Fintech Summit 2021: Все повече и качествени проекти се конкурират за вниманието на инвеститорите

Мирослав Каменов, бизнес партньор Финанси и бизнес старт, MFG Investments пред "Капитал"

Световната икономическа криза, предизвикана от коронавируса през 2020 г., удари глобалната финансова екосистема. Като част от нея секторът на финансовите технологии не остана незасегнат. Но макар и видимо да се бори с последствията от COVID-19, той има всички шансове да излезе от тази криза по-силен. Какви са перспективите и бъдещето на сектора след пандемията, нови предизвикателства, но и новите модели на развитие. Това ще са част от темите на годишната конференция на "Капитал" FinTech Summit, която ще се проведе на 30 март. Традиционно в нея ще вземат участие експерти, визионери, иноватори и представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. Повече за конференцията може да научите тук.

Мирослав Каменов има повече от 20 години професионален опит в сферата на счетоводството, данъците и финансовия одит. Дипломиран експерт счетоводител и одитор. Заемал е различни ръководни позиции в български и международни компании. Мирослав Каменов ще вземе участие в годишната конференция на "Капитал" Annual FinTech Summit.

Промени ли се нещо в начина на финансиране на финтех проектите през последната година?

Финтех индустрията е изключително динамична. Все повече и качествени проекти се конкурират за вниманието на инвеститорите. Търсят различни подходи да бъдат забелязани, оценени и подкрепени. Някои от тези проекти се нуждаят от повече подкрепа, за да достигнат ниво на зрялост, други - от по-малко. Но именно предприемачите са тези, които трябва да имат водещата роля в този процес. Това, което се промени през 2020 г., е, че пандемията ускори сериозно развитието на почти всички видове финтех услуги и това доведе до рекордни оценки и инвестиции.

Освен частното финансиране мислите ли, че капиталовият пазар е удачен източник за набиране на капитал от финтех компаниите? А как гледат на него фондовете като възможност за изход от дадена инвестиция?

На първо място трябва да сме наясно, че инвестициите в стартъпи е рисково начинание без гарантирана сигурност. Затова евентуално излизане на борсата е възможно на по-късен етап на развитие на дадена компания, когато тя вече има доказан бизнес модел. Така би могла да убеди в надеждността и перспективите си широк кръг инвеститори, а не само онези, които са поели риска в началото. През последните десет години тенденцията за излизане от инвестиция на фондовете се променя в ползва на сливанията и придобиванията. В момента в 90% от случаите фондовете излизат от дадена инвестиция, когато компанията се продава на по-голям играч на пазара. По-рядко изходът от инвестиция е IPO на съответната компания.

На какви условия трябва да отговаря една компания, за да привлече вниманието на инвестиционен фонд и частен инвеститор? А конкретно на MFG Investments?

Не съществува универсална рецепта за успех. Твърде много са факторите, които оказват влияние върху бъдещето на всяка отделна компания. Въпреки това вярваме, че две са основните предпоставки, които са от екзистенциално значение за успеха на всеки един стартъп. А именно - уникална и иновативна технология и много отдаден екип. Без тях една компания има много малки шансове за успех в бъдеще. В MFG Investments вярваме, че иновациите съществуват именно, за да направят живота ни по-добър. Затова и постоянно търсим смели и работещи бизнес идеи, които движат прогреса, и сме тук да им подадем ръка още в началото на тяхното развитие.

Фокусът ни е върху финансирането на проекти в най-ранен стадий, на които можем да предложим своите ресурси, включително мениджърски опит, техническа експертиза, контакти и огромен обем от знания. Но най-вече търсим тези революционни идеи, в които да повярваме. Тези уникални продукти, услуги или решения, които експлоатират нови бизнес модели и пазарни ниши без оглед на индустрията и бизнес сектора. Стига те да съвпадат с нашата философия, ценности и мисия. Наш основен приоритет е да развиваме икономическата среда и да помогнем на повече и повече нововъведения в различни сфери да намерят своето заслужено място под слънцето. В портфолиото ни са както вече добре познати компании като ebag и Payhawk, така и набиращи скорост уникални за нашия пазар решения като приложението за мобилно застраховане Boleron, приложението за мобилни разплащания Settle и умното решение за автоматизирано управление на земеделските дейности: за прецизно земеделие ONDO.

Има ли нещо в регулациите, което може да ускори развитието на финтех сектора в България и на инвестициите в него?

Основната цел на регулациите е да пазят интереса на обществото и в частност на всеки един гражданин. Това е напълно естествено и така трябва и да бъде. От друга страна, технологиите напредват и въпрос на време е тези иновации, които все повече навлизат в нашето ежедневие, да се наложат като устойчиви във времето. Това несъмнено ще доведе до промени и в регулациите, така че те да са в полза на хората и бизнеса - бързо, лесно и удобно. Регулациите обикновено следват новите идеи както във финтех, така и във всякакви други сфери. Като най-важната роля на регулатора е да проучва сериозно новите бизнес идеи, да анализира, да провежда дискусии със заинтересованите страни и да намира точния баланс при регулирането на иновациите.

Още от Капитал