Нов метод за плащане в онлайн магазините увеличава продажбите с до 25%*

Дигиталните решения вече не са добавена стойност, а фундамент, върху който да надграждаме клиентското преживяване

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Една от безспорно положителните тенденции на 2020-а е ускорената дигитализация. Тя вече не е бъдещето, а настоящето. Пандемията не само ускори неизбежните процеси в тази посока, но по-важното е, че промени потребителските навици. Дигиталните решения вече не са добавена стойност, а фундамент, върху който да надграждаме клиентското преживяване.

Напълно естествено търговията е сред водещите сегменти, които живеят все повече онлайн. Конкуренцията при онлайн магазините е не само в предлагането на по-добрата и качествена услуга или по-изгодната цена, или по-добрите условия за доставка.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Една от безспорно положителните тенденции на 2020-а е ускорената дигитализация. Тя вече не е бъдещето, а настоящето. Пандемията не само ускори неизбежните процеси в тази посока, но по-важното е, че промени потребителските навици. Дигиталните решения вече не са добавена стойност, а фундамент, върху който да надграждаме клиентското преживяване.

Напълно естествено търговията е сред водещите сегменти, които живеят все повече онлайн. Конкуренцията при онлайн магазините е не само в предлагането на по-добрата и качествена услуга или по-изгодната цена, или по-добрите условия за доставка.

Все по-ключово за клиента ще бъде предлагането на по-лесните, сигурни и удобни методи на плащане,

които отговарят на потребителските нагласи на големи групи клиенти. Отдавна клиентите не искат да се ограничават в стандартно наложените модели на плащане - наложен платеж, банкова карта, банков превод. Те вече очакват много по-голяма гъвкавост, която налага възникването на нови технологични и финансови решения за пазаруване онлайн.

Ново конкурентно предимство за електронните магазини идва с метода за плащане "купи сега, плати по-късно" (buy now, pay later или накратко BNPL). Той е особено привлекателен, но не само, за цифровите поколения - милениалите и GenZ поколението, които по-скоро странят от традиционните финансови услуги. Проучване на Researchscape International показва, че 47% от клиентите биха искали да имат опция за незабавно финансиране на онлайн покупката, 40% биха похарчили повече пари, ако имаха таква опция, а

цели 73%биха предпочели магазин с интегрирано решение за незабавно финансиране

пред такъв без. Така в последните години BNPL моделът набра популярност в световен мащаб, а работещо такова решение вече има и на българския пазар с услугата NewPay. Ползата и за търговците, и за клиентите идва от лекотата на целия процес и за двете страни.

NewPay е алтернативен начин за плащане

на покупки от електронни магазини, интегрирани с NewPay-бутон в checkout. Така клиентите на всеки онлайн търговец могат да финансират покупката си на момента, като кандидатстват и създадат свой профил еднократно, бързо и лесно. Веднъж заявили услугата, те разполагат с три начина на плащане - до 15 дни, на 3- или 6-месечни вноски или веднага чрез vPOS на NewPay в профила си в платформата. Така купувачът разполага със свободата и удобството на отложеното плащане, а търговецът получава средствата от покупката в предварително договорения с NewPay срок, който е конкурентен и на наложения платеж, и на плащанията с банкова карта или трансфер.

Това особено гъвкаво решение не само дава възможност за незабавно финансиране на покупките от всеки електронен магазин, но и значително подобрява ключови бизнес показатели на търговците. Резултатите на онлайн магазини, които ползват модела в Западна Европа, САЩ и Австралия, показват:

- Увеличаване средната стойност на поръчката с до 50%; - Увеличаване процента на повторни покупки от един клиент с до 50%;
- Увеличаване на продажбите на търговеца с до 25%; - Намаляване на процента на изоставяне на количката с 15%;

- Увеличаване лоялността на клиента с до 30%.Допълнителните предимства за търговците идват от създаването на фирмен профил в NewPay със специален модул за управление и анализ на продажбите, извършени през услугата. В него продавачите могат да следят удобно броя на клиентите и направените продажби, както и стойността им за различни времеви периоди. Така всеки магазин може лесно да проследи тенденциите, да анализира поведението на клиентите си и да планира маркетинг и комуникционите си кампании по-добре. Търговците получават и опция за мониторинг в реално време на всички минали и предстоящи плащания и отказани поръчки. Решението дава възможности за по-доброто управление на паричните потоци на магазините с конкурентни срокове на получаване на средствата от продажбите. С него отпада и кредитният риск за магазина, който е изцяло поет от NewPay. Отделно продавачите получават още един канал за продажби и маркетинг. На база на натрупаната информация за потребителските навици, с която разполагат в компанията, NewPay предлагат таргетирано разпространение на офертите на отделните онлайн магазини към подходящи свои клиенти, като предоставят възможност и за успешни съвместни маркетингови и комуникационни кампании.

Клиентът, разбира се, печели също толкова много! Потребителите получават по-богат избор за срок на плащане, бързина на пазаруването, след като не трябва да кандидатстват за ново одобрение за всяка следваща покупка, удобството да видят покупките си, преди да ги платят, възможност да разсрочат по-големите си разходи, сигурност да контролират профила си в NewPay и по-лесно управление на личния си бюджет.

Повече за това как да превърнете посетителя на вашия онлайн магазин в купувач можете да намерите на: https://newpay.bg/for-shops.

NewPay е нов продукт в портфолиото на небанковия финансов холдинг Management Financial Group (MFG), който развива разнообразни бизнес модели, свързани с инвестиции в дигитални и алтернативни начини на разплащания, fintech, потребителско кредитиране, финансиране на малки и средни предприятия, кредитни карти, P2P лендинг и други бизнес модели.

*Според резултати на онлайн магазини, които ползват модела в Западна Европа, САЩ и Австралия.