Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
14 2 дек 2013, 12:41, 17169 прочитания

"Моите финанси": Може ли взаимен фонд да замести банковия влог?

Схемите с нисък риск дават повече гъвкавост, ако искате постоянно да разполагате с парите си

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Текстът е от рубриката "Моите финанси". Ако имате въпроси, свързани с личните финанси, пишете ни на myfinances@capital.bg, или в коментарите под материала. Можете да ни следите през страницата на в. "Капитал" във Facebook, както и в Twitter на twitter.com/MyFinancesBG
Къде да съхраняваш лични или служебни пари, които постоянно могат да ти потрябват? Подобен въпрос преди няколко седмици ми зададе управител на компания, на която почти всеки ден се налага да плаща различни суми и често получава приходи, които трябва да съхранява. Алтернативата "в сейфа" не е много удачна за служебни финанси, а и за личните – парите там не носят абсолютно никакъв доход, инфлацията намалява стойността им, има риск от кражби, а и прави възможността да ги използваш силно зависима от достъпа до въпросния сейф.

Нещо като гъвкав депозит


Едната алтернатива е банковата сметка, широко използвана и от физически, и от юридически лица. Щом е за разплащане, тя позволява бърза ликвидност и лесен достъп до парите. Но този тип сметки имат и такси, които при постоянна нужда от използване на парите никак не са малки. Освен това има и момент на предварителното уведомяване, когато се налага теглене на по-големи суми. Алтернатива на банковите сметки са нискорисковите взаимни фондове – те са еднакви и за физически, и за юридически лица, за условията по тях няма никакво значение колко големи са сумите, а и като цяло този тип вложения позволяват много по-голяма гъвкавост.

Една основна разлика между тях и банковите депозити – при взаимните фондове няма нужда да чакате падеж, за да изтеглите пари без да губите лихва. Доходността им се изчислява към всеки работен ден и независимо колко време са стояли парите, имате право на получената за периода доходност. Предполагаме, че искате и да получавате някакъв доход срещу парите си, т.е. не сравняваме разплащателна сметка. При нея, дори да се начислява лихва, тя е много малка.

Пример – ако откриете месечен депозит от 10 хил. лв., ще можете да внасяте без ограничение, но щом изтеглите пари извън датата на падежа, то няма да получите договорената лихва, а много по-ниска. Същите пари, внесени във взаимен фонд, могат да се теглят – всичките или част, след две, три седмици, след няколко месеца, а заедно с внесеното ще получите и доходът, който е направил фондът за този период. Важно е да имате предвид една основна разлика между банковите депозити и фондовете – при фондовете няма гарантирана доходност. Взаимните схеми нямат и гаранционни лимити, които да се покриват при финансови затруднения, каквито имат банките при фалит. От юридическа гледна точка фондовете не фалират – парите в тях са отделени от тези на управляващото дружество, което може и да прекрати дейност. Но обичайно докато се стигне до този момент, ще усетите по ниската доходност, че нещо не е наред. Ако ли пък резултатите са добри, дори ден преди закриване на дружеството, имате право да получите веднага парите си, заедно с дохода.Досега има случай на закрити управляващи дружества – например "Стандарт асет мениджмънт", чиито фондове бяха поети от "Конкорд асет мениджмънт", като сметките на инвеститорите просто преминаха от една компания към друга.

Разходите и рискът

И при фондовете има такси, подобно на банковите, но специално при нискорисковите те са много ниски. Този тип схеми инвестират голяма част от парите си в инструменти като банкови депозити, държавни ценни книжа и облигации, и като големи клиенти могат да договарят и по-високи лихви от банките, и по-лесен достъп до пазара на дългови инструменти. Доходът от тях се натрупва еднакво за всички, които са вложили пари във фонда, като той се намалява с таксите. Някои фондове имат по-ниски такси за инвестиция, която е стояла по-дълъг период – например над 120 дни. Допреди около година фондовете на паричния пазар бяха силно предпочитани за по-консервативна инвестиция, но с промени в нормативната уредба част от тях трябваше да променят имената си и получиха повече възможности за инвестиции. Типичните фондове на паричния пазар инвестират основно в различни видове депозити.

"Предимствата на фондовете на паричен пазар и консервативните фондове са основно по линия на гъвкавостта, която те осигуряват. Тя върви заедно с по-висока или сходна на депозита доходност. В този смисъл те са подходящи както за физически лица, които търсят нисък риск и алтернатива на банковия депозит, както и за фирми, които могат да използват нискорисковите фондове за вложение на временно свободни средства", обясни Надя Неделчева, портфолио мениджър в "Карол капитал мениджмънт". Тя изтъкна и още едно тяхно предимство – липсата на данъци върху печалбата, за разлика от депозитите, където продължава да има данък върху лихвата.

От "Елана фонд мениджмънт" съветват, ако инвеститорът има спестявания, на които иска да разчита като оборотни средства или да ги използва в по-краткосрочен план (до 1 година), добре е да избере фонд с ниско рисков профил. Най-пълен списък с фондовете на българските управляващи дружества може да намерите на сайта на асоциацията им – baud.bg, където всеки ден се публикува информация за цената на емитиране, обратно изкупуване и активите на всеки фонд. Там няма данни само за няколко дружества, които не са членове на Българската асоциация на управляващите дружества – те обявяват цени на собствените си сайтове, както и в Комисията за финансов надзор (КФН). В портала на КФН събирането на данни ще ви отнеме доста повече време, тъй като те се обявяват фонд по фонд, а не в обща таблица.

Въпроси и отговори:


Каква доходност носят нискорисковите фондове и тя гарантирана ли е?

Приблизително такава, каквато носи един депозит – 4-5-6% на година. Гаранция няма – при взаимните фондове е възможно да изгубите вложените пари. Това важи основно за рисковите, насочени към инвестиции в акции и в по-малка степен – за балансираните. За нискорисковите вероятността от загуби е малка, защото те влагат основно в депозити, ДЦК и облигации. Все пак риск има и за да го избегнете, е добре да проучите историята на фонда и мениджърите, които го управляват.

Мога ли да тегля пари когато искам?

Да, заедно с натрупаната доходност за времето, през което са стояли във фонда. Необходимо е да подадете заявление за обратно изкупуване, т.е. да върнете дяловете, срещу което да получите парите си. Поръчката се изпълнява по следващата обявена цена за изкупуване. Т.е. ако подадете в сряда, а фондът публикува цени в понеделник и петък, то сумата ви за получаване ще се изчисли по цена от петък. Парите се получават на следващия ден, след който се обявява цената, което в горния пример значи понеделник, освен ако събота не е работен ден.

Трябва ли да минавам през банка?


Да, за по-големи суми преводите се правят по банкови сметки, но за по-малки може да внасяте и теглите на каса. Дължи се такса за банков превод. Имайте предвид и дали фондът е деноминиран в евро или долари – при плаващ курс може да се окажете с по-малка или по-голяма сума за получаване.

По-ниски ли са таксите, отколкото при депозит?

При нискорисковите схеми таксите са много по-ниски, отколкото при балансираните и рисковите фондове. Можете да си ги сметнете много лесно – сравнявате към един и същ ден цената на емитиране, т.е. цената, по която се продават дялове, с тази за обратно изкупуване. Стойността за обратното изкупуване е сумата, която ще ви платят за един дял. И двете цени се променят в зависимост от доходността, постигната от фонда.

Кой контролира взаимните фондове?

Това е Комисията за финансов надзор, а контролът върху тях е аналогичен на този върху банките. Управляващите дружества работят с лиценз и на сайта на комисията може да направите справка кой има такъв, кога го е получил, налагани ли са санкции. Дружествата са длъжни да публикуват отчети, има изисквания към акционерите им, мениджърите на фондовете, начина на инвестиране на парите – той не може да се отклонява сериозно от това, което е заложено в проспекта му. Проспектите със стратегиите са достъпни на сайтовете на всяко управляващо дружество.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Над 500 хил. лв. ще струват на застрахователите наводненията край Мизия 1 Над 500 хил. лв. ще струват на застрахователите наводненията край Мизия

Само от "Алианц" оценяват щетите на повече от 300 хил. лв. засега. Останалите все още не са ги изчислили точно.

18 авг 2014, 5169 прочитания

Как се получават пари от банки с отнет лиценз 24 Как се получават пари от банки с отнет лиценз

Дори да има недостиг на средства, задължението за изплащане на всички гарантирани влогове остава

18 авг 2014, 17359 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моите Финанси" Затваряне
"Моите финанси": Ще има ли задължително застраховане на дома

Бъдещ катастрофичен пул няма да покрива бедствия, причинени от човешки грешки и такива, които е можело да бъдат предотвратени

Още от Капитал
Тяхната първа криза

Финтех компаниите са изправени пред нови предизвикателства заради COVID-19 и първия им сблъсък с икономически проблеми

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10