Царете на капитала може да бъдат детронирани от платежните платформи

Как финтех ще навлезе в бизнеса на банките и застрашава някои от старите модели

Триумфът на тези конкуренти на банките носи ясни ползи, но и някои рискове
Триумфът на тези конкуренти на банките носи ясни ползи, но и някои рискове
Триумфът на тези конкуренти на банките носи ясни ползи, но и някои рискове    ©  Shutterstock
Триумфът на тези конкуренти на банките носи ясни ползи, но и някои рискове    ©  Shutterstock
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Отличителната функция на банкера" започва тогава, когато той използва парите на другите"; докато използва собствените си пари, той е само капиталист", пише Уолтър Бейджхот през 1873 г., цитирайки Рикардо. Това разграничение може да звучи остаряло днес. Институционалните инвеститори (хедж фондове, взаимни фондове, пенсионни фондове, частен капитал) използват парите на други хора. И все пак мнението на Рикардо е от значение. Съвременните фондове са лицето на хората и техния капитал. Печалбите (или загубите) се връщат пак при тях. Инвестирайки по този начин, хората обикновено влагат собствените си пари, докато фондът действа като инструмент. Банките също използват депозити, парите на други, за да отпускат заеми. Но клиентите очакват да си възвърнат депозитите в пълен размер: те не очакват да поемат загубите на банката по заемите в лошите години, нито да получат по-големи печалби в добрите. Банките са тези, които поемат както загубите, така и печалбите.

Този процес може да прави банките нестабилни, но също така им дава голямо предимство във финансовите услуги, тъй като вземането на депозити и отпускането на заеми се допълват. В резултат на това банките се превърнаха в доставчици на всякакви финансови услуги, от които клиентът се нуждае, от кредитни карти и ипотеки до инвестиционни съвети. Но всички те сега са застрашени. Влиянието на небанковите финансови компании нараства, което прави активите на банките за кредитиране по-малко ценни. И технологичните гиганти използват конкурентната сила на своите платформи, за да участват в основния бизнес на банките. Сякаш цялата индустрия е в хватка с клещи, която един ден може да я убие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар