Моите финанси: Кредит с фалшиви данни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Моите финанси: Кредит с фалшиви данни

Превантивно - внимавайте къде и как си давате личните данни, за да не се окажете получател на кредит, за който не знаете

Моите финанси: Кредит с фалшиви данни

"Бързото" и лесно отпускане на кредити носи риск от незаконно използване на чужди лични данни

Весела Николаева
20122 прочитания

Превантивно - внимавайте къде и как си давате личните данни, за да не се окажете получател на кредит, за който не знаете

© Мария Съботинова


"Добър ден, обаждаме се от "Топ финанс", не сте си платили вноските по кредита си".

Преди няколко месеца Димитър* (името на потърпевшия и на фирмата е променено) получава такова обаждане, подобно на хиляди други получатели на кредити, които са спрели да плащат. С една забележка – Димитър никога не е теглил "бърз заем" и си няма представа, че по документи има да изплаща нещо подобно. Освен от една компания (името й е измислено), се оказва, че той има да погасява още един подобен кредит от друго небанково дружество. Следват няколко телефонни разговора, в които се уговаря с управителя на единия си "кредитор" да отиде до офиса им, за да се изясни какво точно се е случило и защо той не им е длъжник.

Два часа по-късно Димитър отива до офиса, но охраната на сградата го спира на входа и отказва да го пусне без разрешение на въпросния управител. Който внезапно се оказва отсъстващ, а жената, която се обажда на домофона, обяснява единствено, че нищо не знае, не може да го пусне и трябва да се говори с управителя. В хода на обясненията се разбира, че двете небанкови дружества отпускат кредити по телефона и от разстояние чрез електронна поща. Тъй като Димитър е управител на фирма, неговите лични данни лесно могат да бъдат намерени в регистрите и използвани от човека, който всъщност е получил парите от двата заема. В случая те са за малки суми до 1000 лв. Но историята не приключва – Димитър продължава да се води с лошо кредитно досие в регистъра и докато успее да го изчисти, получава отказ да му издадат кредитна карта.

Малко, но важни

Ако се съди по оплакванията в БНБ, подобни случаи не са много – от банката посочиха пред "Капитал", че в последните три години броят на постъпилите жалби за изтегляне на кредит (от небанкова институция) с чужди лични данни е "незначителен и много ограничен" в сравнение с общия брой оплаквания. Подадените досега жалби са били срещу една конкретна институция и става въпрос за случай от 2011 г., разказаха от Централната банка. След проверка на надзора реда и начина за отпускане на заеми от въпросното дружество е бил променен, добавиха от БНБ, без да уточняват каква точно е била промяната.

Оплакванията от подобни нарушения с използването на лични данни е добре да се подават до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), обясниха юристи. Добре е да се сезира и прокуратурата или поне да се подаде жалба в полицията, тъй като става въпрос за престъпление. Държавната комисия може да налага санкции – като предписания за отстраняване на пропуските при боравене с лични данни, налагане на срокове, в които това да се случи, може да налага и глоби.

При съмнение за нарушения физическите лица могат да серзират КЗЛД до една година след като разберат за това и до пет години, след като то е било извършено, коментираха от Адвокатско дружество "McGregor&Partners". Това означава, че ако сте научили през август тази година за изтегляне на кредит с вашите данни, направено в началото на 2009 г., имате време да се оплачете не до август идната година, а до началото й, т.е. пет години след нарушението.

"За лицето, чиито права са нарушени, съществува още възможността да обжалва действията на нарушителя по съдебен ред. Не на последно място, в случай на съмнение за извършено престъпление с използване на чужди лични данни, засегнатото лице има възможност да сезира и прокуратурата", обясни адвокат Ася Владимирова от "McGregor&Partners". Ако подадете сигнал до БНБ, оттам също по своя преценка могат да предадат оплакването до КЗЛД, за което ще ви съобщят.

И сега другата интересна част – дори случаите на изтегляне на заеми с фалшиви лични данни да не са толкова много, засегнатите поне за известно време ще се водят в регистъра като лоши длъжници. Това означава, че през това време те ще са силно ограничени да изтеглят по свое желание заем или да си вземат кредитна карта. Дори и ако го направят, е твърде възможно новият заем да им бъде отпуснат с доста по-висока лихва, отколкото би бил той без лошото кредитно досие.

От БНБ посочиха, че в такъв случай пострадалият от измамата може да оспори пред кредитора, отпуснал "фалшивия" заем, своето задължение. Тогава може да иска заличаването на дълга и ако това не се случи – да оспорва чрез съда.

"В случай на неправомерно използване на чужди лични данни за получаване на паричен заем, засегнатото лице на първо място може да оспори сключването на такъв заем, чрез оспорване валидността на договора за заем", коментира и адвокат Ася Владимирова. Тя добави, че въпреки широката практика кандидатстването за "бърз" заем да се извършва по телефона или по интернет, в повечето случаи след одобрението кандидатът трябва лично да се яви при подписването на договора. В такъв случай валидността на договора може да се оспори чрез автентичността на подписа, обясни адвокатът. Ако обаче договорът е сключен от разстояние, действителността му може да се оспорва чрез съда, добави Владимирова.

А ако се стигне до принудително събиране на "фалшив" заем?

Възможно е, но не е задължително да се случи с всеки такъв кредит. Колекторските фирми купуват кредити с големи просрочия, т.е. би трябвало след забавяне на една или две вноски поне от кредитора да ви се обадят и така ще разберете, че нещо не е наред. Разбира се, напълно е вероятно заемът да бъде продаден на колектор без изобщо да разберете за него. Ако ви потърсят от фирма за събиране на вземания, обяснете им какво се е случило и подайте жалби до БНБ и прокуратурата. Със сигурност малко колекторски дружества ще искат името им да се замесва в проблеми с използване на фалшиви лични данни.

За да се стигне до другия вариант за събиране на просрочени вземания – чрез частен съдебен изпълнител, трябва да е имало съдебно производство. "Следва да се има предвид, че по време на съдебното производство длъжникът, чиито лични данни са били използвани неправомерно има възможност да възрази относно действителността на договора за заем", каза адвокат Ася Владимирова. Дори и при лош изход на делото, преди да се стигне до опис и разпродажба на имущество, съдебният изпълнител ще отправи покана за доброволно погасяване. Съветът от нас е – обяснете му какъв е случаят и помолете да спре описването, като може да се разберете да внесете някаква малка част от сумата, докато чакате окончателно съдебно решение и разследване. А ние ви пожелаваме да четете днешния материал само за информация и никога да не ви се наложи да използвате съветите от него. Регистър на лицензираните небанкови финансови институции и техните контакти има в сайта на БНБ.

Текстът е от рубриката "Моите финанси". Ако имате въпроси, свързани с личните финанси, пишете ни на [email protected], или в коментарите под материала. Можете да ни следите през страницата на в. "Капитал" във Facebook, както и в Twitter на twitter.com/MyFinancesBG.

"Добър ден, обаждаме се от "Топ финанс", не сте си платили вноските по кредита си".

Преди няколко месеца Димитър* (името на потърпевшия и на фирмата е променено) получава такова обаждане, подобно на хиляди други получатели на кредити, които са спрели да плащат. С една забележка – Димитър никога не е теглил "бърз заем" и си няма представа, че по документи има да изплаща нещо подобно. Освен от една компания (името й е измислено), се оказва, че той има да погасява още един подобен кредит от друго небанково дружество. Следват няколко телефонни разговора, в които се уговаря с управителя на единия си "кредитор" да отиде до офиса им, за да се изясни какво точно се е случило и защо той не им е длъжник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  k_ avatar :-|
  k_

  Е, няма що - уникални глупости сте наредили.
  Че и тая адвокатка откъде е намерихте да ви консултира.
  Ако на някой все пак му се случи си набира добър адвокат (в никакъв случай от Грегори и партньори) и ги издрънчава тия дето са спали и са ви уронили репутацията, хеле пък и ако сте влезли в регистъра като некоректен. Ако се случи на мен - поне 100 бона съм ги изръсил.
  Пострадалия няма никакъв зор да търси БНБ и пр. органи, ако не става въпрос за банка. Ако банка е сгафила, което би трябвало да е невазможно, ще ви броят кайметата без много-много да се вдига шум..

 • 2
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Уникален тюрлю-гювеч...

 • 3
  hhristov59 avatar :-|
  hhristov59

  "кайметата", "невазможно", "поне 100 бона съм ги изръсил" и т.н. говори за високото Ви ниво на интелигентност.

 • 4
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  според мен статията е добре написана и добре обоснована...

 • 5
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#3] от "hhristov59":
  Със сигурност не се смятам за ентелегентен.
  Нямам дори и фейсбук и други такива неща.
  Може да съм прост, ама ако някоъ тегли пари от мое име няма да хукна да се жалвам в БНБ и на разни комисии, както препоръчва недоучената адвокатка, а директно бегам с адвокатина си в прокуратурата и съда.
  Въбоще не ме интересува кой кви пари си е въртял от мое име.
  А иначе статията очевидно е подвеждаща. Написана така, че да предпази тези дето дават лесните кредити от преследване. Най-вероятно тоя рекламен матряла е платен и от тях.
  Може пък някой ентелигентин да се хване.
  Те обикновено са балъци и вярват на вестници.

 • 6
  epoc avatar :-P
  epoc

  Страшна статия, благодаря, че информирахте онези с телефонните измами какъв нов бизнес може да отворят.

  Да не говорим, че измама с фалшиви лични данни не става без вътрешен човек от фирмата за кредити.

 • 7
  xmm avatar :-|
  xmm

  Ами то само в кварталния супермаркет не ми искат личната карта.
  Показвам я къде ли не....

 • 8
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  Що за "небанкова институция" ще отпуска пари само по предоставени данни, без да погледне личната карта!?

 • 9
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  До коментар [#3] от "hhristov59":
  И на мен не ми харесва езика, но имам поне двама много интелигентни и успешни приятели, които по някакви причини говорят точно така. (В приятелска компания, разбира се, не по време на работа.)

 • Ariman

  До коментар [#7] от "xmm":

  Всъщност ако плащаш с кредитна карта ти я искат. Така че, правете си сметката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK