"Моите финанси": Сигурни разплащания с карта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Моите финанси": Сигурни разплащания с карта

Когато плащате с карта в магазина, никой не може да ви иска информация, различна от въвеждането на код на терминала за плащане. Всяко устно споделяне или записване на данни от картата може да се използа за измами.

"Моите финанси": Сигурни разплащания с карта

Предпразничното пазаруване е в пика си, а с него и различни електронни разплащания. Предлагаме Ви няколко съвета как да ги направите по-сигурни.

Весела Николаева
9017 прочитания

Когато плащате с карта в магазина, никой не може да ви иска информация, различна от въвеждането на код на терминала за плащане. Всяко устно споделяне или записване на данни от картата може да се използа за измами.

© Анелия Николова


Текстът е от рубриката "Моите финанси". Ако имате въпроси, свързани с личните финанси, пишете ни на [email protected], или в коментарите под материала. Можете да ни следите през страницата на в. "Капитал" във Facebook, както и в Twitter на twitter.com/MyFinancesBG

Декември вече традиционно е месец на покупките и с всяка следваща година все повече от тези покупки се плащат с дебитни или кредитни карти. Технологиите им за сигурност постоянно се повишават, но все пак остава притеснение у много хора доколко сигурни са за разплащане.

В желанието си да улесним пазаруването, често плащаме с карти и така не носим големи суми пари в брой. В липсата на достатъчно време и стремеж към по-богат избор все повече от нас пазаруват през интернет, където също плащат с карта вместо на ръка при получаването на пратката. Макар начините за "източване" на карти да се променят, и издателите им не стоят със скръстени ръце и постоянно подобряват технологиите за сигурността им. Допълнително, следването на няколко лесни съвета може да спести загубата на пари и да ви успокои при използването на кредитната или дебитна карта за теглене на пари и разплащания.

Ето и няколко полезни съвета, дадени от Уникредит Булбанк, ОББ, MasterCard и финансовия портал Moitepari.bg:

- Старо, но златно – винаги прикривайте с ръка въвеждания ПИН-код при теглене от банкомат и при плащане на ПОС-терминал, не предоставяйте картата си за ползване на друг и не съхранявайте написания код близо до мястото, където държите картата си. Идеалният вариант е да го знаете наизуст и да не го записвате в телефона си, на листче в портфейла и абсолютно забранено – на самата карта.

- Сверявайте сумата на бележката, върху която се подписвате – дали отговаря на това, което дължите в действителност.

- Попитайте за SMS – известяване, за да получавате съобщение за всяка трансакция. При сегашните планове на мобилните оператори с безплатни SMS срещу такса това дори няма да ви струва повече от редовната месечна сметка за телефон. Това може да се използва както при дебитни, така и за кредитни карти.

- При кражба, загуба на картата или съобщение за плащане, което не сте извършили, веднага се обадете на картоиздателя. Добре е да носите постоянно у себе си номера на клиентския център (например записан в телефона ви).

- Сменяйте периодично ПИН-кода си и задължително – веднага след като си получите всяка нова карта. Не се обръщайте към доброжелателни хора в магазина или край банкомата, които искат да ви помогнат – често предлагането на такава помощ е начин да източат картата. В магазина не могат да ви искат други данни, освен въвеждането на кода на картата след прочитане от електронното устройство, отбелязват от ОББ. Отказвайте всяко друго подаване на информация, включително записване или устно споделяне на кода си.

- Следете колко пари използвате от картата и сверявайте периодично с разпечатки от банката или директно през интернет банкирането. Ако има разминаване между двете, веднага се обадете в банката.

- Избягвайте да теглите пари от банкомати, които са на неосветени места, изглеждат неподдържани или забележите нарявания по тях. Препоръчваме ви тези към клоновете на банките, поставените на осветени и оживени места, в близост до камери, до сградите на държавната администрация, метростанциите.

- Поинтересувайте се в банката или дружеството, издател на картата, за новите технологии при кредитните и дебитни карти и се възползвайте, когато си вадите нова.

От MasterCard обясниха, че една от най-популярните защити на данните е картата с чип. На вид те са като обикновена карта, но в магнитната си лента имат чип с криптирана информация – с нея копирането и фалшификациите стават много по-трудни.

