В дерето на безпаричието

Застрояването на Карадере се отлага. Поне засега

Проектът на Норман Фостър<br />
Проектът на Норман Фостър<br />    ©  Капитал
Проектът на Норман Фостър<br />
Проектът на Норман Фостър<br />    ©  Капитал

Нищо не се движи по-бързо от светлината с изключение на лошите новини. Тази теория на британския писател фантаст Дъглас Адамс бе доказана и на практика благодарение на едно от най-големите архитектурни бюра в света - Foster + Partners. След като бе принудено да закрие своите офиси в Берлин и Истанбул в началото на годината, информациите за спрени или отложени негови проекти не спират да пристигат.

Лошите новини за архитектурното бюро този месец идват от България. Инвестиционният фонд Madara Bulgarian Property Fund Limited, който се търгува на Лондонската борса, официално обяви, че е спрял работата по проекта си за черноморско ваканционно селище в местността Карадере до Бяла. Проектът също е дело на архитектите от Foster + Partners.

Въпрос на пари....

Според първоначалните разчети фондът се нуждае от инвестиция в размер на близо 1 млрд. евро за изграждане на комплекса. Всъщност работата по изграждането вече трябваше да е започнало. Проектът предвиждаше строителство на пет хиляди жилища в района с капацитет 15 400 души. По план придвижването в комплекса трябваше да става само с електромобили и велосипеди, да се използват възобновяеми енергийни източници, а нивото на въглеродните емисии трябваше да е нулево.

При обявяването на проекта беше заявено, че структурата на ваканционното селище ще бъде съобразена с климата, природните стандарти и специфичните елементи на местността. Въпреки зелената си концепция обаче проектът предизвика остра реакция сред природозащитните организации, тъй като зоната на Карадере е една от малкото незастроени територии на българското Черноморие. В крайна сметка финансовата криза направи с лекота това, което българските природозащитници не успяха да постигнат със своите десетки подписки и протести.

В последното си съобщение до акционерите ръководителите на фонда Madara Bulgarian Property Fund Limited съобщават, че поради настоящите икономически условия реализацията на проекта се отлага, докато условията се подобрят. В официалната информация се казва също така, че към момента няма планове да... търси купувач за терена.

...и на време

Партньор на Madara Bulgarian Property Fund Limited по проекта е българската предприемаческа компания "ББТ проджектс". Тя индиректно се свързва със собствениците на фирмата за сметосъбиране "Титан АС".

Управителят на "ББТ проджектс" Мариан Атанасов коментира за "Капитал", че това решение не слага финалната точка на инициативата за изграждане на зелен курорт в месността Карадере. "Имаме всички разрешителни за строеж и работим в посока този проект да стане реалност. Правим нова стратегия и сме в напреднала фаза на преговори с потенциален инвеститор в него", обяснява Атанасов. Той отказа да назове конкретното име на компанията, с която се водят преговори. Неофициално като нов партньор се спряга арабският холдинг Al-Babtain Group. Той се ръководи от Кхалед ал Бабтейн, член на една от най-старите и трета по богатство фамилия в Кувейт.

Замразяването на ваканционното селище в Карадере всъщност изобщо не е най-големият проблем на сър Норман Фостър и ръководеното от него бюро. Може би най-емблематичният от всички проекти на световноизвестния архитект, отложени за по-добри времена, е "Кристалният остров" в Москва. След завършването си ексцентричната стъклена кула трябваше да е най-голямата сграда в света, но към момента е взето решение реализацията й да бъде замразена.Теренът, където тя трябваше да се намира, в момента е предназначен за изграждането на... паркинг. Почти аналогична е съдбата и на проекта му за небостъргач на легендарната ирландска група U2, които пък щеше да е най-високата сграда в Дъблин. Футболният клуб "Барселона" също замрази проект на Фостър, който трябваше да реконструира легендарния стадион "Камп Ноу". Мегакомплексът City Center в Лас Вегас пък беше орязан буквално наполовина, като от него остана само частично построена кула.