"Моите финанси": Да спечелиш от чужди пазари

Вариантите за инвестиция зад граница са много, но при всички трябва да прецените добре какъв риск сте склонни да поемете

Златно правило е да не инвестирате повече пари, отколкото може да си позволите да изгубите
Златно правило е да не инвестирате повече пари, отколкото може да си позволите да изгубите
Златно правило е да не инвестирате повече пари, отколкото може да си позволите да изгубите    ©  Brendan Mcdermid
Златно правило е да не инвестирате повече пари, отколкото може да си позволите да изгубите    ©  Brendan Mcdermid
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Текстът е от рубриката "Моите финанси". Ако имате въпроси, свързани с личните финанси, пишете ни на [email protected], или в коментарите под материала. Можете да ни следите през страницата на в. "Капитал" във Facebook, както и в Twitter на twitter.com/MyFinancesBG.

Оборот като на средно голям супер маркет, съмнения за непрозрачно управление на публичните компании, слаб интерес и много инвеститори, опарени от загуби. Преобладаващата нагласа за Българската фондова борса е в точно такива краски и те не са далеч от истината. За хора, които искат да инвестират, а не просто да съхраняват пасивно спестявания, все едно колко са малки или големи, алтернативите са няколко – взаимни фондове, директни инвестиции на чужда фондова борса, покупки на стоки под някаква форма, валутни сделки. За последните ще говорим друг път, тъй като те са инвестиция, която изисква много внимание, време и носи висок риск.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rodnirodni avatar :-|
  rodnirodni
  • + 16

  Важни въпроси на който никой не иска да отговори:
  1. Как става реалната покупка на акции на чуждестранен пазар?
  2. В случай, че се прави през платформа на ИП каква е гаранцията за купувача - особено в случай, че иска да задържи акциите за по-дълго време.
  3. Предлагат ли се депозитарни услуги за акции (за тези в чужбина), които ИП ще ни купи ?
  4. В кои случаи могат да се купят акции, които да не са безналични?
  5. Подробности за таксите - може да се направи сравнителен анализ - все пак не са търговска тайна ....

  Нередност?
 • 2
  nickiee avatar :-?
  nickiee
  • + 3

  Родни, ще си позволя да ти отговоря на въпросите, доколкото смятам, че мога да помогна:
  1) Реалната покупка на акции на чуждестранен пазар може да стане по 2 начин - чрез платформа за търговия, разработена от чуждестранен брокер/банка, а българските инвестиционни посредници предоставят на клиентите си в партньорство с по-големите компании; или директно през посредник, които осъществява връзка с банки-кореспонденти;
  2) Гаранции за купувача има. Зависи дали си купил акциите на маржин или си ги платил изцяло с твои средства рискът е изгубиш всичките си пари по сметката - в първия вариант това е възможно при употребата на прекалено голям маржин с малко средства, и е възможно при дългосрочно инвестиране и голяма волатилност в цената да принудиш брокера да затвори позициите ти (т.н. Маржин кол) и да излезе от позициите ти, като в този случай оставаш с конкретната сума, при която се е задействало ликвидирането на позициите. При извършване на сделка изцяло с твои средства нямаш проблем да държиш акциите неограничено дълго време без никакъв риск - освен ако компанията не фалира и акциите и паднат до 0.00, тогава ще изгубиш средствата си.
  В зависимост на кой пазар искаш да инвестираш имат подобни на българския Фонд за Компенсиране на Инвеститорите, който обаче трябва да се консултираш с посредника си за условията му.
  3) Депозитарни услуги за закупените инструменти се предлагат, разбира се. Те са по фиксирана тарифа, която се заплаща на даден интервал от време - месечно или годишно.
  4) Купуването на акции, които не са безналични, е доста сложен процес. Едно от условията акциите на дадена компания да бъдат публично търгувани е те да бъдат безналични, т.е. ако не са безналични не можеш да ги търгуваш свободно на капиталовия пазар. Освен това ликвидността (свързано с предишното условие) е доста по-малка, и излизането от позиция е значително по-трудно. Това се практикува от дългосрочни големи инвеститори, и при това доста рядко.
  Аз лично мисля, че няма полза от такава покупка, но ако ми кажеш защо искаш такива акции може и да успея да ти помогна.
  5) Сравнителен списък на таксите е наистина добра идея - за жалост, брокерите няма да направят списък, в който директно се сравняват с конкуренцията. Анализ на таксите можеш да получиш при по-добрите посредници, които не мисля, че ще откажат на някого да му дадат повече информация за таксите.

  Надявам се да съм ти бил полезен (може и на друг, който чете статията), въпреки че постът ми стана малко дълъг и тромав :)))

  Нередност?
 • 3
  rodnirodni avatar :-|
  rodnirodni
  • + 4

  До коментар [#2] от "nickiee":
  Не е много ясно по т.2 - когато закупиш акции на чуждестранен пазар (разбира се през ИП) чия собственост са те докато ги продадеш? Ами ако междувременно ИП фалира ? Защо винаги обясненията за работата на ИП минават през второстепенните въпроси и се използват термини като т.н. Маржин кол - характерни за инвеститорите с изключително къс времеви хоризонт .... познати като спекуланти.
  Относно останалото в отговора ти - ОК. Очевидно си запознат с капиталовите пазари и би могъл да полезен за много от читателите на подобни статии.
  В случай, че имаш блог или публикации, моля да ги посочиш.
  Мисля, че читателите трябва да се ограмотяват като им се предлагат различните възможни варианти, а не само тези , които облагодетелстват "бързо-оборотните посредници" - търговия на маржин, ETF, опции или просто FOREX.
  Според мен трябва да е нещо от сорта на :
  - образоваш се - а, б, в ...
  - осигуряваш финансиране - а, б, в ...
  - правиш си "кошница" от инструменти (акции, валути, ценни метали, недвижимости и т.н.) за инвестиране - но такива, които са на твое име, в твоя сейф или просто са РЕАЛНИ. - - а, б, в ...
  - Действаш като се надяваш да имаш по-голям усет (и късмет) от брокера който ти е обещавал повече от прилична доходност..... -
  На практика често е така - в моя случай също :-)

  Нередност?
 • 4
  nickiee avatar :-P
  nickiee

  До коментар [#3] от "rodnirodni":

  По т.2 - когато закупиш акции на чуждестранен пазар, в повечето случаи се водят на ИП, през който ги купуваш. При него се водят в твоя отделна сметка и свободно можеш да си оперираш с тях сам или с тяхна помощ. Ако посредник вземе да фалира, фондът за компенсиране ти гарантира до 40 хил. (което покрива нормалния и среден играч/инвеститор), като идеята е тук рискът да е сведен до минимум (аз лично не знам за инвеститор, които да е патил от фалирал посредник, не казвам, че няма, разбира се).
  Другият ти вариант е да избереш качествен посредник, който може да ти предложи да притежаваш акциите директно и да се водят на твое име като за целта трябва да се регистрираш в Депозитаря на съответната страна като притежател. Тук отново възможните такси зависят от избора на ИП (и трябва да се пита всеки индивидуално).
  Относно използването на някакви помпозни термини не съм го направил целенасочено, но просто беше част от обяснението. При търговията на акции (например американски) можеш да използваш малко заемни средства, което за средносрочен хоризонт е добро решение (става дума за 1:2, или 1:3, доста под това, за което говорят всички - 1:400 или 1:500, тъй като при последното наистина говорим за спекула). Спекулата в икономическата теория не е нещо вредно, както ние го приемаме широко, а е търговски похват, но да не влизам в глупости...С две думи, всичко си е строго индивидуално и много зависи от целите на инвестиране.
  Надявам се отговорът ми да ти е бил поне малко полезен и се радвам, че смяташ, че съм достоен да давам съвети на хората в каквато и да било форма. Нямам блог или подобни публикации към момента, защото от скоро реших да започна да пиша по форуми/блогове, тъй като нямам особено много време за това...
  Съгласен съм, че се нуждаем всички ние от обучения по "финансова грамотност", ако мога да го нарека така, но това е доста сложна материя и аз лично се надявам да имаме някога такива в България. Интересно е да се види какво мислят относно това хората. А за форекс предлагането мисля, че се дължи на това, че материята е по-лесна спрямо другите видове инстр като акции, облигации и т.н.
  В твоя случай също - т.е. успял си да се справиш по-добре без помощта на някой посредник ли? Или успяваш да реализираш положителна доходност за инвестициите си?

  Нередност?
 • 5
  ktbnakude avatar :-|
  .......
  • - 1
  • + 1

  [quote#1:"rodnirodni"]Важни въпроси на който никой не иска да отговори: [/quote]


  колега , колкото повече плюсове събира поста ти-
  толкова си по-далече от истината

  иде реч за рискови инвестиции ....
  правилото е : искаш ли доходност / носиш риск

  няма риск да играеш тото , но и шансовете да спечелиш...

  това е платена публикация но не променя конструкцията

  за тези - които не приемат риска... .е измислена Инфлацията

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал