви кажат къде сте осигурен, нямат право да ви избират фонд или да ви местят.

А мога ли да сменя фонда?

Да, ако са минали две години след първоначалния избор/разпределение за задължителните схеми, и една година за доброволните. След този период смяна може да се прави веднъж годишно. Тя става като отидете в новоизбраното дружество и подадете заявление по образец. Таксата за смяна е 20 лв., които се плащат отделно и не се удържат от сметката ви. Промяна на фонд може да се случи само и единствено по ваше желание, никой няма право да ви принуждава, а това е информация, която може да споделяте само ако искате. При нарушения сигнали се подават до КФН.

Парите в сметката ми са малко. Защо?

Единият вариант е да сте осигурявани на много ниска сума. Вторият – пенсионния фонд да има ниска доходност. Възможно е и работодателят да не е внасял навреме сумите, или пък заради проблеми в НАП те да се бавят. Последното обаче може да се случи за няколко седмици, до месеци и трудно влияе на цялата ви сметка. Ако ви се струва, че се губят пари и липсват вноски, обадете се на пенсионната компания и попитайте. При нужда може да подадете и сигнал до НАП.

Какво ще ми даде допълненото осигуряване?

Универсалният фонд дава втора пенсия, над тази от държавната система. Професионалният осигурява плащането при ранно пенсиониране. Доброволният ще ви донесе третата пенсия. За всеки от тях сумата, която ще получавате, зависи от три неща – осигурителния доход, съответно вноските (при доброволното си ги определяте сами), доходността от инвестиции на фонда и таксите, които пенсионното дружество събира. При повечето таксите са еднакви.

Мога ли да тегля предсрочно пари?

От задължителните фондове – не. От тях пари може да получите чак когато навършите пенсионна възраст. От доброволните могат да се теглят пари по всяко време, но ако теглите вноска – трябва да си платите преотстъпения 10% данък. Ако теглите само от доходността, данък не се дължи.

В сряда очаквайте: "Колко пари биха получили първите пенсионери от универсалните фондове?"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


58 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Когато, човек си извади ПИК, в удостоверението, което се издава от НАП е доста объркано (не знам умишлено ли го дават неразбираемо това удостоверение). Трябва да знае, че ПИК кода е ************ (12 цифреното число). IDENTIFICATOR: ********** (личното му ЕГН). След това влиза в е-услуги на НАП. Аз лично бях шокиран от "личния си избор" на пенсионен фонд, който, аз "лично" съм бил направил?! Естествено, първото нещо което направих е да го сменя в най-близкия офис на голям чуждестранен фонд.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  tanas avatar :-|
  Танас

  Браво добра статия дано повечето хора я прочетат

 • 3
  borko99 avatar :-|
  Борко

  До коментар [#1] от "Offshore Banking":

  Кой е най-добрият пенсионен фонд - Доверие, Аенджи или кой?

 • Offshore Banking

  До коментар [#3] от "Борко":

  Въпрос на личен избор е най-дория пенсионен фонд. За мен лично, тези който са ми направили "личния избор", без аз да знам са измамници (няма да уточнявам кой е този фонд)! Всеки сам си избира фонда.

 • 5
  leftisright avatar :-|
  Райт (цензуриран)

  Всички са на минус като вземем предвид инфлацията. Много порочен модел. Никакъв шанс да сработи.

 • 6
  alexpp avatar :-|
  alexpp

  "Наистина, не много, защото в задължителния универсален фонд отиват само 5% от вноската ви"

  Грешка! Не 5% от вноската ви, а 5% от Брутното ви възнаграждение. Това са 2 различни неща.

 • 7
  alexpp avatar :-|
  alexpp

  [quote#3:"Борко"]Кой е най-добрият пенсионен фонд - Доверие, Аенджи или кой? [/quote]

  В предходна статия на Капитал са показани собствениците на тези дружества:
  http://www.capital.bg/shimg/oo_2102187.jpg

  Масата от тях са на мутри, олигарси или съмнителни хора от прехода.
  До началото на годината бях в Доверие, но бях решил да се преместя и прецених следните алтернативи - Алианц, ДСК-Родина и Ай Ен Джи. За да не правя реклама, ще кажа, че вече съм в едно от трите дружества. Преместването ми стана лесно, само след подаване на молба в новото дружество. Те задействаха всичко и след месец-два получих писмо от Доверие, че прехвърлят партидата ми към новото дружество. 20-те лева такса, разбира се си я взеха :-)

 • 8
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  Неприятно ми е да го кажа, но който и българин да закупи дори и една от най-неуспешните акции на която и да е нормална европейска борса, било Френска, Английска или Немска, или сметка в злато в която и да е от първите банки, дори да започне от един грам, ще е хиляди пъти по добре осигурен от всички опции предоставящи се в момента в България, докато търпиме сивата и мафиотска икономика...В момента в който Европа се разпадне инфлацията ще погълне всичко ! После някой да не плаче, че е работил цял живот и получава смешна пенсия...Европа, като икономическа общност ще съществува максимум още десет години...

 • 9
  kotrag avatar :-|
  kotrag


  Колективните схеми за ''спестяване'' са по правило високо-рискови.
  Ако нямаше закони, които да регламентират откровени глупости като например ''задължително-доброволно осигуряване'', на никой с две гънки мозък в главата нямаше да му хрумне да зачеркне парите си по толкова безотговорен начин.
  С дезинтеграцията на недоразумението евро-съюз (както е коментирал колегата по-горе), отписването на активи ще бъде за сметка основно на измислените пенсионни фондове. ''Мениджърите'' им ще си намерят нови работи във финансовия сектор, а някой от тях ще се пенсионират много млади с парите на овцете-спестители направени настрана

 • 10
  apolitichna avatar :-|
  apolitichna

  Да избираш пенсионен фонд в България е като да бъркаш в чувал с отровни змии и да избереш най-малко отровната. Още при създаването им стана ясно, че това са пирамиди, в които ще наливаме парите си и няма да имаме никаква гаранция, че след години няма да пием по една студена вода.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал