Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 8 апр 2014, 15:22, 19959 прочитания

Физическите лица декларират доходите си до края на април

Данъчно задължените граждани декларират всички доходи, които са придобили през годината от страната и от чужбина

Доника Маринова | одит директор
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Всички посочени доходи, които се декларират, се смятат за придобити на датата на плащането на дохода.
В края на aприл изтича крайният срок за деклариране на доходите от физическите лица, които са данъчно задължени съгласно действащото законодателство в България. 

Кои са данъчно задължените лица?
 
 • местните физически лица;
 • чуждестранни физически лица, които са придобили доходи от източник в България;
 • еднолични търговци;
 • местни и чуждестранни лица, които за задължени да удържат и внасят данъци върху доходите на физически лица.
 • Данъчно задължените лица декларират всички доходи, които са придобили през годината от страната и от чужбина, посочват източниците на доходи и данъчните облекчения, които могат да ползват в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.


  Доходите, които се декларират в ГДД, са:
   
 •  Доходи от трудови правоотношения;  
 • Доходи от стопанска дейност като едноличен търговец  
 • Доходи от друга стопанска дейност като земеделски производител, тютюнопроизводители, авторски и лицензионни възнаграждения, свободни професии, извънтрудови правоотношения, от продажба на изобретения, произведения на науката, културата и изкуството и др.
 • Доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество  
 • Доходи от прехвърляне на права или имущество  
 • Други доходи – обезщетения за пропуснати ползи, неустойки, парични и предметни награди, лихви, дивиденти и др.
  Всички посочени доходи, които се декларират в ГДД, се смятат за придобити на датата на плащането на дохода или получаването на престацията, когато доходът е непаричен.

  Къде и кога се подава ГДД?

  - Данъчно задължените лица подават своята ГДД в компетентната ТД на НАП по постоянен адрес на физическото лице в срок до 30 април на годината, следваща годината на придобиване на дохода. Лицата, които подадат декларацията си в срок до 10 февруари на следващата година и платят в този срок дължимия данък за довнасяне, ползват отстъпка от 5% върху данъчното задължение. Когато данъчно задълженото лице подаде ГДД в срок до 30 април на следващата година по електронен път и в този срок плати дължимия данък за довнасяне може да ползва 5% отстъпка от данъчното задължение. За да се приложат тези отстъпки, е необходимо авансовият данък, дължим през годината, да е внесен в пълен размер. Двете отстъпки от по 5% не може да се ползват едновременно! ГДД и всички приложения към нея се подава на място в съответната НАП или с електронен подпис от данъчно задълженото лице или упълномощено от него. Има възможност ГДД да се подаде и с препоръчана поща.  Какви данъчни облекчения може да се ползват от физическите лица?
  • За лица с намалена работоспособност с 50 и над 50% данъчното облекчение е в размер на 7920 лв. от годишните данъчни основи. Това облекчение може да се ползва в пълен размер за годината, през която е настъпила неработоспособността, както и за годината, в която изтича. За направени лични вноски за доброволно осигуряване и вноски за застраховки "Живот" – с тези вноски се намаляват годишните данъчни основи с до 10%. За направени лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране – това са вноски по т.нар. закупуване на стаж за времето на обучение, докторантура и др. подобни. За направени дарения в полза на определени институции и до определени размери – например здравни и лечебни заведения, БЧК, детски ясли и градини, учебни заведения, културни институти и др. Облекчение за млади семейства - в размер на направените лихвени плащания по ипотечен кредит за жилище, когато кредитополучателят има сключен граждански брак, не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за кредит, ипотекираното жилище е единствено за семейството през годината. Облекчението се ползва за лихвите до размер на кредита от 100 000 лв. и само от един от съпрузите.

  Какви документи се прилагат към ГДД

  Служебни бележки за доходите от трудови и извънтрудови правоотношения; копие от валидно решение на ТЕЛК – когато лицето ще ползва това данъчно облекчение; копия от документи, доказващи направени лични вноски за осигурителен стаж; документи, доказващи направено дарение, за което ще се ползва облекчение; документи от банковата институция, удостоверяващи направени плащания и посочени размер на лихвата по ипотечен кредит, за който ще ползват облекчение; декларация от съпруга/та, че няма да ползва облекчението за млади семейства, удостоверения за размера на внесените в чужбина данък и задължителни осигурителни вноски, издадени от компетентните власти на другата държава.
  Лицата, които извършват стопанска дейност като търговци, по смисъла на Търговския закон, в това число и едноличните търговци, с годишната си данъчна декларация подават и годишен отчет за дейността. Освобождават се само онези лица, които през годината не са извършвали стопанска дейност и не са отчели приходи и разходи съгласно счетоводното законодателство.

  Какво трябва да декларират местните лица, които имат доходи от чужбина?

  Местните физически лица, които са получили доход с източник в друга държава трябва да подават ГДД образец 2001а в случаите, когато няма подписана СИДДО и се ползва метода на данъчен кредит или има сключена СИДДО. В тази декларация има Приложение №10, в което се посочват методите за избягване на двойното данъчно облагане, които могат да се приложат от това лице в зависимост от видовете доходи и държавите, източници на тези доходи. НАП за поредна година предоставя на своя сайт ГДД с баркод, която е препоръчително да се използва от данъчно задължените лица, защото свежда грешките при попълването й до минимум.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Над 500 хил. лв. ще струват на застрахователите наводненията край Мизия 1 Над 500 хил. лв. ще струват на застрахователите наводненията край Мизия

Само от "Алианц" оценяват щетите на повече от 300 хил. лв. засега. Останалите все още не са ги изчислили точно.

18 авг 2014, 5168 прочитания

Как се получават пари от банки с отнет лиценз 24 Как се получават пари от банки с отнет лиценз

Дори да има недостиг на средства, задължението за изплащане на всички гарантирани влогове остава

18 авг 2014, 17358 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моите Финанси" Затваряне
Средната доходност на пенсионните фондове надминава 6%

Най-добро е представянето при доброволните схеми

Още от Капитал
В енергетиката всичко върви надолу

Блокирането на икономиката заради COVID-19 доведе до най-драстичния спад в цените на електроенергията и природния газ

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10