Дигитални модели

Четири иновативни финтех компании според екипа на "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Фрийланс

Netflix за кредити

Тъй наречената gig economy (тоест трудов пазар с преобладаващо краткосрочни договори и хора със свободни професии) доведе до създаването на много стартъпи, подпомагащи фрийлансърите. Базираният в Лондон финтех SteadyPay се фокусира върху един специфичен казус за тези професионалисти - несигурността в доходите, която прави управлението на личните финанси по-трудно. Работещите без постоянен сигурен доход често нямат достъп до заеми от традиционните финансови институции. Основният продукт на SteadyPay зарежда банковата сметка на потребителя, когато приходите му паднат под средното месечно ниво, т.е. го кредитира в краткосрочен план. За тази услуга клиентът плаща месечна такса от 4 паунда. Впоследствие той може да възстанови парите на SteadyPay без лихви, и то само когато успее да постигне над средния си месечен доход. Основателят на SteadyPay Джон Дауни, CEO, има голям опит в създаването на технологични решения за банки, но решава да се съсредоточи върху сегашния си бизнес, когато вижда, че действащите кредитни услуги в много случаи не покриват фрийлансърите. Той описва модела на SteadyPay като "Netflix за кредити". Неотдавна SteadyPay привлече финансиране за 5 млн. долара от европейския VC фонд Digital Horizon.
Консултация

Данъците може да са и добри

За повечето хора думата данъци предизвиква откровено негативни реакции и мисли за бумащина и даване на пари на държавата. Но стартъпът Neo.Tax всъщност иска да направи така, че данъците наистина да работят за потребителите. Базираната в Маунтийн Вю, Калифорния, компания прилага машинно самообучение, за да превърне данъците в актив. Първият продукт е насочен към малки и средни фирми и стартъпи. Чрез него фирми могат да получат данъчен кредит до 250 000 долара, ако извършват развойна дейност. За целта Neo.Tax улеснява целия процес и помага на фирмите. По думите на основателя на стартъпа Стив Ярброу "Neo.Tax е все едно да имате бивш данъчен, който да направлява клиентите ни в цялата процедура". Компанията си партнира и с дигиталната банка Mercury, за да разшири още повече продукта си. Neo.Tax набра 10 млн. долара в рунд А, воден от фонда Infinity Ventures и Google Ventures. С парите фирмата ще разшири бизнеса си, като планира нови продукти - следващият е насочен към улесняване на работата на счетоводителите, като намали средното им време за разглеждане на данъчната документацията на един клиент от 10-15 часа на 10-15 минути. Тепърва ще бъдат разработвани и решения в други вертикали.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар