Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 18 авг 2014, 9:30, 17342 прочитания

Как се получават пари от банки с отнет лиценз

Дори да има недостиг на средства, задължението за изплащане на всички гарантирани влогове остава

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Как става изплащането на влогове в банки с отнет лиценз? Обществената дискусия около Корпоративна търговска банка поставя множеството въпроси за процедурата, компетентните органи, правата на вложителите. Банката продължава да е под специален надзор и все още няма яснота кога и как ще бъдат компенсирани вложителите, но ето какво казва настоящото законодателство по въпроса.

Нормативната рамка, която урежда процедурата, се съдържа най-вече в Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) и Наредба № 23 за условията и реда за изплащане на суми по влогове в банка с отнет лиценз до гарантирания размер. Разпоредбите се отнасят за всички банки с разрешение да приемат влогове в България.


Основен орган в процедурата е Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Неговата главна функция е да защитава интересите на вложителите и да гарантира банковата стабилност. За да постигне това, фондът трябва да разполага със значителен финансов ресурс. Този ресурс се набира основно от вноски, които всяка банка с лицензия от БНБ изплаща. Натрупващите се средства могат да се инвестират в различни финансови инструменти, като ограниченията са това да са ценни книжа, издадени или гарантирани от държавата, краткосрочни депозити в търговски банки и депозити в БНБ.

Към края на 2013 г. парите на фонда са малко над 1.8 млрд. лв. По последни данни на БНБ депозитите на домакинствата са общо 38.6 млрд. лв., а на нефинансовите предприятия малко над 15 млрд. лв. Разбира се, тук се включват и много влогове над гарантирания размер. Но какво става, ако средствата на фонда не стигат да покрият гарантираните влогове в банка с отнет лиценз? Дори да има недостиг на средства, задължението за изплащане на всички гарантирани влогове остава и

Фондът има няколко варианта
да осигури необходимите средства. Управителният съвет може да задължи банките да преведат авансово годишни премийни вноски, да увеличи размера на годишната премийна вноска или да използва заем. Заеми могат да бъдат вземани от български и чуждестранни банки, както и от други лица, но и от държавния бюджет с решение на Народното събрание. При ползване на заем ФГВБ може да обезпечи задължението си с държавна гаранция или със собствени активи, включително и с бъдещи вземания от годишни премийни вноски.Според закона гарантирани са влоговете в лева и в чужда валута. Под "влог" се разбира парични средства по банкова сметка, независимо от нейния вид, открита на името на едно или повече физически или юридически лица, както и кредитни салда, произтичащи от временни положения в резултат на обичайни банкови сделки, които банката е длъжна да плати обратно на вложителя. Т.е. тук не става въпрос само за депозити, както повечето хора мислят – гарантирани до определен размер са паричните средства по банкова сметка от всякакъв вид, открита на името на физическо лице или нефинансова институция. Тук има една особеност – ако вложител самостоятелно е договорил привилегирован режим за негов влог, средствата по него не са гарантирани. Не са гарантирани още влоговете на финансови институции и на местни и централни власти, както и на акционери в банката с над 5% участие, на членове на управителните и контролните органи и одиторите на банката и на техните близки роднини.

Гарантира се пълно изплащане на сумите до 196 000 лв. по влогове на едно лице в една банка, независимо от броя и размера им. Т.е. ако лицето има пет влога от по 100 000 лв. в една банка, фондът ще изплати сума в максимален размер от 196 000 лв. общо за всички влогове. Ако има пет влога от по 150 000 лв. в пет различни банки и лицензията на всички тях бъде отнета, вложителят трябва да получи пълните суми и по петте влога. За горницата над гарантирания размер вложителите се удовлетворяват от имуществото на банката според действащото законодателство, т.е. в производство по несъстоятелност, в което всеки вложител трябва да защити интересите си и да очаква евентуални постъпления от разпродаването на активите на банката.

При съвместен влог частта на всяко лице се взема предвид за установяване на общия размер на влоговете му в банката. Ако пет лица са вложители с равно участие по съвместен влог от 500 000 лв., всяко от тях ще получи 100 000 лв. (освен ако извън съвместния влог няма и други в същата банка). При договор за влог в полза на трето лице право да получи плащане от фонда има лицето, в чиято полза е направен влогът (бенефициентът), освен ако договорът не предвижда друго. При повече от един бенефициент се прилагат правилата за съвместния влог. Ако вложителят има задължения към банката, от тях се приспада определената гаранция.

Важно е да се отбележи, че в посочения максимален размер се включват и начислените лихви към датата на решението на Българската народна банка, с което е отнета лицензията за банкова дейност. Т.е. ако едно лице има влог от 196 000 лв., по който е натрупана лихва от 6000 лв., например, то ще получи 196 000 лв., а не 202 000 лв. Ако има влог от 40 000 лв. и дължима лихва от 10 000 лв., ще получи 50 000 лв. Влоговете в чуждестранна валута участват с левовата си равностойност, определена по курса на БНБ към началния ден на изплащане на гаранцията.

В срок до 3 работни дни от датата на решението на БНБ, с което се отнема лицензията на търговска банка, назначеният квестор, ликвидатор или синдик е длъжен да представи на управителния съвет на ФГВБ информация за влоговете в банката.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Колектори: Личните дългове намаляват към юни 1 Колектори: Личните дългове намаляват към юни

Събраните суми са се повишили с 4% за първото полугодие

14 авг 2014, 3934 прочитания

Ипотечните кредити отново поевтиняват през юни 1 Ипотечните кредити отново поевтиняват през юни

Цената на финансирането за бизнеса също намалява, докато потребителските заеми леко поскъпват

27 юли 2014, 4407 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моите Финанси" Затваряне
Над 500 хил. лв. ще струват на застрахователите наводненията край Мизия

Само от "Алианц" оценяват щетите на повече от 300 хил. лв. засега. Останалите все още не са ги изчислили точно.

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Шоу по време на пандемия

Как културата и шоубизнесът се променят насред постоянните трусове

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10