Силната конкуренция отключи изобретателността на търговците на имоти

Участниците на най-голямото специализирано търговско изложение „Имоти експо“ започнаха да доказват, че изискванията на клиентите са от определящо значение

За всеки вкус и джоб - почти под това мото може да се каже, че премина най-голямото досега българско имотно изложение -“Имоти експо“. На третото издание на форума (провел се от 21 до 23 октомври в столичния „Интер експо център“) бяха представени повече от 350 проекта на стойност за над един милиард евро. За разлика от предишните две издания, на които приоритетно се предлагаха първо жилищни, а след това ваканционни имоти, този път участниците бяха подбрали оферти по вкуса на всеки. Над 120-те изложители (агенции за недвижима собственост, строителни компании, консултанти и банки) успяха да покрият почти всички сегменти - от жилищните и ваканционните имоти, през бизнес сградите и предложенията за покупка на земя, до голф селищата.

Интензивната конкуренция на имотния пазар си пролича не толкова в разнообразието от оферти, а преди всичко в цените и схемата на продажбите. Покупката на имот вече започна да се превръща в изгодна - нещо, което не можеше да се каже доскоро. Причината е, че през последните 12 месеца на пазара се появиха немалко новоизградени обекти, а през втората половина на следващата година ще излязат още няколко десетки хиляди квадратни метра. Голямото предлагане (което в част от сегментите вече се доближава до свръхпредлагане) постепенно балансира цените и наложи купувачите като доминиращ фактор за развитието на имотния пазар. Тази тенденция беше отчетена както от инж. Пламен Андреев, управител на строителната компания „Планекс холдинг“, така и от търговците на недвижими имоти. Управителят на АДИС Деян Кавръков прогнозира, че в близките две-три години развитието на имотния пазар в България ще започне да придобива характеристиките на развитите пазари. Там нормалната средната годишна доходност от инвестициите варира от 6 до 10%, докато в България е 12-13%. В най-експанзивно развилите се сегменти през последните две-три години (жилищни и ваканционни имоти) вече започва да се прокрадва нормализиране на средната годишна доходност. Според Деян Кавръков тя е около 8-8.5% и доближава нивата в развитите имотни пазари.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал