Защитени хотели
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защитени хотели

Защитени хотели

На пясъчните дюни в Слънчев бряг още се строи

Зорница Маркова, Росен Босев
19832 прочитания

© Капитал


"Ферари", "Порше", "Ламборгини", БМВ седмица...това са обичайните марки, паркирани пред комплекса "Оазис ВИП домове" в Слънчев бряг. Собствениците им, които притежават и апартаменти там, преди две години бяха силно притеснени, че може да останат без тях, тъй като сградата, построена на самия плаж, беше обявена за незаконна. Същите заплахи висяха и над небезизвестните хотели "Дюн" и "Хевън", също на плажа.

Въпреки двегодишната сага и законодателните промени (които трябваше да ограничат строителството на плажа) още един хотел е на път да израсне от пясъчните дюни в най-големия курорт на Черноморието. Той копира до детайли схемата за заобикаляне на закона на "Оазис", "Дюн" и "Хевън".

В момента на мястото на някогашния ресторант "България" в непосредствена близост до хотел "Бургас" в Слънчев бряг се изгражда апартаментна сграда на седем нива. Основите й са на самия пясък, на 20-30 метра от водата. След година и половина там ще бъде готов комплексът Golden Rainbow с басейни, ресторанти и... частен плаж, съобщава сайтът на бъдещия хотел (виж карето).

Въпреки, че действа нов закон със затегнати условия за строеж, на практика никой не може да спре изграждането на новата сграда. Едната причината е, че в терена вече е имало постройка, макар и едноетажна. А другата, че теренът се регулира по условия, приемани преди десетина години. Така колкото и парадоксално да звучи, проектът има разрешение за строеж, официално е законен, и то по параметри, които стряскат.

От регионалното министерство обясниха за "Капитал", че за този терен има одобрен план още през 2001 г. и там може да се построи сграда на пет нива с плътност на застрояване 54% и кинт (показва колко етажа могат да се издигнат) 2.8. Според сега действащия закон кинтът не може да е повече от 0.5. Това означава, че на плажната ивица е разрешено да има сграда с над 10 хил. кв.м разгъната застроена площ.

"Ако този терен е на плажа, той по конституция изобщо не може да бъде застрояван. Ако е в строителните граници на Слънчев бряг и попада в зона А по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, на него могат да се изграждат обекти с височина до 7.5 м. Но ако за този терен е влязъл в сила подробен устройствен план към 1 януари 2008 г., забраните на закона не се прилагат. Това е един беззъб закон", коментира съдружникът в специализираната правна кантора "Лега консултинг" Павел Цанев.

Под погледа на...

За да се стигне до издаване на разрешително, проектът е преминал през ръцете на редица институции, като се започне от община Несебър и главния архитект на града, архитекти, упълномощени от регионалното министерство, строителния надзор в Бургас. Всички те са преценили, че на този терен е законно да се построи апартаментен комплекс.

"Проектът е одобрен спрямо приетите параметри за застрояване. Те не са били увеличавани. Всичко е законно", коментира за "Капитал" главният архитект на Несебър Валентин Димов.

От МРРБ заявиха, че издаденото разрешение за строеж на комплекса още тогава е трябвало да е минало одобрение и от регионалната дирекция на строителния контрол (ДНСК). Оттам обаче отговориха, че са необходими няколко дни, за да се каже дали и какви проверки са правени в миналото.

Основанията за законосъобразност подозрително приличат на казуса с "Дюн", "Хевън" и Оазис". Те също имаха разрешения за строеж, и те са минали на одобрение през общината и регионалния строителен надзор. Но впоследствие се установи, че са с няколко етажа по-високи от разрешеното. Въпросът дали са законни вече втора година се премята из етажите на правосъдието, докато самите комплекси стоят непокътнати на морския бряг. Те се превърнаха в символ на безсилието (нежеланието) на държавата да спре застрояването на плажовете по българското Черноморие.

Предисторията

Преди две години проверка на Върховна административна прокуратура (ВАП) установява, че в Слънчев бряг има хотели на самия плаж. А това е противоконституционно. Вниманието е привлечено от хотелите "Дюн" (на застреляния Георги Илиев), "Хевън" (на Георги Славов-Жоро Главата, син на покойния сикаджия Стоил Славов) и "Оазис ВИП домове" (на фирма, близка до "Винпром Пещера"). Поискана е пълна информация от ДНСК, откъдето отричат да има нарушение.

Отговорът на ДНСК озадачава обвинителите. Те се добират до скрита от тях документация, от която става ясно че "Дюн", "Хевън" и "Оазис ВИП домове" се водят съответно: ресторант и постройки с обслужващи функции; представителна сграда с апартаменти; представителна сграда с офиси, т.е. всичко друго, но не е и хотели... И освен това са с надвишени параметри на застрояване.

След тези разкрития ДНСК е принудена от прокуратурата да издаде заповеди за събарянето на сградите или на части от тях. Фирмите - собственици на хотелите, обжалват. Делата са образувани първо в Бургас, но после са прехвърлени в София. И тук следва продължението.

Първият и вторият - официално законни

Миналата пролет административният съд в София отмени заповедта на ДНСК за събарянето на части от хотел "Дюн". Притеснителното в случая е, че на процеса не присъстват представители нито на ДНСК (издали акта), нито на прокуратурата (инициирала проверката). Двете институции просто не намират за необходимо да изпратят свои представители на процеса. От Софийската градска прокуратура обявяват, че са изпуснали делото, тъй като то дошло от Бургас.

В края на 2008 г. ВАС потвърждава решението на градските съдии. Видно от протокола по делото нито прокурорът от ВАП Мери Найденова, нито юрисконсултът на ДНСК представят доказателства, а пледоариите им са от няколко изречения. Така построеният от покойния висаджийски подземен бос Георги Илиев "Дюн" става официално законен.

Подобно е развитието и при "Хевън". През февруари тази година състав на административния съд в София отменя заповедта за събарянето на хотела. Мотивите към решението показват реално защо опитите на прокуратурата и ДНСК да спрат строителството по плажовете са пълно фиаско.

"Бездействието на органите на ДНСК в първата фаза на контрол - пишат градските съдии - не може да бъде преодоляно с действия и актове във втората фаза на контрол върху извършване на строителството, тъй като контролът е насочен срещу други субекти и има друга цел." В превод: не може един орган веднъж да е разрешил даден строеж, а после да открие недостатъци в собствените си действия. Срещу решението на градските съдии постъпва жалба от ДНСК. Видно от виртуалното деловодство на ВАС обаче по делото няма протест от прокуратурата. Ако това е така, излиза, че държавното обвинение, което е инициирало въпросната проверка, явно се примирява с доводите на съда. Така и Жоро Главата се оказа със законен имот на плажа в Слънчев бряг.

Третият - в очакване

Заповедта за събарянето на "Оазис ВИП домове" също е на път да бъде окончателно отменена. Съдебната сага около нарочената за незаконна сграда е достойна за "Гинес". Докато стане ясно дали делото трябва да се гледа в София или в Бургас, минава повече от година и половина. В крайна сметка петчленен състав на ВАС решава, че процесът трябва да е в Бургас. Съдиите в морския град провеждат 10 заседания. Преди няколко седмици те хем прекратяват процеса, като изпращат делото в административния съд в София-град, хем го решават по същество, като отменят заповедта на ДНСК. Срещу решението на съда постъпва жалба от ДНСК и протест от бургаските обвинители. Делото във ВАС все още не е насрочено.

Беззъбието на закона

Трите хотела от горните истории и много други подобни случаи бяха причината да се направят законови промени, които да спрат застрояването на плажовете. В средата на 2007 г. бяха приети промени в закона за устройство на черноморското крайбрежие, според които, накратко, на плажа не може да строи нищо; на сто метра от плажа може да има ниски сгради на голямо разстояние една от друга. Законът беше приет от Народното събрание, но в пълно нарушение на конституцията (с едно гласуване) беше допълнено, че законът влиза в сила от началото на 2008 г. Група депутати отправиха искане до Конституционния съд да обяви за противоконституционнен въпросния текст. Той отхвърли питането им с противоречиви мотиви. Решението беше подписано с особено мнение от председателя на съда Румен Янков и от още трима съдии. Тогава те написаха: "Определението на съда да не се разгледа искането на народните представители го направи съратник на разразилата се строителна вакханлия по Черноморието."

Така законът услужливо влезе в сила половин година след неговото приемане с още по-услужливото допълнение, че всички одобрени подробни устройствени планове (ПУП) в заварено положение ще останат валидни. Така в последните месеци на 2007 г. всички инвеститори по морето се втурнаха да одобряват ПУП-ове с какви ли не параметри на застрояване.

Резултатът от този неефективен закон е налице.

Явно и бъдещите собственици на жилища в Golden Rainbow няма да имат повод за притеснение, че сградата ще бъде съборена, и спокойно ще паркират луксозните си автомобили пред нея. Защото освен защитени дюни, защитени местности и защитени територии в България очевидно вече има и защитени хотели. В единия случай ги закриля съдът, а в другия - законът.

Ресторант с история

Ресторант "България" е приватизиран през 1999 г. от плевенската компания "Мончев груп" за 160 хил. долара. Теренът е апетитен, защото е на първа линия на плажа в Слънчев бряг, обграден е от пясъчни дюни и, както се разбра, позволява високо строителство. В средата на 2008 г. "Мончев груп" преотстъпва правото на строеж на "Билд инвест корп" - инвеститор в сегашния комплекс Golden Rainbow, съобщи представител на плевенската фирма.

"Билд инвест корп" има трима съдружници: Борислав Митраков и Димитър Писков имат строителен бизнес в Пазарджик, а Наско Атанасов от няколко години строи апартаментни комплекси в Слънчев бряг.

Любопитна подробност около терена на бившия ресторант е, че само преди седмица - на 13 юни, изгоря граничещо с оградата му заведение на плажа. От пожарната в Бургас обявиха, че причините за пожара са неизвестни.

"Ферари", "Порше", "Ламборгини", БМВ седмица...това са обичайните марки, паркирани пред комплекса "Оазис ВИП домове" в Слънчев бряг. Собствениците им, които притежават и апартаменти там, преди две години бяха силно притеснени, че може да останат без тях, тъй като сградата, построена на самия плаж, беше обявена за незаконна. Същите заплахи висяха и над небезизвестните хотели "Дюн" и "Хевън", също на плажа.

Въпреки двегодишната сага и законодателните промени (които трябваше да ограничат строителството на плажа) още един хотел е на път да израсне от пясъчните дюни в най-големия курорт на Черноморието. Той копира до детайли схемата за заобикаляне на закона на "Оазис", "Дюн" и "Хевън".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

202 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Kalnik

  "В превод: не може един орган веднъж да е разрешил даден строеж, а после да открие недостатъци в собствените си действия."

  Защо да не може?! Ако разрешението е дадено в нарушение на законите или конституцията не само може, ами и трябва да се отмени. А на издалите го да се търси наказателна отговорност.

  Всичко е много просто. Трябва само желание. Но от статията се вижда, че държавните органи нямат желание да защитят обществения интерес.

 • 2
  Avatar :-|
  Каварна

  най-гнусното на българското черноморие е, че вече няма даже къде да се ходи пеш. Навсякъде заградено, частни плажове, комплекси, кучета, тротоари няма, ако има - са покрити с коли, пешеходни алеи няма, велосипедни алеи няма, зеленина няма. Станахме като карибска бананова република - туристите да си седят в хотела и извън оградата му да не си подават носа най-добре!

 • 3
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  Нека тази статия служи за урок на всички инвеститори! Стройте, където искате - в БОРИСОВАТА ГРАДИНА, стройте пред ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, стройте върху ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА! Не бойте се - ПОСЛЕ ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ УЗАКОНИ, щото тука няма държава!!!

 • 4
  alexdountchev avatar :-|
  alexdountchev

  Да-аа, За да остане (все пак) природа в България, ще трябва да продължим борбата с българската държавна мафия до последно, докато я доведем до европейско-поносими норми или докато не остане и една причина да живеем в България. За сега няма да се предаваме!

 • 5
  Avatar :-P
  17

  До авторката << "Ферари", "Порше", "Ламборгини", БМВ седмица...това са обичайните марки, паркирани пред комплекса >> страшен поглед ;) !, а иначе за хотелите на ЕдРиЯ БъЛгАрСкИ БиЗнЕс могат да ги пратят да застрояват Камчатка и да посрещат чартърите полети на японците!

 • 6
  xavier avatar :-|
  xavier

  честито!

 • 7
  Avatar :-|
  Rosen Ivanov

  Няма съд който да е над конституцията, висаджиите и сикаджиите си имат и други хотел4ета. Плажа е само един

 • 8
  Avatar :-|
  turist

  на това място имаше триетажен пустеещ ресторант, строен в комунизма и полусъборен,който беше заселен от цигани и пълен с боклуци, а беше рчдом с плажа. аз ходя там на плаж когато сум в курорта. беше ужасно. надявам се поне сега да се облагороди.

 • 9
  u2h2 avatar :-|
  u2h2

  Всичко трябва да се вземе и да се застрои...

 • 10
  oddvin avatar :-P
  Минуса

  Не бойте се!

  Има един закон, който никой от тези галфони не може да заобиколи! И това е закона на природата...една малко по-силна буря и всички тези хотели на 15-20 метра от брега ще станат плаващи!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

MBL: Офис пазарът в София замръзва

MBL: Офис пазарът в София замръзва

От Япония до Резиденция Калина

От Япония до Резиденция Калина

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK