Финтех компанията Ebury стъпва все по-уверено на българския пазар
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Финтех компанията Ebury стъпва все по-уверено на българския пазар

Финтех компанията Ebury стъпва все по-уверено на българския пазар

Стартъпът, който е част от групата на испанската банка Santander, предлага финансови решения за разплащания във валута

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
6658 прочитания

В условията на корона кризата бързите разплащания и финансовите услуги са от съществено значение за компаниите. Финансовият сектор е един от браншовете, които предложиха успешен отговор на създалата се извънредна ситуация през последните месеци. Една от компаниите, които допринасят за това, е финтех стартъпът Ebury. Тя е основана през 2009 г. в Лондон и е сред най-бързорастящите дружества в сектора. Фокусирана е основно върху обмена на валута, международните разплащания и управлението на валутния риск.

Част от глобална група

В първата половина на 2020 г. Ebury започва нов етап от развитието си. Финтех компанията стъпва все по-уверено на глобалния финансов пазар след като официално става част от групата на една от най-големите испански банки - Santander. Финансовата институция придобива дял от 50.1% в Ebury след инвестиция от 400 млн. евро като част от стратегията си за разширяване на услугите за валутни плащания за малки и средни компании в Латинска Америка и Азия. Сделката е обявена за пръв път през ноември 2019 г. и е финализирана през април 2020 г., когато са получени всички регулаторни одобрения по нея.

Основният бизнес на Ebury е предлагането на финансови решения за разплащания във валута, като компанията е специализирана предимно в международни разплащания, защита от промяна на валутни курсове, както и в намаляването на валутните разходи за клиентите си. През изминалата една година стартъпът е обменил валута на стойност от 23 млрд. щатски долара за потребителите си.

Финтех компанията, която е основана през 2009 г. в Лондон, оперира в 20 държави и управлява плащания в 140 валути. Доказателство за успеха на бизнес модела на Ebury е фактът, че приходите се увеличават със средно 50% годишно през последните три години. В допълнение - с подкрепата на Santander се очаква дружеството да разшири бизнеса си и да достигне до нови пазари.

Българският екип

Като част от стратегията си за глобално развитие Ebury започва да оперира и в България. През първите няколко години от развитието на компанията на местния пазар операциите се управляват дистанционно от централата й в Лондон, а впоследствие - и от Атина и Букурещ. Водещата фигура за това е настоящият директор "Продажби" за страната Деан Тодоров. Той успешно полага основите на операциите на компанията в страната, а скоро след това - през октомври 2019 г., под ръководството на регионалния директор за Източна Европа Йохан Габриелс, отваря и офис в София.

Следващият етап от развитието на Ebury в България започва в началото на 2020 г., когато финтехът допълва местния си екип с локален валутен дилър в лицето на Живко Стоянов, който има повече от седем години опит във финансовия сектор. Сред основните цели на компанията през тази година е разрастването на екипа в София, който се очаква да се удвои през следващите месеци. Към момента Ebury има над 1000 служители на глобално ниво.

От разнообразни сектори

Сред клиентите на Ebury в България са компании от разнообразни сектори, които извършват плащания в чуждестранна валута. Същевременно броят на клиентите в страната отбелязва ръст от 98% откакто компанията има физическо присъствие в София. Всичко това се случва на фона на затрудненията, които създадоха кризата с коронавируса и трудностите с вноса и износа на стоки и услуги, породени от това. Това е и едно от доказателствата, че Ebury се справя успешно с отговора на корона кризата.

В същото време интересът от страна на клиентите през последните няколко месеца продължава да расте. Основните причини за това са преминаването от еврови и доларови разплащания към такива в китайски юани и други местни валути, откриването на виртуални събирателни сметки не само в основните търгувани валути, но и в нетрадиционни, без да е необходимо търговско представителство в съответните страни, както и услугата Ebury Instant, която предлага моментални валутни преводи между клиенти в различни държави.

Ebury Instant е услуга, която позволява на клиентите на компанията да правят трансгранични преводи помежду си бързо и сигурно. Тя позволява на компаниите да ускорят своите бизнес операции чрез по-бързото изпълнение на транзакциите. Сред основните предимства на услугата са високите нива на сигурност, които системите на Ebury гарантират.

Профили

От май 2020 г. Йохан Габриелс е регионален директор в Ebury за Източна Европа и управлява операциите на офисите в България, Румъния, Полша и Чехия. Преди това е бил кънтри мениджър за България и Румъния в компанията, която осигурява бизнес решения за малки и средни компании, предимно в сферата на международната търговия и валутните сделки. Йохан Габриелс се присъединява към Ebury през 2018 г., като преди това е работил Eli Lilly, Mars, PepsiCo, Capital One, MasterCard и има дългогодишен опит и в банково-финансовия сектор на Румъния.

Деан Тодоров е директор "Продажби" за България на Ebury. Той се присъединява към компанията през 2017 г., а с откриването на българския офис на Ebury през октомври 2019 г. в София поема управлението му. Деан Тодоров е завършил "Финанси и инвестиции" в Coventry University в Обединеното кралство и започва развитието на българския пазар на компанията дистанционно от Лондон. Впоследствие продължава развитието му от Атина и Букурещ, като през това време играе ключова роля и в развитието на румънския пазар. Сега неговият фокус е успешното установяване на компанията в България като доверен партньор за финансови решения на компании с разплащания във валута.

Живко Стоянов има бакалавърска степен по "Икономика" и подспециалност "Компютърни науки" от Американския университет в България. Той е завършил и магистратура по "Международни финанси" от Amsterdam Business School. Живко Стоянов е с голям опит във финансовия сектор, като преди да се присъедини към екипа на Ebury е работил като валутен дилър в "Société Générale Експресбанк". Основният му фокус в Ebury е намирането на решения за управление и елиминиране на валутния риск за клиентите на компанията в България, чиито търговски маржове са изложени на риск заради движенията на валутните курсове.

В условията на корона кризата бързите разплащания и финансовите услуги са от съществено значение за компаниите. Финансовият сектор е един от браншовете, които предложиха успешен отговор на създалата се извънредна ситуация през последните месеци. Една от компаниите, които допринасят за това, е финтех стартъпът Ebury. Тя е основана през 2009 г. в Лондон и е сред най-бързорастящите дружества в сектора. Фокусирана е основно върху обмена на валута, международните разплащания и управлението на валутния риск.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.