Тъжната имотна приказка в Дубай
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тъжната имотна приказка в Дубай

Емирът на Дубай владее най-големите имотни компании 

Тъжната имотна приказка в Дубай

Пазарът в емирството се срина с над 40% през последната година

Константин Николов
13241 прочитания

Емирът на Дубай владее най-големите имотни компании 

© reuters


Джебел Али е един от широко рекламираните изкуствени палмови острови край Дубай, чието строителство още продължава. Оферта за малка луксозна вила, кацнала върху водата, сега е 525 000 евро. Само преди година цената е била друга - над 1 млн. евро. Дори само тази оферта достатъчно ясно показва срива на имотните цени в емирството.

Преди 12 месеца интересът към къщи и апартаменти в Дубай беше толкова голям, че строителните фирми трудно смогваха да отговорят на търсенето. Оптимистите твърдяха, че световната криза няма да достигне до Обединените арабски емирства, тъй като имотният пазар още не е разработен и има страхотна възможност за растеж. Но действителността се оказа съвсем друга. Оценките на различните експерти за спада на цените през тази година се различават, но всички те надминават 40%. Десетки хиляди апартаменти и къщи остават празни, а до края на годината се очаква на пазара да бъдат пуснати още 20 000 до 30 000 имота, които се завършват в момента и които ще окажат още по-голям натиск върху цените. Някои от тях може и да си останат недовършени и много инвеститори си търсят парите, които предварително са платили. Британският вестник Daily Telegraph разказва историята на бизнесмена Адам Тордоф от Шефилд, който вложил всичките си спестявания, за да предплати 150 000 лири като първа вноска за луксозната си вила за 500 000 лири. Сега му искат още пари за следваща вноска, въпреки че къщата въобще не е построена. Приликите с друг пазар са случайни...

Индексът на Colliers International Dubai House Price Index се срина с 48% през тримесечието до юни спрямо същия период на 2008 г. Данните от началото на годината показват, че средната цена на жилищата е паднала до 2783 долара на кв.м от 3041 долара през първите три месеца на 2009 г. Но според експерти е невъзможно е да се оцени точно колко голям е сривът, тъй като в момента по думите на местен имотен консултант няма пазар. Никой не купува, никой и не наема. Според британския вестник Times в режим на изчакване са проекти за умопомрачителните 500 млрд. долара.

Къде отидоха онези щастливи дни през 2007 и 2008 г., когато всички носеха розовите очила, а цените скачаха с 80%? Според експертите възстановяването ще е бавно и мъчително. Сауд Масуд от швейцарската банка UBS е на мнение, че днес Дубай е един от най-рисковите имотни пазари от края на Втората световна война насам. Андрю Уайт от британската инвестиционна компания Kenmore Property Group смята, че Дубай остава "твърде млад пазар" по международните стандарти. "Нужни са още три-четири години, преди утвърдените имотни инвеститори да заемат мястото на сегашните имотни търговци, които търсят бърза печалба", коментира той пред сайта Arabian Business. Група от десет анализатори от банки, инвестиционни фирми и консултантски компании прогнозират, че шансът за възстановяване на цените преди 2011 г. е по-малък от 20%. Предвижданията са цените да паднат с още 20% до края на годината, тъй като ликвидност на пазара просто липсва. Няма нови ипотеки, а в момента лихвите по заемите в емирството са между 8.5 и 9%, обяви Landmark Properties. Според анализатора Сана Кападия от инвестиционната банка EFG-Hermes продажбите от златната ера никога няма да бъдат достигнати, най-вече заради спекулативните сделки през този период. Тя заяви, че е нужна повече яснота в законите за имотната собственост, за да може чуждестранните инвеститори да се чувстват спокойни. През май Дубай направи редица промени в нормативните актове и регулации, за да привлече по-голям интерес от чуждите граждани. Но след години на бърз растеж икономиката се свива с такива бързи темпове и по-апокалиптичните прогнози сочат, че населението ще намалее със 17% до края на тази година заради изтеглянето на чуждестранните работници. Имигранти са над 80% от общото население от 6.4 млн. на Обединените арабски емирства. Много от тях си купиха имоти, след като пазарът беше отворен за чужденци през 2002 г., но икономическата криза прави оставането им все по-несигурно.

Продавачите търсят нови начини, с които да привлекат клиенти. Имотните търгове в момента са на мода в Дубай и след години на изкуствено надути цени най-накрая търсенето и предлагането може би ще определят цените. Засега интересът към аукционите не е много голям заради замръзналия кредитен пазар, но от сектора очакват нещата да се променят с подобряването на икономиката. Индустрията опита и други начини да съживи пазара - пакети с намаления и дори замяна на имоти.

Кризата отложи и завършването на най-високата сграда в света - небостъргача "Бурж Дубай" (Burj Dubai), който трябваше да бъде открит през септември. Изпълнителят на проекта Emaar - най-голямата имотна компания в Близкия изток, не се ангажира с точна дата, което според наблюдателите е тревожен сигнал за пазара въобще - "щом най-големият среща трудности, какво остава за по-малките". Burj Dubai е част от общия мегапроект Downtown Burj Dubai, който струва 20 млрд. долара. Emaar, в която дял има и дубайското правителство, отчете загуба от 350 млн. долара за второто тримесечие. През юни компанията се обедини с три други имотни фирми - Dubai Properties, Sama Dubai и Tatweer, които са част от Dubai Holding - конломератът на емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. По този начин държавното участие в Emaar стана още по-голямо.

Друг имотен гигант, който среща сериозни трудности, е Nakheel, който също е част от империята на емира. В момента групата има проекти за 80 млрд. долара в Дубай, сред които и палмовите острови. Nakheel води съдебни спорове за неплатени суми на чуждестранни подизпълнители, а преди месец обяви, че съкращава 1000 служители.

За пръв път от доста време пазарът, а не спекулативните продажби, диктуват цените на имотите в Дубай. Само да имаше кой по време на световна криза да даде 525 000 евро за къщата над водата в палмовия остров Джебел Али.

Добри възможности

Рязкото обезценяване на имотите в Дубай привлече интереса на имотни фондове, които разполагат с финансови средства и могат да се възползват от откриващите се добри сделки. Базираният на Каймановите острови Mayfair Wealth Management създаде фонд за 50 млн. долара, който отговаря на изискванията на шериата и ще има годишна възвръщаемост от 12 до 15% от покупката на имоти на ниска цена. "Инвестиционният климат в ОАЕ пострада, но идентифицирахме редица добри възможности", заяви изпълнителният директор на компанията Амани Чудри. Втората най-голяма имотна компания в Дубай - Deyaar Development обяви, че инвестира 136 млн. долара за изкупуване на жилища и офиси от закъсали собственици, които не могат да изплащат вноските си. Групата първоначално ще пусне площите под наем и по този начин иска да повиши приходите си. Експертите смятат, че действията на фондовете показват, че през следващата година може да се очаква някакво възстановяване.

26 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Пророк

  Най ми са смешни тия дето все още вярват, че нещо може да се възстанови. Слепци и наивници, заслепени от алчност.

 • 2
  Avatar :-|
  Българин

  "Британският вестник Daily Telegraph разказва историята на бизнесмена Адам Тордоф от Шефилд, който вложил всичките си спестявания, за да предплати 150 000 лири като първа вноска за луксозната си вила за 500 000 лири. Сега му искат още пари за следваща вноска, въпреки че къщата въобще не е построена. Приликите с друг пазар са случайни..."

  този пич явно 1. е набеден бизнесмен и 2. и арабските девелопъри са открили как да се оправят в кризата /подобно на българските преди тях/ и са го изработили ;(

 • 3
  mgmst avatar :-|
  mgmst

  Петролен комунизъм. Каква е идеята да се живее, респективно закупува имот в дубай. Ако се нуждая от ориенталщина мога да посетя София...

 • 4
  alextoshev avatar :-|
  docho

  3 Вие в Маврудово предполагам сте се подредили като в някой швейцарски кантон?

 • 5
  Avatar :-|
  Абу Абдал

  Никой инвестиционен/имотен фонд няма да инвестира в Дубай. Тъй като няма да му бъде позволено. Преди 9 месеца емирът на Абу Даби и президент на ОАЕ шейх Кхалифа многозначително заяви "нашите съседи /визирайки Дубай/ първо строяха после мислиха, за това сега ще ги оставим сами да излязат от капана, в който попаднаха..и след това ще им помогнем". Т.е. Абу Даби/разбирай Кхалифа Нахаян/ ще плати дълговете на Дубай /Рашид ал Мактум/. И следствието от това ще бъде, че ОАЕ от федеративна държава ще се преобрзува в унитарна, тъй като невиждам как шейховете на другите по-малки емирства, като Фужара, Раш ал Кайман, Айман и другите биха могли да се противопоставят на Абу Даби. Така че икономиката ще изчака, за да се разреши политическият проблем. Тъй като тази система - единият шейх на най-богатото емирство и президент на ОАЕ а другият шейх на Дубай и вицепризедент на ОАЕ, започна да проскърцва....

 • 6
  Avatar :-P
  California

  Чакаме Янев/Ганев за коментар :))) да каже как всичко е толкова различно в България и как ще се оправим за нула време и цените пак ще литнат ли литнат :)))

 • 7
  Avatar :-P
  Влакът с евтините имоти ТРЪГВА

  и всички без билет ще чакат следващият,след 20 год !
  тогава пак ще има евтини имоти !
  а до тогава ???
  до тогава ли - до тогава ще има скъпи имоти.........и безимотни квартиранти !
  нали така ви учат - по-добре на квартира,отколкото със собствен имот-е,дойде ви времето !

 • 8
  Avatar :-|
  инж.

  Ганев в момента се изявява под статията за Европейските икономики, на макро- ниво. Нема с вас да се занимава я!

 • 9
  Avatar :-|
  Забележително е

  Да!
  Наистина се удивлявам как можете от бедуинско ниво да коментирате един от най-красивите градове в света!
  Виждате ли какви готови прекрасни сгради стоят като фон на снимката? Ех, да имахме в обрулената ни държавица поне една такава! А в град Дубай те са стотици.
  Магистрали с по 8-12 платна в едната посока, автомобилни тунели и надлези за каквито ние,българите можем само да мечтаем и то при условие че се гушнем с американците а те решат да ни вдигнат стандарта до нивото на Таити..

  Дано да ви се случи да излезете поне до Гърция!

 • 10
  Avatar :-|
  Гочо

  Тоя с влака е затънал в дългове шот балона се спука и нема пари


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Завръщане на село

Завръщане на село

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK