Експертът в устойчивото строителство Мартин Таузенд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Експертът в устойчивото строителство Мартин Таузенд

Експертът в устойчивото строителство Мартин Таузенд

Зелените сгради се продават по-скъпо

Яна Бодурова
4047 прочитания

© Мария Съботинова


Представете си място, където колите се движат с гориво от водорасли,  небостъргачите всъщност са огромни оранжерии, а от отпадъците се произвежда електричество. На това място строителството би трябвало да е неизменна част от стратегията за опазване на околната среда, а в допълнение на него се разчита и за подобряване здравето на хората.

Няма как тази картина да не ви хареса. А според Мартин Таузенд, част от мениджърския екип на английската компания BRE Global, това е бъдещето. След близо час, прекаран с него, сме склонни да му вярваме. Най-малкото защото компанията, за която работи още през 80-те години на миналия век, създава първия в света метод  за измерване на въздействието на сградите върху околната среда BREEAM. От тогава до сега по него са сертифицирани над 110 хиляди сгради, а броят на регистрираните чакащи е над половин милион.

Мисията на Таузенд в момента е да популяризира системата по света. Или както самият той казва, "да ускорим неизбежния процес на "позеленяване на строителната индустрия", като помогнем на хората и предприемачите да разберат какво трябва да се прави". Добра новина е, че и инвеститорите в България не правят изключение и вече се работи по сертифицирането на първата сграда в страната, а по думите на Таузенд все повече предприемачи осъзнават плюсовете на устойчивото строителство и постепенно адаптират проектите си спрямо неговите стандарти.

Какво му е неустойчивото на строителството сега? 

"Концепцията за устойчиво строителство е базирана на цялостен поглед върху сградата и бъдещото й използване. Идеята е чрез съвременните технологии и методи да се редуцира потреблението на енергия, вода и материали. Да се създаде здравословна среда за нейните бъдещи обитатели, а по време на строителство да не се нанасят щети на околната среда", обобщава Таузенд. И допълва, че има няколко основни критерия, на които дадена сграда трябва да отговаря, за да е устойчива. Например да поддържа висок тонуса на работещите/живеещите в нея, като за тази цел се измерват фактори като светлина, шум, качество на въздуха, термален комфорт и т.н. Важно е и какви материали са използвани за изграждането й, като се насърчава повторна употреба на някои от тях.

Важен е и транспортът, който се използва, за да се стигне до нея. По думите на Таузенд дори и напълно да отговаря на всички останали критерии, ако на обитаващите я е нужно да пътуват с автомобилите си по няколко десетки километра, за да стигнат до нея, тя е всичко друго, но не и устойчива.

"Направи ми впечатление, че в България основно се акцентира на темата за енергийната ефективност на сградите. Това е добре, но не е единственото важно нещо. Ще ви дам пример - сграда, представляваща квадратна кутия без прозорци и врати, има изключително ниско потребление на електричество, но едва ли в такава сграда някой иска да живее или работи", коментира експертът. Той допълва, че основната цел е да се намери балансът между социалните, икономическите и екологичните фактори. Само така ще може успешно да постигнем целите си и резултатите да бъдат добри за хората, за околната среда и едновременно с това да носят икономически ползи от намалените разходи за експлоатация. 

Въпрос на сметка

Таузенд не отрича, че изграждането на една сграда по стандарти за устойчивост струва повече, отколкото ако те не се спазват. Това обаче е така само в краткосрочен план.

"Всичко зависи от това как си правиш сметката. Ако изчисляваш само капиталовите си разходи - да, по-скъпо е. Ако започнеш да смяташ колко ще ти струва тази сграда в дългосрочен план, излиза, че тя е много по-евтина. Намаляваш разходите си за енергия и вода, за здравни осигуровки и не на последно място увеличаваш продуктивността на работещите в нея. Имаш шанс да получиш по-високи наеми и цена при евентуална продажба." По думите му дори банките вече взимат под внимание при отпускането на финансиране до колко сградата отговаря на критериите за устойчивост. Причината по думите на Таузенд е, че тези сгради се отдават по-лесно и дългосрочно имат по-вече конкурентни предимства пред останалите, а това намалява риска за финансовата институция. Той цитира данните от изследване, направено на пазара във Великобритания, които показват, че зелените сгради се продават със  средна премия от 16% спрямо традиционните. Наемателите също са склонни да плащат по-висок наем за сметка на по-ниските разходи за експлоатация, по-продуктивните си служители и по-малките разходи за здраве.

В същото време за все повече международни компании става задължително условие където и да било по света офисите им да отговарят на тези критерии. 

Доброто лице на кризата

По думите на Таузенд икономическата криза се е оказала добър катализатор на процеса на позеленяване на сектора. От една страна, спадът в строителната активност е намалил цената на предлаганите услуги и материали, а от друга, предприемачите повече от всякога се нуждаят от предимства пред конкуренцията си, защото предлагането във всички сегменти надхвърля в пъти търсенето.
"Истината е, че инвеститорите не идват при нас, защото толкова много ги е грижа за природата. Идват най-вече защото усещат затруднения да отдадат или продадат имотите си и търсят начини да го направят по-лесно", разказва Таузенд, като допълва, че в това число влизат както тепърва строящите се, така и вече готови проекти. По думите годишно в света се сертифицират по BREEАM стандарта  около 10 процента от новопостроените сгради, като този дял непрекъснато се увеличава. При съществуващите тепърва се очаква ръст, но именно те са основната му цел.

Според Таузенд политиката на правителството не е от такова значение за позеленяването на индустрията като чисто пазарните стимули като търсенето. Факт обаче е, че на държавно и наддържавно ниво регулаторната рамка показва тенденцията за затягане на изискванията към сградите, също както и към екологичните характеристики на всички останали производства.  "Дебатът във вашата страна тепърва започва, но предприемачите вече усещат, че нещо трябва да се промени. Проблемът е, че не знаят какво и как. Тук идва ролята на правителството. То трябва да им даде голямата картина и дългосрочна посока на развитието. Да помогне да се смени начинът на мислене на хората, защото промяната ще дойде именно от тях", смята Таузенд. А бизнесът трябва да е готов за бъдещето, особено в изграждането на активи, които ще се ползват в следващите десетилетия.

Визитка

Мартин Таузенд има разнообразен професионален опит в сферата на устойчивото строителство - бил е съветник на министрите във Великобритания, работил е към регулаторния орган на Агенцията по околна среда и е консултирал множество строителни проекти.

През 2008 г. Таузенд се присъединява към международния екип на BRE в качеството си на директор на BREEAM, като основната му задача е да популяризира BREEAM не само в страната си, но и на световно ниво.

 

Представете си място, където колите се движат с гориво от водорасли,  небостъргачите всъщност са огромни оранжерии, а от отпадъците се произвежда електричество. На това място строителството би трябвало да е неизменна част от стратегията за опазване на околната среда, а в допълнение на него се разчита и за подобряване здравето на хората.

Няма как тази картина да не ви хареса. А според Мартин Таузенд, част от мениджърския екип на английската компания BRE Global, това е бъдещето. След близо час, прекаран с него, сме склонни да му вярваме. Най-малкото защото компанията, за която работи още през 80-те години на миналия век, създава първия в света метод  за измерване на въздействието на сградите върху околната среда BREEAM. От тогава до сега по него са сертифицирани над 110 хиляди сгради, а броят на регистрираните чакащи е над половин милион.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  wds23355772 avatar :-?
  wds23355772

  Цялата схема е да се направят сгради и техника които да харчат колкото се може по-малко енергия. Лично аз не виждам кой знае каква полза от това, т.к. ако използваме атомната енергия може да имаме чиста и почти неизчерпаема енергия без да се ограничаваме и без да замарсяваме! На практика строителството на един язовир за ВЕЦ е супер вредно за природата защото разкатава огромни площи, води до локални земетръси и свлачища. Ветрогенераторите пък смилат прелитащи ята птици и заемат обработваема земя. Изобщо искам да кажа, че няма напълно безвредна енергия. На практика един супер модерен АЕЦ е може би най-ефективния и чист метод за производство.

 • 2
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  до #1

  На сегашния етап на развитие - може би имаш право,но все пак да не забравяме,че и уранът е изчерпаем източник.Ще ни трябва и нещо друго,нали?

 • 3
  ykolevski avatar :-?
  ЯК

  А слънчевата светлина? И нейното ползване ли е вредно за природата?
  Друг въпрос е - къде и как се изхвърлят отпадъчните радиоактивни материали от дейността на АЕЦ...

 • 4
  arte avatar :-|
  arte

  до варненски: Къде пък ги видя тези смлени от ветрогенераторите ята от птици?

 • 5
  vladimiryosifov avatar :-P
  Владимир Йосифов

  Зелени сгради в България ?
  Браво !
  ---
  В местност , където тухли от кремиковска шрака е еко ?
  За хора, на които механата , сиреч мазъ та, е любимо място ?
  За Държава, която крие Чернобил от Нацията ?
  За политици, които унищожават Родината си ?
  ---
  ТУК не ни трябва зелено !
  Искаме социално и червено !

 • 6
  cons avatar :-|
  conservoir

  и аз направих подобен избор преди време. Апартамента в който се нанесох беше малко по-скъп, но наличието на обилна светлина ме привлече.
  Освен това е недалеч от парк което е огромен плюс, макар че нито може да се измери с пари, нито Таунзенд го поменава като част от методологията на "breeam".
  Лично за мен правоъгълните форми са изключително отблъскващи. Не знам къде ги има в природата и защо ги използваме в строителствтото, след като овалнтие спестяват енергия. Освен това създават и настроение в офиса и вкъщи.
  "breeam" звучи като супер бизнес идея

 • 7
  kefalia avatar :-|
  kefalia

  можете да се обърнете към нас на [email protected] ние сме партн'ори на BREEAM за Бг ....До коментар [#6] от "conservoir":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Нова логистика в източна София

Нова логистика в източна София

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK