"Моите финанси": Да спечелиш от чужди пазари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Моите финанси": Да спечелиш от чужди пазари

Златно правило е да не инвестирате повече пари, отколкото може да си позволите да изгубите

"Моите финанси": Да спечелиш от чужди пазари

Вариантите за инвестиция зад граница са много, но при всички трябва да прецените добре какъв риск сте склонни да поемете

Весела Николаева
11677 прочитания

Златно правило е да не инвестирате повече пари, отколкото може да си позволите да изгубите

© Brendan Mcdermid


Текстът е от рубриката "Моите финанси". Ако имате въпроси, свързани с личните финанси, пишете ни на [email protected], или в коментарите под материала. Можете да ни следите през страницата на в. "Капитал" във Facebook, както и в Twitter на twitter.com/MyFinancesBG.

Оборот като на средно голям супер маркет, съмнения за непрозрачно управление на публичните компании, слаб интерес и много инвеститори, опарени от загуби. Преобладаващата нагласа за Българската фондова борса е в точно такива краски и те не са далеч от истината. За хора, които искат да инвестират, а не просто да съхраняват пасивно спестявания, все едно колко са малки или големи, алтернативите са няколко – взаимни фондове, директни инвестиции на чужда фондова борса, покупки на стоки под някаква форма, валутни сделки. За последните ще говорим друг път, тъй като те са инвестиция, която изисква много внимание, време и носи висок риск.

Останалите са варианти, при които можете да направите портфейл, неизискващ постоянно наблюдение, освен ако не сте решили да спекулирате с акции. Тогава предполагаме, че сте достатъчно добре информиран и ще имате нужда от доста повече съвети и данни, отколкото "Моите финанси" може да даде в един текст.

Преди да вложите пари в каквото и да е, задайте си няколко въпроса:

1. За колко време мога да "затворя" сумата? (т.е краткосрочна, дългосрочна или средносрочна инвестиция ми трябва)

2. Колко пари ще отделя и какъв риск искам да поема?

3. Мога ли да отделям време за преглеждане на отчети, следене на корпоративни новини, лично анализиране на резултати на отделни компании?

4. Как ще разпределя портфейла си – с превес на рисковите инвестиции и възможност за висока доходност (и загуби), или с по-ниски приходи, но и по-малка вероятност от загуби?

Нека започнем с първия въпрос – базовите отговори са, че колкото повече време може да "затворите" парите и да не ви се налага да ги теглите спешно, толкова по-висок риск може да поемете. В дългосрочен период акциите носят по-добра доходност, отколкото облигациите или банковите депозити, но през този период може да има много моменти, в които цената им е доста по-ниска от тази, на която сте ги купили. Ако разполагате с повече време, най-просто обяснено, може да изберете точния момент, в който да продадете, за да спечелите. И обратно – ако тези пари ще се теглят скоро или ви трябват в постоянна ликвидност, колкото по-нисък риск, толкова по-добре. Доходът няма да е висок, но до голяма степен ще е сигурен.

Взаимно споделен доход

Критерият за време се прилага и при инвестициите в отделни ценни книжа като акции и облигации, и при вложения във взаимни фондове.

"Хоризонтът на инвестицията и рисковият профил на инвеститора са двата основни параметъра за избора на подходящ взаимен фонд. Обикновено, колкото по-дългосрочен е даден инвеститор, толкова по-удачно е той да инвестира в акции, тъй като исторически те са активът, който носи най-добра доходност", коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт". Той препоръчва за инвеститори, които не искат да поемат висок риск, да се насочат към консервативни взаимни фондове или стабилни акции на големи и доказани компании, т. нар. сини чипове. Това са компании, които имат стабилна дейност, акциите им не правят резки движения (или това се случва при изключителни събития) и виждате перспектива за развитието им.

Частичният отговор на втория въпрос вече го дадохме – когато определите времето, ще имате представа и за риска. Двете не са задължително обвързани – възможно е да искате дългосрочна инвестиция с гарантиран доход, или да поемете висок риск, с желанието да спечелите повече за кратко време. Размерът на сумата е приблизителен критерий за това как да разпределите портфейла си – ако разполагате с по-малко пари, може да се насочите към няколко типа взаимни фондове. Техните дялове не са скъпи като абсолютна стойност и може да започнете с по-малко пари, отколкото ако решите да заложите на акции. В България се предлагат множество местни и чужди взаимни фондове, а информация за цените им може да следите на сайта на Българската асоциация на управляващите дружества – www.baud.bg.

Близките чужди борси

Едно уточнение – говорим за акции на чужди пазари, които са далеч по-ликвидни и имате много повече избор, отколкото на БФБ. "Когато се инвестира в акция на една компания, инвеститорът има право на дивидент според нейната дивидентна политика – което е един от начините да има редовен доход от тази инвестиция, освен възможността да спечели от продажбата й на по-висока цена, отколкото е купил акцията.", обяснява Генади Гешев, ръководител "Международни финансови пазари" в "Елана трейдинг". Той добави, че ниската ликвидност увеличава косвените разходи за търговия, за разлика от развитите чуждестранни борси. Ликвидността означава възможността лесно да купувате и продавате ценни книжа. Важно – често на големите борси търговията е на лотове, всеки един от които включва по няколко акции. Не може да си купите само една акция, ако в един лот влизат десет.

Важно е да знаете, че за покупка на акции на която и да е борса ще ви трябва инвестиционен посредник. В последните години много от българските предлагат различни платформи за достъп до търговията, с които в реално време може да купувате и продавате. Ако не искате веднага да пробвате с реални пари, много от тези платформи предлагат демо версии, с които да "тренирате", напомня Гешев. По думите му за комисионите предимството е на страната на международните борси, където за покупка на акции те са около 0.1% от стойноста на сделката.

Георги Георгиев отбеляза, че при избор на борса трябва да се вземе предвид и валутният риск. Това се отнася за пазари извън тези от еврозоната, чиито национални валути са плаващи спрямо българския лев.

Да използваш глобалните тенденции

Когато преценявате колко време може да отделите за следене на портфейла си, това ще ви даде отговор дали ще купувате директно акции, при които трябва често да следите отчети и новини, или е по-добре вложение в някакъв тип колективна инвестиционна схема. Инвестиционни схеми са взаимните фондове, но също така и борсово търгуваните фондове – exchange traded funds (ETF's). Те следят движението на индекси, пакети акции, стоки и др. Управлението им е по-скоро пасивно, т.е. няма чести промени в портфейла им, заради което и таксите им са по-ниски, отколкото на активно управляваните схеми. ETF's са добър вариант, ако искате например да купите злато, но нямате средства и възможност да инвестирате директно в метала. По същия начин може да спечелите (или изгубите) от движението на клас акции, като технологичните, на минни компании, включени в определен индекс и т.н.

"Подходящо е за инвеститори, които искат да вложат средства в даден сектор, който смятат за перспективен, но вместо да купуват акции на няколко компании, те могат да купят една – на борсово-търгуван фонд, който следи този сектор", съветва Емил Петров, дилър "Международни финансови пазари" в "Елана трейдинг". Той обясни, че те са подходящи за участници, които искат да следват макроикономически и по-глобално събитията.

"Ако смятат, че американската икономика ще расте, вместо да си купят акция на определена американска компания, могат да си закупят борсово-търгуван фонд, свързан с американски индекс", добави Петров.

Според Георги Георгиев най-големите им предимства са "диверсификацията и избягването на специфичния риск за дадена акция или облигация". Диверсификация означава разпределянето на парите за инвестиции в различни видове активи, за да се избегне риска от загуба при спад в цената на един от тях. Георгиев добави, че не е добра идея да се инвестира във фондове с ниска ликвидност и голяма разлика между цени за покупка и продажба. Освен това ETF's в суровини обичайно имат по-високи разходи, което се отразява и на доходността им.

Емил Петров отбеляза като важно да се следи дали фондът, който следи стоки, притежава физически такива, или е само върху техни деривати. При последните доходността от ETF никога не е много близка до реалната от съоветната стока. Иначе казано – ако купите фонд за сребро, който притежава реално метала, доходът ви ще зависи пряко от цената на среброто в момента. Ако е върху фючърси на среброто, движението ще се влияе от тях, т.е. от бъдещие очаквания за цената.

И за финал – инвестициите в различни типове инструменти е най-добрият начин за получаване на доходност и за намаляване на загубите. Ако купувате акции или дялове на взаимни фондове в акции, е добре да имате и такива на консервативни схеми. Допълнително може да прибавите стоки, тъй като обикновено тяхната цена се движи обратно на тази на акциите. За тези, които искат ликвидност и малко риск, са балансираните и консервативни взаимни фондове. За тези, които разполагат с време и имат увереност, пазарът предлага множество възможности за директна покупка на акции и деривати на борсите по света.

Текстът е от рубриката "Моите финанси". Ако имате въпроси, свързани с личните финанси, пишете ни на [email protected], или в коментарите под материала. Можете да ни следите през страницата на в. "Капитал" във Facebook, както и в Twitter на twitter.com/MyFinancesBG.

Оборот като на средно голям супер маркет, съмнения за непрозрачно управление на публичните компании, слаб интерес и много инвеститори, опарени от загуби. Преобладаващата нагласа за Българската фондова борса е в точно такива краски и те не са далеч от истината. За хора, които искат да инвестират, а не просто да съхраняват пасивно спестявания, все едно колко са малки или големи, алтернативите са няколко – взаимни фондове, директни инвестиции на чужда фондова борса, покупки на стоки под някаква форма, валутни сделки. За последните ще говорим друг път, тъй като те са инвестиция, която изисква много внимание, време и носи висок риск.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  rodnirodni avatar :-|
  rodnirodni

  Важни въпроси на който никой не иска да отговори:
  1. Как става реалната покупка на акции на чуждестранен пазар?
  2. В случай, че се прави през платформа на ИП каква е гаранцията за купувача - особено в случай, че иска да задържи акциите за по-дълго време.
  3. Предлагат ли се депозитарни услуги за акции (за тези в чужбина), които ИП ще ни купи ?
  4. В кои случаи могат да се купят акции, които да не са безналични?
  5. Подробности за таксите - може да се направи сравнителен анализ - все пак не са търговска тайна ....

 • 2
  nickiee avatar :-?
  nickiee

  Родни, ще си позволя да ти отговоря на въпросите, доколкото смятам, че мога да помогна:
  1) Реалната покупка на акции на чуждестранен пазар може да стане по 2 начин - чрез платформа за търговия, разработена от чуждестранен брокер/банка, а българските инвестиционни посредници предоставят на клиентите си в партньорство с по-големите компании; или директно през посредник, които осъществява връзка с банки-кореспонденти;
  2) Гаранции за купувача има. Зависи дали си купил акциите на маржин или си ги платил изцяло с твои средства рискът е изгубиш всичките си пари по сметката - в първия вариант това е възможно при употребата на прекалено голям маржин с малко средства, и е възможно при дългосрочно инвестиране и голяма волатилност в цената да принудиш брокера да затвори позициите ти (т.н. Маржин кол) и да излезе от позициите ти, като в този случай оставаш с конкретната сума, при която се е задействало ликвидирането на позициите. При извършване на сделка изцяло с твои средства нямаш проблем да държиш акциите неограничено дълго време без никакъв риск - освен ако компанията не фалира и акциите и паднат до 0.00, тогава ще изгубиш средствата си.
  В зависимост на кой пазар искаш да инвестираш имат подобни на българския Фонд за Компенсиране на Инвеститорите, който обаче трябва да се консултираш с посредника си за условията му.
  3) Депозитарни услуги за закупените инструменти се предлагат, разбира се. Те са по фиксирана тарифа, която се заплаща на даден интервал от време - месечно или годишно.
  4) Купуването на акции, които не са безналични, е доста сложен процес. Едно от условията акциите на дадена компания да бъдат публично търгувани е те да бъдат безналични, т.е. ако не са безналични не можеш да ги търгуваш свободно на капиталовия пазар. Освен това ликвидността (свързано с предишното условие) е доста по-малка, и излизането от позиция е значително по-трудно. Това се практикува от дългосрочни големи инвеститори, и при това доста рядко.
  Аз лично мисля, че няма полза от такава покупка, но ако ми кажеш защо искаш такива акции може и да успея да ти помогна.
  5) Сравнителен списък на таксите е наистина добра идея - за жалост, брокерите няма да направят списък, в който директно се сравняват с конкуренцията. Анализ на таксите можеш да получиш при по-добрите посредници, които не мисля, че ще откажат на някого да му дадат повече информация за таксите.

  Надявам се да съм ти бил полезен (може и на друг, който чете статията), въпреки че постът ми стана малко дълъг и тромав :)))

 • 3
  rodnirodni avatar :-|
  rodnirodni

  До коментар [#2] от "nickiee":
  Не е много ясно по т.2 - когато закупиш акции на чуждестранен пазар (разбира се през ИП) чия собственост са те докато ги продадеш? Ами ако междувременно ИП фалира ? Защо винаги обясненията за работата на ИП минават през второстепенните въпроси и се използват термини като т.н. Маржин кол - характерни за инвеститорите с изключително къс времеви хоризонт .... познати като спекуланти.
  Относно останалото в отговора ти - ОК. Очевидно си запознат с капиталовите пазари и би могъл да полезен за много от читателите на подобни статии.
  В случай, че имаш блог или публикации, моля да ги посочиш.
  Мисля, че читателите трябва да се ограмотяват като им се предлагат различните възможни варианти, а не само тези , които облагодетелстват "бързо-оборотните посредници" - търговия на маржин, ETF, опции или просто FOREX.
  Според мен трябва да е нещо от сорта на :
  - образоваш се - а, б, в ...
  - осигуряваш финансиране - а, б, в ...
  - правиш си "кошница" от инструменти (акции, валути, ценни метали, недвижимости и т.н.) за инвестиране - но такива, които са на твое име, в твоя сейф или просто са РЕАЛНИ. - - а, б, в ...
  - Действаш като се надяваш да имаш по-голям усет (и късмет) от брокера който ти е обещавал повече от прилична доходност..... -
  На практика често е така - в моя случай също :-)

 • 4
  nickiee avatar :-P
  nickiee

  До коментар [#3] от "rodnirodni":

  По т.2 - когато закупиш акции на чуждестранен пазар, в повечето случаи се водят на ИП, през който ги купуваш. При него се водят в твоя отделна сметка и свободно можеш да си оперираш с тях сам или с тяхна помощ. Ако посредник вземе да фалира, фондът за компенсиране ти гарантира до 40 хил. (което покрива нормалния и среден играч/инвеститор), като идеята е тук рискът да е сведен до минимум (аз лично не знам за инвеститор, които да е патил от фалирал посредник, не казвам, че няма, разбира се).
  Другият ти вариант е да избереш качествен посредник, който може да ти предложи да притежаваш акциите директно и да се водят на твое име като за целта трябва да се регистрираш в Депозитаря на съответната страна като притежател. Тук отново възможните такси зависят от избора на ИП (и трябва да се пита всеки индивидуално).
  Относно използването на някакви помпозни термини не съм го направил целенасочено, но просто беше част от обяснението. При търговията на акции (например американски) можеш да използваш малко заемни средства, което за средносрочен хоризонт е добро решение (става дума за 1:2, или 1:3, доста под това, за което говорят всички - 1:400 или 1:500, тъй като при последното наистина говорим за спекула). Спекулата в икономическата теория не е нещо вредно, както ние го приемаме широко, а е търговски похват, но да не влизам в глупости...С две думи, всичко си е строго индивидуално и много зависи от целите на инвестиране.
  Надявам се отговорът ми да ти е бил поне малко полезен и се радвам, че смяташ, че съм достоен да давам съвети на хората в каквато и да било форма. Нямам блог или подобни публикации към момента, защото от скоро реших да започна да пиша по форуми/блогове, тъй като нямам особено много време за това...
  Съгласен съм, че се нуждаем всички ние от обучения по "финансова грамотност", ако мога да го нарека така, но това е доста сложна материя и аз лично се надявам да имаме някога такива в България. Интересно е да се види какво мислят относно това хората. А за форекс предлагането мисля, че се дължи на това, че материята е по-лесна спрямо другите видове инстр като акции, облигации и т.н.
  В твоя случай също - т.е. успял си да се справиш по-добре без помощта на някой посредник ли? Или успяваш да реализираш положителна доходност за инвестициите си?

 • 5
  ktbnakude avatar :-|
  .......

  [quote#1:"rodnirodni"]Важни въпроси на който никой не иска да отговори: [/quote]


  колега , колкото повече плюсове събира поста ти-
  толкова си по-далече от истината

  иде реч за рискови инвестиции ....
  правилото е : искаш ли доходност / носиш риск

  няма риск да играеш тото , но и шансовете да спечелиш...

  това е платена публикация но не променя конструкцията

  за тези - които не приемат риска... .е измислена Инфлацията


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK