Купувачите започнаха да се обаждат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Купувачите започнаха да се обаждат

Телефонната палата на ул. &bdquo;Гурко&ldquo; скоро ще има нов собственик и ще започне новата си история на хотел или търговски център<br />

Купувачите започнаха да се обаждат

БТК е сключила договори за продажба на имоти за близо 100 млн. евро

Яна Бодурова
10126 прочитания

Телефонната палата на ул. &bdquo;Гурко&ldquo; скоро ще има нов собственик и ще започне новата си история на хотел или търговски център<br />

© Надежда Чипева


Кои са първите асоциации, които ви хрумват, когато чуете "телефонна палата"? Логото на БТК, огромни аналогови централи, поща, сметки за вода или електроенергия.... Не и аптека, нали? Нито пък болница? За жителите на Варна обаче скоро именно това може да стане реалност, след като "Варнафарма холдинг", дружеството, което стопанисва веригата аптеки на бизнесмена Веселин Марешки, придобие централата на БТК в морската столица. По думите на Марешки той вече е сключил предварителен договор за покупката на тази и още две от сградите на телекома в града, които планира да превърне в болници или поне поликлиники с големи аптеки.

Трите сгради, за които Марешки ще плати 20 млн. лв., не са единствените от портфолиото на телекома, които съвсем скоро ще имат нова съдба. Нов собственик и бъдеще вече имат и телефонните палати в центъра на Пловдив, Бургас, Велико Търново и дори и сградата в близост до Руски паметник в столицата, където в момента се намира централата на БТК.

Според неофициална информация общата стойност на договорите за продажбата, които вече е сключила компанията, е близо 100 млн. евро.

Интересни са и купувачите, които към този момент са само богати българи.

След приватизацията си през 2004 г. БТК автоматично се превърна в най-крупния частен собственик на всевъзможни имоти в цялата страна, чиято стойност според последната пазарна оценка на "Явлена" е над 250 млн. евро.

Към момента обаче БТК реално използва малко над 20% от площта им. От една страна, защото аналоговите централи, които се помещаваха в част от зданията, вече в много случаи са заменени с по-компактните цифрови, а от друга - защото броят на служителите на компанията намаля в пъти за последните пет години. Като към това добавим нуждата от свежи пари за основния си телекомуникационен бизнес, още повече по време на световна криза, продажбата на сградите изглежда като най-логичния ход.

Когато обаче в края на август БТК поиска да отдели имотите си в самостоятелно дружество с цел да ги продаде, държавата се обяви против това намерение и блокира прехвърлянето, като за пръв път в историята упражни правото си на вето чрез т.нар. златна акция. Реално аргументите на държавата обаче бяха против създаването на ново дружество, но не и против продажбата на имоти. Без да вдига излишен шум в края на миналата година телекомът сключи договор с агенцията за имоти "Явлена", на която предостави ексклузивни права да предлага имотите им, но при условие че това става, без те да се рекламират публично и сделките се сключват при максимална дискретност.

Явно ветото върху публичната реклама на имотите не е затруднило особено агенцията. Източници на "Капитал" разказват, че от началото на годината досега са сключени предварителни договори за продажбата на близо 80 имота с обща стойност близо около 100 млн. евро.

Според информацията на "Капитал" първата сделка е сключена още в началото на годината, като купувачите са договорили цена от 10 млн. евро за пет от най-атрактивните сгради на телекома - телефонната палата в Пловдив, две от сградите във Велико Търново (в това число и палатата в града) плюс още един централен имот в Казанлък. Черешката на пакетната сделка обаче е сградата на столичния булевард "Тотлебен", където в момента се помещава централният офис на БТК.

Купувачи са старозагорските предприемачи Тодор и Николай Колеви. Основният бизнес на братята е строителство и търговия, като те са инвеститори и в първия търговски център в Казанлък. Любопитен детайл по сделката е фактът, че няколко месеца след това сградата на Тотлебен е прехвърлена от тях на "Търговска банка Д" на турския инвеститор Фуат Гювен. Според информация на "Капитал" финансовата институция е сключила договор за покупката и на още една сграда в столицата - тази на бул. Вапцаров.

Най-вероятният нов собственик пък на телефонната палата в Бургас, известна в града като новата поща, е пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, собственик на ваканционното селище "Дюни", нашумял около финансовата си подкрепа за президента Георги Първанов и разследван за измами по предприсъединителната програма САПАРД. За нея и сградата на телекома в столичния квартал "Оборище" той ще плати общо 10 млн. евро.

За купувач на последната построена телефонна палата, тази в Смолян, се спряга местният строителен предприемач Георги Кисов и компанията му "Митас".

Въпреки всички тези сделки все още има атрактивни имоти, които според запознати могат да бъдат купени на добри цени. Пример за това е сградата на бул. "Тодор Александров" срещу "Арена-запад". Офертата за обекта с РЗП 5 хил кв.м е около 4 милиона евро.

Перлата в короната

Все още не е ясна съдбата на най-скъпия имот на БТК - телефонната палата на ул. "Гурко" в София. Близки до компанията продавач разказват, че интерес не липсва и вече са водени преговори с няколко компании, но предварителните договори, които са сключвани с потенциалните купувачи, не са били одобрявани от БТК. Причината е, че телекомуникационната компания иска освен добра цена да получи и по-добри условия. Например да запази магазина си от около 400 кв.м, намиращ се в сградата, който генерира едни от най-високите обороти. В допълнение иска да остане наемател на различни по обем площи на три от нивата от сградата, като изискването е партерното ниво да бъде задържано под наем за 10 години, като договорът за рентата е в полза изцяло на БТК. Тези условия връзват ръцете на инвеститорите, решили да преустроят напълно сградата. Все пак се е намерила компания, склонна да ги приеме. Двама независими един от друг източника потвърдиха, че "Химическа компания" е подала оферта да придобие имота за 22.5 млн. евро. От телекома все още не са приели предложението, макар и това да е най-високата предложена цена до момента, а разговори преди това са водени в диапазона от 16 до 20 млн. евро. "Химическа компания " е 100% собственик на Валентин Димитров, бивш директор на врачанския торов завод "Химко" в периода точно преди фалита на частното дружество. Той е съсобственик и в дружеството "Южен индустриален парк".

Офертата на най-често спрягания за желаещ да бъде нов собственик на топ имота, бизнесмена Васил Божков пък е била 18 млн. евро, което е с 600 хил. по-ниско от пазарната й оценка, направена от "Явлена".

Последното попълнение в списъка на преговарящи за нея е един от членовете на кралското семейство на Саудитска Арабия, принц Алуалид бин Талал. Той е собственик в някои от най-престижните хотелски вериги и плановете му според близки до преговорите източници са сградата на телекома да бъде преустроена в пет звезден хотел. Конкретна ценова оферта още не е направена, но според информация на "Капитал", ако предложената сума е достатъчно висока, БТК ще е склонна да преглътне крайните си условия.

Сделките се броят наесен

Засега напълно приключили са малко на брой и малки по обем продажби, като очакванията са сделките да започват да се изповядват през есента. Тогава се очаква и списъкът на имотите, предлагани за продан, да намалее драстично и БТК все пак да остане един от най-крупните собственици на недвижимости в страната. Причината е, че продажбата на някои имоти вместо приходи може да донесе загуби на компанията.

От една страна, цената на повечето имоти на компанията е доста по-ниска от средната за пазара, защото сградите в масовия случай са стари и не отговарят на съвременните изисквания за офис площи. Нямат достатъчно на брой паркоместа, а и няма възможност да бъдат изградени нови. Не са малко и имотите, които БТК иска да продаде, но не е възможно да напусне, защото там все още се намира апаратура. В тези случаи в договорите има клауза, че след смяната на собствеността телекомът ще остане като наемател. Когато цената на имота е ниска, плащането на наем и паралелно с това на скъпото изнасяне сделката става безсмислена.

Друг проблем е и съжителството на компанията с "Български пощи" в част от сградите. Макар и от години телекомът да полага усилия собствеността да бъде максимално изчистена, не са малко случаите, в която тя все още не е уредена. Дори ако даден имот е разделен между двете компании, правото на строеж върху парцела, където се намира сградата, е поделено, което значи, че новият собственик няма да може да направи каквато и да било цялостна реконструкция без съгласието на съсобственика. В допълнение БТК по закон е длъжна да предложи съвместните имоти първо на "Български пощи", което допълнително би забавило сделките с поне половин година. Което обещава още живот за най-любопитната история на пазара на имоти в България сега.

Продавачът наемател

През миналата година БТК сключи договор за наем на 23 хил. кв.м офиси в Европейския търговски център на булевард "Цариградско шосе" в София, до мола "Карфур Цариградско". С този ход компанията ще обедини служителите и мениджмънта си в София в най-голямата, 16-етажна сграда от комплекса.Това е и най-голямата наемна сделка на пазара изобщо.

"Европейски търговски център" ООД, дружеството инвеститор в проекта, може да се похвали с привличането на топ наемател с 20-годишен договор , с който напълни една трета от предлаганите офиси. Годишният наем, които ще плаща телекома пък е в размер на 3.4 млн. евро.

Създаването на централен офис е част от новата политика на българския телеком, която цели подобряване ефективността на управлението, оптимизиране на разходите и осигуряване на устойчив ръст. БТК ще се настани в новия си дом през януари 2010 г.

28 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Kostov the Great

  Имам една културна молба до БТК. А именно, да престанат да изтипосват дебели гнусни "телефонни кабини" а.к.а тройни билбордове на най-тесните места в София. БТК претендира да е дъщерно дружество на международна компания, не и приляга да участва във всеобщата надпревара в дисциплината "ориенталска простащина", която кипи на територията на всички областни градове. С тази просташка антиреклама ("кабина", широка колкото целия тротоар) БТК се нарежда до другите градски герои, които правят живота на пешеходците ад: автоталибаните, които паркират по тротоари и градинки, сергиите, ръждясалите павилиони, билбордовете, изнесените на винкели климатици и всякакви други прояви на ориентало-балканска диващина. Някой дава в БТК ли си сметка, как се възприема от хората "кабинката" на БТК до подлеза на "Цариградско шосе" - спирка "Ал. Жендов"?

  Впрочем, на някои места будни граждани вече са ги подпочнали с павета и спрейове, но редното е БТК сами да се осетят, че са надхвърлили мярата. Не да ставаме нощем с павета и чукове, защото си имаме и друга работа.

 • 2
  Avatar :-|
  ...

  при цена около300 млн .евро платени за БТК какво излиза,че то само сградите струват толкова,...???И как след година новите собственици я препродаха за милиард и 500 млн???Е тука трябва да има обесени....

 • 3
  Avatar :-|
  .

  До 2:
  Какво мрънкаш - пускай клиповете с брадви! ААА, забравих - брадварите се провалиха преди седмица!

 • 4
  Avatar :-|
  Stoiank

  300 млн на масата, а колко под масата е друг въпрос. Единственото добро на сделката беше, че в обслужването и предлаганите услуги много отскочиха. Така че хората са си купили златна кокошка и си я гледат като такава.

 • 5
  Avatar :-|
  телефонист

  Точно заради това,трябва да има осъдени.Няма да цитирам имена,те си знаят и в момента се чудят как да махнат жълтото от гащите си.За миризмата няма да коментирам.

 • 6
  santa_claus avatar :-|
  Santa_Claus

  Царя е виновен - веднага в затвора :)

 • 7
  Avatar :-|
  нострадамус

  мадридския измамник я продаде на исландския тарикат.
  А народа по онова време гласува 70% за него.
  А сега вече, Мадридския измамник се изнася тихомълком от политиката с препълнена гуша от имоти.
  защо така народе мой

 • 8
  Avatar :-|
  Major Major

  Бойко Димитрачков оправи БТК. В момента е шеф в едно от ЕПР-та - Е.ОН. И тях ще оправи. И в Е.ОН правят същото - продават активи. По същата схема. Купиха енергото за жълти стотинки, а сега продават. Чувам, че бил виден ГЕРБер...

 • 10
  Avatar :-|
  Муфаджия

  Супернахално е тези, на които им подариха БТК, ДСК, ДЗИ и др.п. да продължават да използват тези имена, с което заблуждават почти всички българи. Малцината знаещи са тези, които са спечелили от "търговете".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK