Новият брой: Накъде след вота
Close

Трудното прохождане на строителния надзор

Появиха се първите сложни казуси за работата му

От 1 септември е задължително сключването на договор с Независим строителен надзор при започване на проектиране и строителство. Надзорът се извършва за сметка на инвеститора на обекта. Отговорността, която той носи за пропуските по време на строителния процес, е солидарна с тази на инвеститора. За надзорник, допуснал незаконно строителство (а такова може да бъде и одобрен строеж, в който са вложени некачествени материали, или строеж, изпълнен в отклонение от проекта) санкцията е до 150 хил. нови лв.).
Първите 52 оправомощени фирми вече получиха официално права за упражняване на тази дейност. Още при старта обаче стана ясно, че има неизяснени от правилника за дейността на строителния надзор казуси и проблеми. Като начало се появява въпросът как да се процедира с обектите, попаднали в преходния период. Става дума за проекти, които са правени преди 1 септември, и съответно за тях не се е изисквал надзор в проектирането, а строителството започва след тази дата и инвеститорът е сключил договор със супервайзърска фирма. Това е деликатен момент, макар на пръв поглед да изглежда разрешим лесно. Просто надзорникът на строежа, за да се застрахова, би могъл да упомене в договора, че не носи отговорност за пропуските на проекта. Но това не е решаване на проблема, тъй като, ако в проекта има пропуски, то при изпълнението му това ще се отрази и върху строителството, което в този случай попада под “лупата” на супервайзърът. Фирмата, поела надзора върху строителството, е задължена според правилника за независимия строителен надзор да изпълни строежа съгласно одобрения проект.
Притеснение у оправомощените фирми поражда и неизясненият момент със заплащането на тяхната дейност. Възниква въпросът как то да се договаря - дали като твърдо фиксирана сума, или като процент от строителната себестойност на изпълнявания обект. Неясен остава и моментът със задължителната застраховка, която упражняващите Независим строителен надзор трябва да сключват. Самата застраховка се сключва за период от една година, а строителството на един обект може да продължи доста по-дълго от този срок. Освен това остава неясно защо застраховката е задължителна само за супервайзърските фирми, а не и за инвеститора, строителя, проектанта и другите участници в строителния процес.
Притеснения има и около гаранционните срокове, които надзорът ще покрива, както и неизясненият момент дали подлежат на независим строителен надзор преустройството, реконструкцията или смяната на предназначението на вече съществуващи обекти. Деликатен момент е и срокът на оправомощаване на супервайзърите. Както и какво става, ако след неговото изтичане фирмата има подписани и недоизпълнени задължения по договори за надзор, а правомощията й не бъдат подновени.
Част от тези проблеми се очаква да бъдат изяснени на кръгла маса на тема “Правни и икономически взаимоотношения между фирмите, оправомощени да изпълняват Независим строителен надзор, и инвеститори на строителни обекти в България след 1.09.1999 г.”, която ще се проведе следващата седмица в Пловдив в рамките на есенния панаир.
Организатори са специализираното издание “Строителство градът”, заедно с Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Участници в кръглата маса ще бъдат Борис Милчев, зам.-министър в МРРБ и председател на комисията по оправомощаване, инж.Иван Цацов, шеф на ДНСК, Светлана Гебрева, главен държавен инспектор в ДНСК и член на комисията по оправомощаване, арх.Марин Бакалов, управител на “Юнион контрол” ООД, фирма, оправомощена да изпълнява независим строителен надзор в проектирането и строителството, Андрей Герасимов, управител на Научноизследователския строителен институт (НИСИ), проф.Тодор Карамански, председател на Сдружението на конструкторите, Николин Гавраилов, председател на сдружението на главните контрактори, представител на Българска строителна камара и др.
В процеса на работа на Независимия строителен надзор обаче е повече от ясно, че ще продължат да възникват въпроси. Така че най-логично изглежда с изясняването на тези казуси да се заемат от специалистите, работещи в Комисията по оправомощаване на независимия строителен надзор, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Дирекцията за национален строителен контрол, като анализират възможните проблеми и дадат съответните указания за тяхното изглаждане.
Друг проблем, но вече чисто административен, е, че фирмите, имали шанса да са сред първите лицензирани, все още не са получили свидетелствата си. Информация за оправомощените да извършват Независим строителен надзор може да се получи от Дирекцията за национален строителен контрол, която води специален регистър на фирмите, получили одобрение.

Независим строителен надзор е задължителен

При проектирането на
- жилищни сгради на четири и повече етажа
- строежи с обществено предназначение
- строежи с производствено предназначение
- строежи, свързани със сигурността и отбраната на страната
Срокът за оправомощаване е три години

При строителството на
- всички строежи, за които е задължителен надзор в проектирането
- преустройство, надстрояване, пристрояване, промяна на предназначение или реконструкция на съществуващи строежи, за които е бил задължителен надзор в проектирането
Срокът за оправомощаване е пет години


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал