🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дигиталните финанси не са това, което бяха

Ранди Росийл - вицепрезидент "Глобални бизнес услуги" в Paysafe

Ранди Росийл - вицепрезидент "Глобални бизнес услуги" в Paysafe
Ранди Росийл - вицепрезидент "Глобални бизнес услуги" в Paysafe
Ранди Росийл - вицепрезидент "Глобални бизнес услуги" в Paysafe
Ранди Росийл - вицепрезидент "Глобални бизнес услуги" в Paysafe
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Paysafe Limited ("Paysafe") (NYSE:PSFE) (PSFE.WS) е водеща специализирана платформа за разплащания. С над 20 години опит в областта на дигиталните разплащания, годишен обем на транзакциите от над 120 милиарда долара през 2021 г. и приблизително 3500 служители в 10+ световни локации, Paysafe свързва търговци и потребители чрез 100 платежни метода в повече от 40 валути.

Ранди Росийл, вицепрезидент "Глобални бизнес услуги", споделя повече за това как технологиите стимулират ефективността, производителността и обслужването на клиенти чрез по-широката организация и как това създава кариерни възможности.

Какви са основните стъпки, които предприехте като компания, за да модернизирате финансовия си отдел?

- Paysafe е известна най-вече като технологична компания. Работим с над 370 програмисти в България, а през последните 3 години броят на служителите ни нарасна от 650 до над 1400.

Интересен факт, който не е толкова известен, е, че всеки четвърти служител от глобалния ни финансов отдел работи в България.

Paysafe откри първия си офис в България през 2001 г. Тогава финансите бяха поддържаща функция за нашия бизнес с дигитални портфейли. На база успеха на отдела, бордът на директорите реши да централизира още повече финансовия отдел в България. Екипът се разшири и започна да помага и на други бизнес звена в Paysafe. Дейностите ни започнаха да обхващат повече финансови активности с добавена стойност за цялата компания.

Централизацията ни даде много предимства, сред които е достъпът до талантливи специалисти в България. Тази стъпка ни предостави възможност бързо да разширим мащаба си и да изградим силна контролна рамка (control framework) вътре в организацията. Това е ключов елемент за една компания, търгуваща на Американската фондова борса, която трябва да прилага регулациите на акта SOX (Sarbanes-Oxley Act). Технологиите, които имплементираме, ни помогнаха да подобрим още повече производителността и да повишим ефективността си.

Какви са целите?

- Целим да оптимизираме работните процеси чрез автоматизацията им. Така ще се спести време от повтарящи се действия, които са необходими за създаването на основни финансови отчети.

Това, което правим, е да пренасочим усилията на служителите ни от повтаряща се административна работа към повече анализи и бизнес партньорства с разнообразните ни продуктови линии. За да постигнем това, текущият ни фокус е върху автоматизацията. Като основен инструмент използваме методологията Lean Six Sigma. Идентифицираме ненужните стъпки в съществуващите процеси, елиминираме ги и допълнително оптимизираме подхода от край до край чрез прилагане на глобални стандартизирани процеси. Те са задвижвани от Global Process Owners, базирани в България.

Голямото предимство на финтех компаниите като Paysafe е, че имаме достъп до водещи технологии, сред които RPA (роботизирана автоматизация на процеси), AI (изкуствен интелект), OCR (оптично разпознаване на символи), когнитивна автоматизация и чатботи.

Чрез тях спестяваме значително време, което реинвестираме в допълнителни дейности и в нови възможности за развитие на финансовите ни екипи. Позитивите са не само за компанията, но най-вече за служителите ни. България е една от страните с висока конкуренция на пазара на труда. Затова се стараем да създадем привлекателно работно място, което да допринася положително в дългосрочен план и за двете страни.

Как планирате да развиете екипа си предвид повишената автоматизация?

- Това, което се стремим да постигнем с повишаване на ефективността, е да пренасочим уменията и ресурсите на хората в екипа към решаване на повече казуси на бизнес партньорите ни. Служителите са най-ценният ресурс на Paysafe и те помагат на компанията да расте по различни начини.

За сегашните поколения личностното и кариерното развитие са от голямо значение. Забелязваме, че имплементирането на водещи технологии и възможността да развиват с бързо темпо уменията си, се приема много добре от служителите ни.

Благодарение на успехите, които постигаме, се стремим да разширим още повече обхвата и компетенциите на нашия финансов отдел. Като част от нашата визия "Finance 2025" търсим начини как да допринесем за компанията като финансова организация. Разглеждаме моделите на работа, оперативните дейности и как можем да оптимизираме процесите, така че да бъдат опростени, стандартизирани и автоматизирани. Това ще ни даде различна перспектива - каква добавена стойност можем да дадем на бизнеса и партньорите ни, която да доведе до положителен растеж. За да постигнем тази визия, ние непрекъснато търсим нови таланти.

Какво търсите, когато оценявате потенциални кандидати?

- Сред основните качества, които са важни за нас, са финансовите познания у кандидатите. Отворени сме както за кандидати с малко опит, така и за специалисти с многогодишен опит в международна среда. Гъвкави сме в подбора на нови колеги, като за Paysafe е важно те да са мотивирани и жадни за нови знания, да проявяват интерес към технологиите, които подобряват живота ни всеки ден и да имат интерес към дългосрочно развитие във финтех индустрията.

Повече за отворените позиции във финансовия ни отдел можете да намерите тук.