🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Settle – мобилни плащания от ново поколение

Settle позволява изключително лесно да плащаме, пращаме и получаваме пари с мобилния си телефон

Settle – мобилни плащания от ново поколение
Settle – мобилни плащания от ново поколение
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Какво е Settle?

Settle е услуга, създадена и развита в Норвегия, където мобилните плащания отдавна са на следващо ниво и позволяват с прости движения като плъзване, докосване или сканиране да плащаме, превеждаме или изискваме пари. Разликата с широко разпространените услуги в момента е, че Settle не използва NFC технологията и може да се интегрира с всяка банкова карта, и то без нуждата от Top-up.

Ключово за Settle е иновативният и сигурен начин на разплащане. При тези плащания няма нужда от данни на сметка или карта - тази чувствителна информация изобщо не е видима при процеса на транзакция. При необходимост от разплащане търговецът получава произволно и временно потребителско ID от Settle и чрез него изпраща сметката за плащане, а Settle я доставя на потребителя. Така се избягва и обменът на лични данни. За да плати, потребителят трябва просто да потвърди плащането чрез телефона си (т.е. потребителят няма контакт с устройва на търговеца). Всякакъв тип злоупотреби, които биха могли да се случат при картови или NFC плащания, са заобиколени и по този начин потребителят е възможно най-сигурен за финансовите си активи.

Предимствата пред други финтех услуги

- Плащания от разстояния или на място - чрез Settle можете да заплатите покупка или услуга все едно пращате пари на приятел.

Ако искате да направите плащането от разстояние, е необходимо само да намерите магазина или доставчика на услуга директно в приложението, въвеждате сумата и плащате с едно плъзване.

Когато сте на място в даден магазин или заведение, можете да направите плащането, като сканирате предоставен от търговеца QR код.

- Свързване на банкова карта без нужда от Top-up - можете да въведете лесно банковите си карти, издадени в която и да е държава от Европейския съюз, в Settle и да избирате чрез коя да направите плащане. Не е необходимо предварително захранване (Top-up), като съответната сума се взима директно от банковата сметка по време на плащане.

- Избиране на финансовия източник за всяка една трансакция - докато при други услуги можете да свързвате само една карта, със Settle можете лесно да използвате всяка своя банкова карта за всяко плащане, както и Settle сметка, в случай че имате налични средства по нея. Съвсем скоро ще можете да поддържате и наличности от различни валути.

- Изпращане и изискване на пари - пращате пари мигновено, като ви е нужен само телефонен номер на получателя или име на търговеца. По същия начин можете да поискате пари от ваш контакт.

- Settle сметка - парите, които получавате чрез Settle, автоматично влизат във ваша Settle сметка. Тя е безплатна, сигурна и всички плащания чрез нея стават мигновено. Средствата в нея са регулирани от Financial Supervisory Authorities of Norway.

Важно: Можете да преведете средствата от Settle сметката си към банковата си сметка във всеки момент, и то без допълнителни такси.

А много скоро потребителите на Settle в България ще могат да се възползват и от кредитна линия в приложението от типа overdraft функционалност.

- Сигурност - данните и парите на потребителите се пазят с първокласно криптиране, ПИН, биометрия и допълнителна защита в самото приложение. Settle разполага и с най-високия клас сертификат за платежната индустрия (PCI DSS 3.2.1 Level 1). А лицензът им покрива всички държави от ЕС, Великобритания, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

- Онлайн плащания - пазарувате лесно онлайн при търговците, които приемат плащания чрез Settle, през специален бутон на чекаут.

- Ексклузивни оферти - в Settle са налични и ексклузивни оферти. Някои търговци като Seewines.com, Frea Vintage и fish24.bg вече предлагат и преференциални условия при заплащане със Settle.

Социалният аспект нa плащанията чрез Settle както към контактите, така и към търговци е водещ. Усеща се много по-голяма близост и персонално отношение между потребители и бизнеси - със същата лекота и доверие, с което се разменят пари между приятели.

Източник: Мартин Тотев за fintechbulgaria.com