"Картите с чип могат да имат и безконтактни функционалности, така че вместо да вкарват картата, картодържателите трябва да я приближат към специален четец на касата, ако локацията предлага тази възможност", коментира Артур Туремка, генерален мениджър за Балканите на MasterCard. Той добави, че при плащанията в интернет насоките за безопасносна употреба са приблизително такива, както и в обикновен магазин, като съветва да се избират благонадеждни магазини – това важи и при виртуалните, и при реалните. "Препоръчително е да се уверите, че адресът на интернет страницата започва с https:// и има икона на катинар в долния десен ъгъл на екрана, която гарантира, че личната информация на картодържателя се предава по сигурен начин", каза още Туремка.

Друг начин за проверка е да видите дали магазина има данни за контакт – с адрес, ДДС номер, описани начини на плащания и доставка, условия за ползване, преглед и възможност за връщане на продукта. Не на последно място препоръки от приятели, роднини и информация от потребителски организации също може да е много полезна, препоръча Туремка.

Още един важен съвет от ОББ - преди пътувания в чужбина проверете кога изтича картата ви и ако е в периода на отсъствието - сменете я. От банката препоръчват да разполагате с две карти и така ако нещо стане с едната, ще може да използвате другата.

От MoitePari.bg предлагат и друга алтернатива на традиционните карти – това са виртуалните, вече предлагани от няколко финансови институции. "Тези карти предварително се зареждат  с определена сума до размера на предвидените трансакции, като обикновено зареждането се извършва директно чрез интернет банкирането на банката. При остатък на средства след извършване на покупката, парите веднага могат да бъдат прехвърлени в друга сметка на клиента и по този начин се избягва значително риска от злоупотреби с картата при извършване на покупки в интернет", коментира Десислава Николова, старши финансов анализатор на финансовия портал, който провежда и образователна кампания за употребата на кредитни карти заедно с Банка ДСК. При предварително задаване на сумите за плащане, дори някой да получи незаконно номера на картата, няма да може да я използва, защото в нея няма да има нищо, добави Николова.

Друг "номер" за източване на пари е да ви искат ПИН кодове и пароли за достъп чрез мейл, който изглежда като изпратен от издателя на картата ви. Николова напомни, че това е информация, която е само за ваши лични цели, а ако получите подобен мейл, е добра да се обадите на издателя. От Уникредит Булбанк посочиха, че на пазара се предлагат картови продукти и услуги с максимално ниво на сигурност – например VPAY картата и услугата "Сигурни плащания в интернет". От банката посочиха, че основното предимство на картата VPAY е, че картовите данни са записани изцяло само на чипа на картата, което я прави неуязвима за скимиране на банкомат. Според тях успешна иновация на Visa е и CodeSure технологията – карта с вградена батерия, бутони на пластиката и дисплей, която позволява на клиентите да извършват сигурни транзакции онлайн чрез създаването на еднократни цифрови кодове от самата карта.

От MasterCard са разработили услугата SecureCode™ за плащания в интернет, което е личен код, известен само на издателя и на собственика на картата. Този код може да се използва при пазаруване в онлайн магазини, които работят с него.

И не на последно място – ако пострадаме от злоупотреба с парите ни, не отписвайте изтеглената сума. Първо, обадете се в компанията-издател, банка или небанкова институция веднага щом разберете. Ако можете, отидете до РПУ възможно най-скоро – това ще е полезно за доказателство, ако парите са изтеглени наскоро от друг град. От MoitePari.bg обясняват, че според Закон за платежните услуги и платежните системи при неразрешени платежни операции банката възстановява суми, ако те надвишават 300 лв. (Чл.58 ал.1). Отделно от това много картоиздатели предлагат застраховки, които покриват и по-малки суми и по наблюдения на финансовия портал премията за най-скъпите варианти е около 3-4 лв. на месец.

Текстът е от рубриката "Моите финанси". Ако имате въпроси, свързани с личните финанси, пишете ни на [email protected], или в коментарите под материала. Можете да ни следите през страницата на в. "Капитал" във Facebook, както и в Twitter на twitter.com/MyFinancesBG

Декември вече традиционно е месец на покупките и с всяка следваща година все повече от тези покупки се плащат с дебитни или кредитни карти. Технологиите им за сигурност постоянно се повишават, но все пак остава притеснение у много хора доколко сигурни са за разплащане.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  barter avatar :-|
  barter

  В Англия проблемът с плащанията по интернет е решен много елегантно. При всяко плащане ти искат произволни цифри от номера на картата, различни всеки път, а не както тук целия номер.

 • 2
  anelia99 avatar :-|
  Angelina

  Най-сигурно е с виртуална карта, превеждаш необходимата сума за покупката и няма как да ти вземат повече пари от сметката.

 • 3
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  Абе трябва да се внимава, когато се работи с карта, независимо на какъв терминал се намира човек, а и не е лошо винаги да има (определен) кеш в себе си...

 • 4
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  „Сверявайте сумата на бележката, върху която се подписвате – дали отговаря на това, което дължите в действителност.“

  Сверявайте сумата още преди да въведете ПИН!

  "Препоръчително е да се уверите, че адресът на интернет страницата започва с https:// и има икона на катинар в долния десен ъгъл на екрана, която гарантира, че личната информация на картодържателя се предава по сигурен начин"

  Това подсигурява връзката до сайта, но ако самият сайт е измамен, то не ви спасява по никакъв начин.

  „препоръчват да разполагате с две карти и така ако нещо стане с едната, ще може да използвате другата.“

  Аз имам четири и пак имам проблеми в чужбина. Просто българските карти често са считани за съмнителни и се отказват транзакции с тях.

 • 5
  patchev avatar :-|
  HXP

  Каквото и да си говорим, разплащания с карта в България са доста по-рисковани отколкото в белите страни.

 • 6
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  Моля въобще да не ми хвалите "експертите" от ОББ. Преди 3 месеца ми дръпнаха пари от Англия, въпреки че бях в БГ, картата е МС с чип и имах активирана 3д секюър услугата. Великата банка ме накара да ходя в РПУ за служ. бележка, след два месеца давах показания и в следствието на СГП, а накрая се оказа даже че трансакцията не е осчетоводена и ми взвха 30 лв за нова пластика (иначе да подпиша декларация че ще ползвам компромртираната карта на мой риск).Найс а?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  [quote#6:"ivailoa"]накрая се оказа даже че трансакцията не е осчетоводена[/quote]

  Да не би да са ти блокирали сума по картата за резервация или нещо подобно. За това 3Д не е необходимо. Не ти вземат сума, но ти намалява разполагаемото салдо. А пък си мислиш, че някой ти точи картата и се вкарваш в приключения.

 • 8
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  Напротив, получих смс че е направена покупка на пос в магазин за авточасти за 300 и косур паунда. Беше си чист фрод. Ако не се бях обадил да блокират картата щяха да я източат цялата. И това ми се е случвало преди години. Ползвам кредитни карти от 2000 г. насам и съм видял доста.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  zaza avatar :-?
  zaza

  Понеже много рекламират безконтактното плащане...

  Какво пречи някой да ви лепне мобилен постерминал за портфейла, докато се разхождате в магазина или сте в автобуса?!? И така да извърши "безконтактно" плащане от вашата карта?!?

  Някой има ли идея дали има защита срещу това?!?

 • 10
  igkotzev avatar :-|
  igkotzev

  Разликата. Карта от САЩ и нашите "банки".

  В Щатите давам по телефона данните от дебитна си карта на един търговец. Това били друга фирма с "подобно име" - чиста измама, но вината си е моя. Почват да ми теглят месечно сума. Усещам се след три месеца, онези вече изтеглили 150 долара. Обаждам се в Банк оф Америка, веднага ми възстановяват сумата, завеждат жалба от мое име и ми се извиняват, че трябва да преиздадат картата, която ще получа по пощата. Предлагат ми временна карта, ако искам да взема от най-близкия офис.

  България тази година. Кредитна карта от голяма бг банка. Обаждат ми се, картата блокирана. Трябва да я преиздадем, опит за онлайн злоупотреба в чужбина. Посещавам офис, за да попълня заявка за преиздаване. За получаване, отново лично, отново в клона им. Не могат да дадат информация какво се е случило, къде, към кой е опита за плащането.

  На БГ банките оценка около 1.3 по десетобалната!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.