Моите финанси: Ще могат ли физическите лица да фалират?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Моите финанси: Ще могат ли физическите лица да фалират?

Въвеждането на абсолютна давност може да накара кредиторите да са по-активни и по-бързо да събират дълговете си.

Моите финанси: Ще могат ли физическите лица да фалират?

При последните предложени поправки в закона такава възможност не се предвижда. Ще има обаче 10-годишна абсолютна давност, от която старите длъжници могат да се възползват

Весела Николаева
7267 прочитания

Въвеждането на абсолютна давност може да накара кредиторите да са по-активни и по-бързо да събират дълговете си.

© Надежда Чипева


Ще могат ли физическите лица да фалират. Засега това е невъзможно, въпреки че още при управлението на ГЕРБ беше заявено намерението да бъде изготвено такова законодателство. Това така и не се случи и проблемите ще продължават да се решават на парче.

Депутите от ГЕРБ в това Народно събрание внесоха предложения за промени на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с които да се въведе 10-годишна давност, но те засягат само част от дълговете на физически лица и то са в много условно наклонение.

Новите управляващи вече дадоха знак, че ще ги подкрепят и смятат идеята за добра, за да се избегне безкрайното протакане и влачене на несъбираеми вече вземания. Неплатените задължения и опитът да се избяга от тях стимулира много длъжници да работят в сивата икономика и да нямат имущество на свое име.

За възможността физическите лица да обявяват несъстоятелност подобно на търговските дружества се говори от години, а при мандата на ГЕРБ това беше многократно обещавано. Най-активен в настояването това да се случи беше депутатът от партията Емил Радев, но през целия мандат законопроект така и не беше приет. В края на юли Радев, заедно с двама свои колеги от ГЕРБ – Красимир Ципов и Димитър Лазаров, внесоха проект за допълнение на ЗЗД. Той съдържа само една поправка – за допълнителна точка, според която се въвежда 10-годишен давностен срок за всички необезпечени вземания срещу физически лица. Изключения са случаите, когато дългът е разсрочен или с срокът за погасяването му е удължен.

Каква е разликата със сегашните възможности за погасяване по давност?

В момента ЗЗД предвижда погасяване по давност за три или за пет години, но тези срокове се прекъсват в няколко случая и започват да текат отново. Това става, когато длъжникът признае, че има да връща пари, когато се предяви възражение или се започне помирително производство, или ако кредиторът започне принудително събиране на вземането си. В момента, дори да не мога да съберат дълговете в продължение на години, много кредитори завеждат периодично нови дела, с което изтеглят давността. Така се получава на практика безкрайна давност, от която длъжникът може да се оттърве по един начин – да няма имущество на свое име и да не получава официално възнаграждение.

Сегашната тригодишна давност е за периодични плащания, т.е. такива за ток, вода, телефон, кабелна телевизия, за неустойки по изпълнени договори, както и за заплати, освен ако в договорите не е предвиден друг срок. За останалите задължения важи 5-годишна давност.

Ако предложените промени в ЗЗД бъдат приети, всички несъбрани дългове ще се смятат за погасени след 10 години. Изключени от разпоредбата ще са едноличните търговци, предвижда поправката. Като цяло идеята за абсолютна давност се приема добре, макар че остава неуреден въпросът с възможността за фалит на физическо лице.

"Смятам, че е разумно. И на нас ни тежат старите длъжници", коментира Георги Дичев, председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители. Според него предложеният срок е достатъчно дълъг и ако в него вземането не е събрано, е ясно, че кредиторът трудно ще си получи парите след него. Има обаче достатъчно време за предприемане на действия по събирането му и едва ли предложените промени биха довели до сериозно активиране на кредиторите в опит да получат просрочените пари в рамките на новия срок за давност, смята Дичев.

"Кредиторите в България в лицето основно на банки и финансови институции предприемат действия за събирането на вземанията си на един много ранен етап, така че трудно мога да си представя по-голяма активност", коментираха и от колекторската компания "Еос Матрикс". Според тях приемане на промяната би накарало кредиторите по-скоро да заповат съдебни действия по-рано, отколкото са го правили досега, което ще е негативно за длъжниците, защото така дългът ще се оскъпи с такси и хонорари. При извънсъдебни споразумения и събиране на дълговете "лошият" длъжник не плаща нищо, а таксите се дължат от кредитора, обясниха от компанията. На практика тази цена се плаща от всички коректни клиенти като цена на кредитирането – в страна, където кредитният риск трудно може да бъде оценен индивидуално поради липсата на единен кредитен регистър, цената на финансовите услуги е висока и се заплаща от всички потребители, най-вече коректните", смятат от "Еос Матрикс".

Не толкова положителна е нагласата на Агенция за събиране на вземания – според управителя Мартин Деспов такава промяна "ще доведе до огромно сътресение в целия търговски оборот и със сигурност ще увеличи съзнателното неплащане на задълженията". Опасенията му са, че ще намалеят възможностите за предоговаряне и разсрочване на дълговете, а ще има повече действия по събиране, включително и тези по съдебен ред. "В крайна сметка тежестта ще се поеме от мнозинството на редовните платци на кредити и услуги", смята Деспов.

"Ако предложеното допълнение в ЗЗД се приеме, очаквам банките и кредиторите изобщо по-бързо да съдят, събират и изясняват случаите с некоректни длъжници", коментира друг частен съдебен изпълнител, който помоли името му да не се цитира. Според него изпълнението срещу длъжници ще стане по-бързо и агресивно, а цесиите ще са по-евтини, по-бързи и ще има готовност да се сключват повече, особено на

по-стари дългове. Той е на мнение, че при въвеждане на абсолютна давност съдилищата ще са доста по-натоварени. 

За да се не ви се налага да се запознавате отблизо с практиката по събиране на дългове, нашият съвет е ако сте кредитор, внимателно да проверявате на кого давате пари и с какви партньори работите. Освен това при забавяне се опитайте възможно най-рано да се свържете с длъжника, ако това не помага - може да прехвърлите събирането на колекторска агенция или на съдебен изпълнител.

За длъжниците - опитвайте се при първи знак за затруднения да договаряте разсрочване и отлагане на плащания, ако е възможно. И най-важното - когато задлъжнявате, преценете дали наистина това е неизбежно и няма ли начин да го избегнете.

Ще могат ли физическите лица да фалират. Засега това е невъзможно, въпреки че още при управлението на ГЕРБ беше заявено намерението да бъде изготвено такова законодателство. Това така и не се случи и проблемите ще продължават да се решават на парче.

Депутите от ГЕРБ в това Народно събрание внесоха предложения за промени на Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с които да се въведе 10-годишна давност, но те засягат само част от дълговете на физически лица и то са в много условно наклонение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Трябва да се приеме закон за фалита на физическите лица,защото подозирам,че и при тази абсолютна давност от 10 години,която е прекалено голяма отново ще се намерят вратички и пак може да си останеш вечен длъжник.

 • 2
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Темата не е актуална.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  nafta avatar :-|
  Иван Иванов

  По всички бели държави хората си фалират, само тука не може. И всички много притеснени за длъжниците. Защо ли?

 • 4
  bokalcho11 avatar :-|
  bokalcho11

  Няма да е зле да се задействат с този закон, защото така сме в омагьосан кръг и нито хората, нито държавата имат полза от сегашната ситуация

 • 5
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  срока трябва да е мах 7 години, и да има възможност за фалит, и някаква обща система за оценка на кредита


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK