Висок старт

"Форт Нокс" започна изграждането на 130-метрова офис сграда в София

Ако човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, то може да се каже, че в ранния следобед на 29 януари в София един инвеститор изглеждаше като великан. А мечтата беше висока около 130 метра и направена от много, много желязо и още повече бетон.

Всъщност това беше денят, в който беше направена първата крачка към материализирането й. След близо година, прекарана в проектиране и още една в набавяне на разрешителни, започна изграждането на 126-метровата офисна кула Capital Fort . Ако всичко върви по план, след три години, когато строителството трябва да приключи, тя ще е най-високата сграда в страната и единствената подобрила рекордните засега 103 метра на столичния хотел "Родина". В облаци обаче остава една не по-маловажна част от съдбата на проекта. Дали след изграждането си Fort Capital ще успее да подобри и някой от рекордите за постигната доходност, или ще заеме челно място в по-мрачната статистика на лоши вложения.

Колко струва небето

Инвеститор в изграждането на Capital Fort е компанията, специализирана в търговия с метали - "Форт Нокс". Архитектурният проект е дело на световноизвестното проектантско бюро Atkins в партньорство с българското студио "А и А архитекти". Според изчисленията на изпълнителния директор на "Форт Нокс" Георги Иванов само в строителството и довършителните работи ще бъдат вложени близо 60 млн. евро. Данните от финансовия отчет на компанията за миналата година пък показват, че за близо 15-декаровия терен с лице към столичния булевард "Цариградско шосе" (виж картата) са инвестирани 5.1 млн. лв. В допълнение в последните работни дни на декември компанията плати и 600 хил. лв., за да получи разрешителното за строеж. По думите на Иванов сградата ще струва около 20% по-малко от това, което са показвали първоначалните разчети. Причината е в поевтиняването на основните строителни материали като цимент и желязо, а и намаляването на заплатите на работниците в сектора.

Въпрос на време, но и на проект

"Сградата, която Atkins ни предложиха в самото начало, беше с височина 200 метра. Когато разбраха какви са средните наемни нива на офиси в България, попитаха сигурни ли сме, че искаме да започнем този проект", разказва Георги Иванов от "Форт Нокс". Тогава отговарят "да", но с уговорката, че мащабите ще бъдат намалени.

По думите му компанията има готовност да финансира със собствени средства изграждането на проекта и това е една от причините да го започне. Затова и не се притеснява от сегашното състояние на пазара на офиси и може да си позволи риска да започне изграждането, надявайки се, че когато сградата е готова, икономиката ще е поела нагоре и компаниите ще имат нужда от нови и по-големи офиси.

От друга страна, завършването на сградата ще съвпадне с откриването на метростанция заедно с подземен буферен паркинг, намиращи се в непосредствена близост (виж картата), което ще направи локацията още по-атрактивна.

Основният плюс на сградата обаче е в гъвкавото вътрешно разпределение на площите. Проектът дава възможност да бъдат наети както големи, така и малки офиси, а в същото време търговските площи, отредени за заведения за хранене и услуги, са достатъчни да предоставят на работещите всичко необходимо.

В клуба на неботърсачите

Собствениците на "Форт Нокс" далеч не са единствените предприемачи, които са заровили глави в облаците над България. Кризата обаче приземи ентусиазма на повечето от тях. Отложено например е строителството на съвместния проект на германската компания ECE и братя Домусчиеви за 180-метрова кула върху терена на бившия завод "Балканкар Средец". В мъгла остава бъдещето и на проекта на братята Стефан и Красимир Джанкови за строителството на два небостъргача в квартал "Сердика". Неясна е съдбата и на стометровата кула "Ропотамо плаза" в близката до центъра част на бул. "Цариградско шосе", както и на 110-метрова офис сграда зад централна гара, която трябваше да изгради испанската компания "Риофиса".

В клуба на небостъргачите обаче има и съвсем нови попълнения, които не се отказват от проектите си. Броени месеци преди началото на строителството наFort Capital мениджърите на дружеството "Арко тауърс" АДСИЦ платиха рекордната до момента строителна такса от 3.514 млн. лв., за да получат разрешително за изграждането на комплекс, включващ две 124-метрови кули. Проектът е в столичния квартал "Банишора" върху терен от 48 дка. Според неофициална информация предвидената инвестиция за изграждането му е над 250 млн. евро, като се очаква строителството да отнеме четири години. Към момента обаче не е ясно кога точно ще започне изграждането му.

По думите на главния архитект на столицата Петър Диков в близките месеци общината ще издаде още едно скъпо разрешително за изграждане на голям обект. Той обаче отказа да назове името на компанията, която ще го получи. Според неофициална информация това ще е стометрова сграда, като адресът й ще е отново на "Цариградско шосе". Най-вероятно става дума за проект на българската компания "Галакси пропърти груп", в която сред акционерите са собствениците на "Винпром Пещера". Теренът се намира в близост до отбивката за летище София.

Тези три проекта са признак, че все още има инвеститори в строителството и недвижимите имоти. Те не са много, но пък проектите им са различни от досега видяното на пазара.

Кой кой е

"Форт Нокс" е една от най-големите български компании, специализирани в търговията с черни метали от Русия и Украйна. Паралелно с този бизнес фирмата е и един от първите и най-големи инвеститори във ваканционни комплекси на българското Черноморие. В момента продължава да развива и този си бизнес, като основно продава жилища на руския пазар. "Форт Нокс" е сред топ 200 на най-големите български компании за 2008 с приходи от близо 80 млн. лв.

Atkins е сред най-големите международни архитектурни бюра с реализирани проекти по целия свят. Сред най-емблематичните сгради, дело на компанията, са 304-метровият седемзвезден хотел "Бурж ал Араб" в Дубай, като и високият 204 метра Световен търговски център в Бахрейн, който използва революционна технология за самозахранване с енергия от вятъра.

"А и А архитекти" е основана през 2005 г. от арх. Асен Милев, арх. Ангел Захариев и арх. Мартин Георгиев. За кратката си история компанията вече се е наложила като едно от най-иновативните бюра в страната. Нейно дело са сграда номер 5 и 8 в "Бизнес парк София", за които архитектите спечелиха награди от конкурса "Сграда на годината".

@@vid:[email protected]@

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


88 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Lycoz

  Поредното недомислие в парко-местата!
  Очакван брой служители 4000 хиляди, парко места 717, а може би се очаква да се ползват паркоместата на метро :)))

 • 2
  Avatar :-|
  antagonist

  Ако наистина започнат да го строят ще ги обявя за най-безумните инвеститори на десетилетието.

 • 3
  Avatar :-|
  Mинчо

  Лошото е, че повечето подобни проекти приключват с едно кратко съобщение, сбутано между 3-тата и 4-тата новинка от дневната хроника, с лаконичен текст "Проектът се спира, защото не успяхме да убедим лошите банки (съотв. държавата, борсата, общината, европрограмите и т.н.) да застанат зад проекта"

 • 4
  Avatar :-|
  Запознат

  Перфектно място и изумително грозна сграда! Евала за куража да строиш сега, но погледнете съседите си отсреща (сградата на Капман). Как може да набиеш 50-ина милиона в строеж на сграда 70-тарски стил???!!!?! Това все едно го е проектирал някои изперкал професор от ВИАС

 • 5
  Avatar :-|
  ventsy

  Може би Столична община трябва да помисли за изграждане на Софийско CITY. Да се определи терен където тези високи сгради да се построят в близост една със друга а не разхвърляни из целия град. Така хората няма да има нужда да прекосяват целия град за бизнес среща.

 • 6
  Avatar :-|
  U.

  Всъщност паркингът, койте се вижда до небостъргача, е на "Метро" ;-)

 • 7
  Avatar :-|
  мечтател

  До коментар [#5] от "ventsy":

  Много си прав! Така наедро може да се решат проблемите с транспорта дотам и паркоместата. Само че идеята е твърде крупно-визионерска, а доколкото усещам, решенията се взимат от стотинкаджии.

 • 8
  h2so4 avatar :-|
  h2so4

  Не ги мислете Форт Нокс :) Имат много силен гръб. Като нищо ще си го построят сами, без заеми. Дали е грозна или не, за тези дето работят отвътре едва ли е от значение. Ако предложат по-добри наеми, предвид факта, че нямат да връщат заеми - не мисля, че ще имат проблеми.....А и докато го построят, ще сме станали вече Швейцария на Балканите :)
  Ако наистина има метро наблизо, малкия паркинг едва ли ще е проблем, иначе - Метро наистина имат проблем :)

 • 9
  Avatar :-|
  officer

  Сградата си е екстра, изглежда доста функционална за разлика от онази грандиозна,изумително красива и свръх нефункционална отсреща.

 • 10
  Avatar :-|
  ventsy

  Паркингът на сградата е подземен.
  Няма нужда от 4000 парко места понеже се предполага че част от служителите ще използват метрото или градския транспорт а не кола. Друг е въпроса че 17% е доста ниско съотношение между парко места и работещи в сградата.

  Може би ще се окаже добра бизнес идея някой да купи терен от другата страна на улицата и да построи един многоетажен платен паркинг...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал