Моите финанси: Стотинка по стотинка - такса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Моите финанси: Стотинка по стотинка - такса

Дебитната карта може да ви струва доста такси и комисиони, ако не следите колко събира банката за всяка услуга

Моите финанси: Стотинка по стотинка - такса

Тегленето на пари от банкомат често означава плащане на комисион. За чужбина сумите са много високи и е добре да се информираме, преди да пътуваме

Весела Николаева
19352 прочитания

Дебитната карта може да ви струва доста такси и комисиони, ако не следите колко събира банката за всяка услуга

© Юлия Лазарова


Стотинка по стотинка и става лев. А лев по лев става значителна такса. Обикновено при теглене на пари от банкомат или плащането през ПОС–терминал не се замисляме много какви точно са таксите, макар че повечето от нас търсят банкомати точно на кредитната институция, издала картата. Тарифити за теглене и плащане са обявени в общите условия на сайта на всяка банка и вероятно при издаване на картата ще ви ги кажат. Ние съветваме и сами да проверите колко са точно.

Колко й струва на банката

По обичайна практика от последните седмици на изпратените до почти всички големи банки въпроси отговори колко са комисионите им при използването на карти отговори получихме само от няколко. Само една ни отговори колко е реалната себестойност на подобни услуги. Юлиян Господинов, мениджър "Ежедневно банкиране" в Сосиете Женерал Експресбанк, обясни, че разходите са различни в зависимост от ползваното устройство и от картата. Най-общо те се разделят на такси и комисиони на картовите оператори, лицензи, наем или покупка на банкомат, периодичното му обслужване, електричество, комуникации, охраната на устройството и на парите, застраховки. По негови изчисления сумата от тези разходи е по-висока спрямо събираните от банките такси.

Поне по наши проучвания при плащане с дебитна карта в България такси не се вземат. Не така обаче стои въпросът зад граница – там е възможно да има комисион. При "Сосиете Женерал" тя е 0.50 лв. плюс 5% от стойността на покупката. Тъй като ни е трудно в един текст да съберем всички възможни такси и комисиони, препоръката ни е задължително при пътуване зад граница да прочетете дали има комисиона за плащане и колко е тя при теглене. При Уникредит Булбанк например тегленето от нейни банкомати в България е безплатно, както и от такива на Unicredit Group където и да е в чужбина. От банката поясниха, че при теглене от банкомат на друга банка такси има, като те зависят от типа на картата.

В България и зад граница

Например при най-масовите продукти комисионътта за България е 0.98 лв., а в чужбина е 1% от изтеглената сума плюс 3 евро. Което си е сериозен повод да прецените ще теглите ли пари от чужд банкомат зад граница.

ОББ събират по 0.30 лв. при теглене с дебитна карта от техен банкомат, а от нея са освободени пенсионерите, които имат сметка "Привилегия". От банкомат на друга финансова институция картодържателите плащат по 1 лв. Ако теглите в чужбина, от сметката ви ще бъдат удържани 5 лв. и 1% от изтеглената сума. Точно толкова е комисионът при теглене зад граница и на "Сосиете Женерал". При последната тегленето от банкомат на банката-издател също не е безплатно – то ще ви струва 0.20 лв., а ако използвате устройство на различна от "Сосиете Женерал" банка, тарифата се качва на 0.89 лв.

От банките няма информация за предстоящи промени на сегашните такси – поне в ОББ такива не предвиждат и все още са с тези от 2009 г. Останалите запитани също не съобщиха за планове да увеличават или намаляват тарифите си при дебитните карти.

Ето и нашите съвети:

- При издаването на картата попитайте какви точно са таксите при теглене от собствен банкомат и от такъв на друга банка. Проверявайте поне веднъж на няколко месеца има ли промяна – или директно с обаждане до кредитната институция, или в сайта на банката, в раздела с тарифи и общи условия. Маркетингов трик е да ви кажат - до края на годината нямате такса при теглене от който и да е банкомат в страната. А на следващата година да разберете, че сте платили 3 лв. само защото сте ползвали чуждо устройство.

- Ако ще пътувате зад граница, задължително проверете колко се плаща при теглене от банкомат и при плащане в търговски обект. Ако банката ви е част от международна група, такса от техен банкомат може да няма, но не е задължително. Дори и да няма, добре е да се осведомите дали в съответната държава има представителство и може ли да разчитате, че ще намерите бързо техни банкомати.

- Когато имате по-дълъг престой в чужда страна, по-добре си открийте сметка и пътувайте с карта, с която нямате такси и комисиони при плащане. Носенето на големи суми пари в брой не е особено добра идея, а недостатъчните пари може да ви доведат до момента, в който ще теглите при значително високи такси.

- Някои банки начисляват лихви и върху парите ви в дебитната карта, а други удържат такси. Дори да става въпрос за 2 лв. на месец, имайте го наум при избора къде да бъде сметката ви.

- Плащането на сметки също може да има комисиона – на фона на спестените опашки тя наистина е малка, но пак да кажем – стотинка по стотинка и се оказва, че на година давате значителна сума само за обслужване.

И така, надяваме се, че сме ви били полезни. Ако имате още въпроси, свързани с личните финанси, пишете ни на [email protected], или в коментарите под материала. Можете да ни следите през страницата на в. "Капитал" във Facebook, както и в Twitter на twitter.com/MyFinancesBG.

Стотинка по стотинка и става лев. А лев по лев става значителна такса. Обикновено при теглене на пари от банкомат или плащането през ПОС–терминал не се замисляме много какви точно са таксите, макар че повечето от нас търсят банкомати точно на кредитната институция, издала картата. Тарифити за теглене и плащане са обявени в общите условия на сайта на всяка банка и вероятно при издаване на картата ще ви ги кажат. Ние съветваме и сами да проверите колко са точно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  Поправете "комисионътта".

  Тази инфо я има на сайтовете на банките. Нещо повече - вижте и дали можете да банкирате онлайн от тази сметка и колко ви струва това. Моят опит показва, че банките си взимат тяхното по един или друг начин, така че какви карти и сметки ще имате зависи от личното потребление. Ако ви трябва онлайн банкиране - вижте къде то е най-добро. Ако теглите от банкомат - вижте си това, както и дали имате банкомат(и) на удобно място. Плащане на ПОС - него. И - съответно - вижте си коя услуга на коя банка ви е най-изгодна.
  И вижте къде имате удобен клон на коя банка и дали той е с удължено работно време - вечер или през уикендите.

 • 2
  anelia99 avatar :-|
  Angelina

  У нас не се вземат такси за плащане с дебитна или кредитна карта, но за сметка на това ако решиш да изтеглиш пари от кредитната карта ти излиза солено, така че е по добре да се ползва само за пазаруване.

 • 3
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Ами аз затова винаги в чужбина имам поне 150-200 евро в джоба. Картата е предимно за ПОС плащания. Иначе веднъж ми се наложи да тегля от банкомат в Македония - и курсът беше много лош, и таксата висока ... ама то аз съм си виновен, не си бях планирал парите :-(

 • 4
  10stinki avatar :-|
  10 стинки

  Таксите могат да ги променят без предупреждение. Правиш карта - няма такси, а след половин година - оп пеесе стинки.

 • 5
  tzvethan avatar :-|
  Цветан Дичев

  Интересна тема. По принцип съм разглеждал почти всички оферти и съм стигнал до извода, че много зависи как точно използвате вашата карта, за да изберете най-добрата (за вас, индивидуално!) оферта. Аз например си получавам заплатата по банков път и тегля пари за седмица. Има хора, които щом я получат я теглят цялата. Мога да отлича две банки, които са подходящи в тези случаи - едната е УниКредит, а другата е ПИБ.

  ПИБ имат ниска месечна такса, но пък за сметка на това имат допълнителна, когато теглите/плащате на ПОС терминал. Ако не пазарувате с карта и теглите пари веднъж месечно може би е най-подходяща като общ месечен разход.

  УниКредит пък имат по-висока такса (1.50 - 1.00 ако си получаваш заплатата), но пък за сметка на това нямат такса при теглене и плащане на пос терминал. Уеб приложението им за физически лица е безплатно, което също е добре. Аз имам 2 карти при тях към 1 сметка - едната ми е основна, другата е по-скоро ако нещо се случи с първата. Няма допълнителна такса затова, така че питайте вашата банка дали може да ви издаде 2 карти, наистина може да ви спести време, пари и нерви, ако нещо се случи с основната.

  За кредитните карти - най-важното е да не теглите пари, а да ги използвате само за пазаруване. Гледайте да не харчите повече, отколкото може да си позволите, защото след известно време може да се окаже, че дължите не малка сума и плащането дори на минималната вноска да ви е проблем.

 • 6
  beatkido avatar :-|
  beatkido

  "Комисион" - Капитал със закъснение, но все пак прие успешно елитните езикови практики на брокерите на недвижими имоти ...

 • 7
  dimi avatar :-|
  mitiozo

  ПИБ - 20ст

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  ..." Проверявайте поне веднъж на няколко месеца има ли промяна – или директно с обаждане до кредитната институция, или в сайта на банката, в раздела с тарифи и общи условия. ..."-за работещ човек със семейство, деца, грижи това си е жив лукс-лукс във време-да отделяш на няколко месеца време да се обаждаш в банка и да питаш, или да се ровиш по интернет! Затова хората си плащат колкото банката каже! А банките само и това чакат!

 • 9
  l.lukov avatar :-P
  l.lukov

  До коментар [#8] от "~песимист с бедна фантазия":

  Лукс е да си оставиш безстопанствени парите.

 • 10
  ugi avatar :-|
  ugi

  Според мен в цялата история банките трябва да бъдат задължение да уведомяват клиентите си при промяна на тарифите или въвеждане на нови такива персонално - било чрез смс, било чрез и-мейл, било чрез писмо, все по един от трите начина ще могат да стигнат до съответния човек. А не като сега - правиш си някаква карта/ сметка уж без такси и изведнъж се оказва, че дължиш някаква сума на банката и си в ЦКР като неизряден платец, защото не си разбрал, че банката е въвела такса върху продукта, който ползваш.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK