Банско е без строежи. Засега
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Банско е без строежи. Засега

Строителните камиони до скоро бяха най-масовите превозни средства извън активния туристически сезон в Банско

Банско е без строежи. Засега

Продажбите на имоти в курорта замират, все повече агенции затварят врати

Яна БОДУРОВА
11285 прочитания

Строителните камиони до скоро бяха най-масовите превозни средства извън активния туристически сезон в Банско

© Анелия Николова


"Ти сега какво искаш? На умрял нож ще вадиш или опело ще му правиш? Обаче да знаеш, че опело до 40 дни се прави, па те бая по 40 минаха вече..."

Подобен коментар ме посреща в един от клоновете на агенция за недвижими имоти в Банско, след като се представих и казах, че съм тук, за да пиша за имотния пазар. Впоследствие имотният консултант не става по-разговорлив, а само споделя, че от пролетта досега са продали само един апартамент. И ме "съветва" с по-остър тон да престана с тези "драсканици" за пазара, защото те са последният пирон в ковчега... Вслушах се в "съвета" - в следващата агенция, чийто офис работеше, се представих като клиент, който търси малък апартамент в някой от комплексите. В кантората ме посреща млада дама, която не успява да прикрие почудата си, че някой, особено пък българин, се интересува от покупка. Започва да ми показва проспекти и да хвали за предимствата на отделните имоти, които агенцията предлага, като по мои изчисления средната цена на кв.м от апартаментите, които видях, е малко над 1000 евро.
За да не си губим времето взаимно, обяснявам, че търся нещо изгодно. А под "изгодно" разбирам цена не по-висока от 600 евро на кв.м. И то за жилище с Акт 16. Леко смутена, брокерката казва с равен тон, че ако съм сериозна в намеренията си да купувам, може да ми съдейства за "добър коментар" на цените във всички комплекси, които съм разгледала. "Сериозни намерения" в превод от брокерски език означава плащане накуп на цялата сума в рамките на месец, месец и половина. На излизане ми обяснява, че трудно ще ми отпуснат ипотечен кредит за ваканционен имот, и ме съветва при липса на необходимите средства в брой да ипотекирам друг имот. Според изпълнителния директор на "Кредит център" Тихомир Тошев обаче финансирането на покупката на такъв апартамент с ипотека в момента не е просто трудно, а невъзможно начинание.

Опитвам да намеря друга кантора, за да сравня предложените ми там "коментари". Оказа се обаче, че дори и в съвсем нормален работен ден от седмицата от около 60 агенции в града са отворени само тези двете. На някои от витрините забелязвам залепени бележки с мобилни номера за връзка, а в останалите дори не личи някой скоро да е влизал. На една от вратите дори има обява, че офисът се отдава под наем. Въпреки това около 90% от билбордовете в градчето продължават да рекламират агенции за имоти или комплекси.

Тристаен апартамент на 40 квадрата

"Миналата зима беше много слаба за продажбите, а през пролетта и лятото положението беше още по-зле. Въпреки високите комисиони, които предприемачите предлагат ( бел. ред. - те стигат и до 25%), ако няма купувачи, няма смисъл да държиш кантора. Факт е, че масово се затварят, особено британските агенции, а те доскоро бяха почти половината от пазара", обясни ми по-късно, вече в София, Никола Стоянов от агенцията "Лукс имоти". По думите му и за неговата фирма годината е била слаба - седем продажби за последните 6 месеца, като шест от тях всъщност са били препродажби. За сравнение - Стоянов казва, че толкова преди две години са правили за по-малко от месец, и то в слабия летен сезон.

Бърз преглед на жилищните обяви за Банско на сайта Imot.bg показва, че в момента се намират оферти и за 660 евро кв.м, при това за напълно завършено и обзаведено жилище в близост до кабинковия лифт. Миналата година цените започваха от 800 евро на квадрат, и то за незавършени жилища извън курорта. В сайта се срещат и предложения за продажба на тристаен апартамент от... представете си... 40 кв.м. Не, тук не става въпрос за печатна грешка, а за резултат от една вече повяхваща инвестиционна еуфория.

Жк "Предела" и "Блочищата"

Така банскалии наричат обособилата се като отделно курортно градче местност в непосредствена близост до едноименния проход. Сигурно от местен шовинизъм никога не слагат словосъчетанието жк пред Банско, въпреки че строителството около самия град е в по-внушителни размери. Просто го наричат "блочищата".

Трудно е да се каже каква част от апартаментите в тези блочища се предлагат за продажба. Според последния доклад на консултантската компания Colliers само през миналата година са били завършени близо осем хиляди нови жилища. Ако към тях прибавим и непродадените от предишни години имоти, както и тези, които се предлагат на вторичния пазар, броят им става още по-внушителен. Факт е и силният отлив на купувачи - на първо място заради неспазените обещания от страна на посредниците и строителите за доходност и качество. Влияние, от друга страна, оказва и финансовата криза, която се отрази най-силно на доскоро водещата група купувачи - британците.
Впрочем сделки все пак има. Само че част от тях вече стават и с посредничеството не само на агенции за имоти, а и на... съдия-изпълнител. Инвеститор, пожелал анонимност, разказва, че успял да купи цяла сграда малко преди да получи Акт 16, за 250 евро на кв.м. Според него въпреки ниската цена строителят не е на загуба, а по-скоро на нула или на малка печалба. Неговата информация е, че предприемачът е получил капаро за 30 апартамента от британска агенция, която впоследствие се е отказала от сделката и благодарение на това той е задържал предплатеното. От друга страна обаче, разчитал на останалите средства от сделката, за да финансира с тях довършването. Новият собственик планира да инвестира в довършителните работи на сградата и след това да я отдава под наем на местните хотелиери, които да настаняват в нея персонала си. Интерес имало и дори вече започнали преговори с някои от тях. Звучи ви познато, нали? През лятото немалко хотели и ваканционни сгради в Слънчев бряг се ползват по същия начин - за подслон на сезонните работници. Строителната компания "Балкан строй" обаче е продала близо 70% от апартаментите си в няколкото свои комплекса в района, и то на нива от 1000 евро. Поне така твърди изпълнителният й директор Николай Калоянов. "Определено сделките стават по-трудно, отколкото преди години, но интерес не липсва. Просто отминаха времената, когато непрофесионалните играчи успяваха да печелят. Сега клиентите искат качество и добавена стойност като наличие на СПА център или голф игрище", пояснява Калоянов.

"Проблемът не е в това, че пазарът е зле, а че доскоро беше прекалено добре. Банско е един чудесен пример за това какво може да се случи, когато много непрофесионални играчи започнат да наливат пари в очакване на големи печалби", коментира Юлиян Георгиев от посредническата компания Homes in Bulgaria.

Да строим курорта нов

Добрата новина е, че нови строежи няма, а старите почти масово са завършени. Така от пет години насам за първи път курортът ще посрещне зимния туристически сезон с облик, различен от този на строителна площадка. Разбира се, коренно различен и от вида си в началото на 90-те. Причината да няма нови обекти обаче не е в това, че инвеститорите са си взели поука или изчакват да видят как ще се развие пазарът, а строителната забрана, която кметът Александър Краваров наложи миналата година. От друга страна обаче, градоначалникът не издаде заповедта, защото иска да запази малкото останал колорит на градчето, а за да бъдат отредени нови зони за застрояване и да има яснота как и накъде ще се разширява курортът. По думите му местното население е доволно от досегашното развитие на града.

"Хората в Банско забогатяха. За последните шест години са продадени около три хиляди дка земеделска земя. Сложете ги по 150 хил. евро за декар и ще видите колко пари са влезли в града", обяснява не без гордост в гласа си Краваров. И в действителност повечето къщи в градчето са ремонтирани и преустроени в малки хотели, а автопаркът оставя впечатлението, че Банско е с най-високата концентрация на нови автомобили на глава от населението в България. Очакванията за този сезон са оптимистични: че през тази зима ще има двойно повече туристи заради предстоящия кръг на световната ски купа, на която градът ще е домакин.
В общината имат план за строежа на втори кабинков лифт, който да е огледален на сегашния, и се надяват проектът да бъде изпълнен скоро. Планирано е и пускането на лифта в местността Черна могила, който в момента не се използва. Тази зима в Банско ще отвори врати и първият търговски център. Според инвеститорите интересът към него е висок и вече са отдадени 80% от площите. Молът още се строи, но за дата на официалното откриване е определен 19 декември. Явно и тук обаче само един мол не стига, защото има проект и за втори.

И все пак улиците в града продължават да изглеждат като лунни кратери. Кметът Краваров уверява, че по инфраструктурата се работи сериозно. "Вече се прави газопреносната мрежа, като се надяваме до лятото строежът й да приключи. Тогава ще започнем асфалтирането на улиците в града. Вече има предвидени средства. Асфалтира се пътят Банско - хижа "Вихрен". Тази отсечка ще струва 4.1 млн. евро. Пътят до Добринище също ще бъде асфалтиран наново, в резултат на което ще се повиши и броят на туристите там", обяснява Краваров.

Напролет общината ще внесе и предложение в МОСВ за изграждане на 40 км нови писти в Добринище. Природозащитниците обаче алармират, че тези планове са пряко свързани с посегателство срещу Национален парк "Пирин". И това не е изненада, нали?

"Ти сега какво искаш? На умрял нож ще вадиш или опело ще му правиш? Обаче да знаеш, че опело до 40 дни се прави, па те бая по 40 минаха вече..."

Подобен коментар ме посреща в един от клоновете на агенция за недвижими имоти в Банско, след като се представих и казах, че съм тук, за да пиша за имотния пазар. Впоследствие имотният консултант не става по-разговорлив, а само споделя, че от пролетта досега са продали само един апартамент. И ме "съветва" с по-остър тон да престана с тези "драсканици" за пазара, защото те са последният пирон в ковчега...

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

142 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  USA man

  Още една хубава статия днес. Пишман бизнесмените в Банско си намериха майстора. Ваканционни имоти - смях, смях... Добре, че скоро балона ще пукне и в други градове, само дето Хора не останаха да се порадват на нормални цени и приличен живот.

 • 2
  Avatar :-P
  хи хи

  Др. Иванов купува жилища там. Ако имате излишни, на него му ги шитнете. Той очаква увеличение.

 • 3
  Avatar :-|
  всичко замря

  И по-зле ще става.

 • 4
  Avatar :-P
  Владимир

  Да, време е да си направят улиците, тротоарите, канализацията... И след като свършат тази народополезна дейност, може пак да построят.

  Мина времето на Дивия запад, идва врмето на железопътните линии.

 • Инвеститор

  Това е една типично снобарска статия.Явно е написана от човек,който има навика да си бърка в лявото ухо с дясната ръка и да си мисли,че е много оригинален.Нищо в тази статия не отговаря на истината,сигурно автора не си е правил и труда да отиде в Банско.Защото щеше да види,че строежите в Банско са почти изцяло извън старата територия на града,където почти няма нови сгради,така че не виждам с какво е нарушен "колоритът на градчето".Центърът на Банско си е останал почти същият какъвто е бил преди 20-30 години.И не виждам защо такива снобарчета трябва да ни налагат мненията си.Аз съм сигурен,че те са малцинство,но просто са много кресливи.Учудвам се обаче от коментарите по-горе.Развитието на строителния бизнес през последните години доведе до развитието на много други отрасли,които го обслужват,а това доведе до развитие на икономиката на страната като цяло.Това от своя страна доведе до това,че много хора "се видяха" с пари и то пари,спечелени с честен труд,а не с препиране на пари,както си въобразяват някои мързеливи злобари.Като започнат да фалират строителните фирми ,ще започнат масови фалити и на много фирми от индустрията ,ще се повиши и безработицата,и като цяло ще ни върнат в мрачното време на 90-те години.Това е съдбата на всички слабо развити държави,неразполагащи със собствени ресурси за развитие.Искрено се надявам обаче това да не се случва.Учудвам се как някои от вас се кефят на това,учудвам се и на такива статии в уж десния вестник "Капитал".

 • Ь!

  Ало инвеститора аре бегай да фалираш и не ни реви тука!
  Инвестирал си в дрога, бентлита и уискита в син сити.
  А да и в няколко стотин грозни сгради, дето ще паднат преди панелките, и заради който нямаме градинки и здрави улици от тъпите ви бетоновози.

 • 7
  Avatar :-|
  Инвеститор

  Ало Ь , аз не рева за мене си,а за такива тъпаци като тебе.Защото аз съм си добре,нали съм чорбаджия-изедник,заделил съм си много пари за черни дни......Обаче ако фалирам,такива като тебе ще ..... супата!!!!

 • 8
  Avatar :-|
  Ь!

  Ало инвеститорчето, земи да инвестираш малко в собственото си интелектуално развитие, че то нали си чувал - не требе само ядене, требе и акъл. А това е което ти липсва. Говора не конкрето само за тебе, за цялата "инвеститорска" паплач. Каквато държавата - такива и инвеститорите.

 • 9
  Avatar :-|
  запознат

  Да аз ще се радвам на всеки фалит на строителна фирма и на безработни цигани, които не могат да си напишат името без грешка и получаваха до скоро повече пари от един доктор, икономист, учен и т.н. Всеки който е имал малко вземане-даване с тази индустрия, знае че 90% от всички замесени в нея са чиста проба престъпници. Не е случайно това, което става по света и за него вина имат едиствено участниците в тази индустрия- банки, АНИ, строители, надзорници и прочие.

 • 10
  Avatar :-|
  Irishman Mick Corcoran

  А дали истинското име на Инвеститора не е Др.Ив...пардон Др.Инвеститор?
  Или поне да са блиски роднини, а?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Смелото IPO на Airbnb

Смелото IPO на Airbnb

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK