Търговска перестройка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Търговска перестройка

Така ще изглежда Paradise Center

Търговска перестройка

Руските собственици на базар "Илиянци" ще строят най-големия мол в София

Яна Бодурова
35810 прочитания

Така ще изглежда Paradise Center

© Булфелд


Ако може да се говори за рождено място на българската търговия с облекла,  това е "Стоков базар Илиянци". През последните 20 години мястото претърпя няколко метаморфози, които като че ли следваха развитието на бизнеса в страната. От неугледните сергии, през продавачите на фалшиви фактури до сегашния си вид с подредени и почти добре изглеждащи будки и един малък мол.

Следващата метаморфоза е голяма, направо скок в XXI век и мол времената. Собствениците на базара, основните сред които са руските граждани Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, започват строителството на най-големия (засега) мол в страната. При това в една от най-лъскавите зони на София - над квартал "Лозенец".

Адресът на рая

Автор: Булфелд

Търговският център ще се намира в карето между булевард "Черни връх", ул. "Сребърна" и ул. "Филип Кутев", като инвестицията в него ще надхвърли 100 млн. евро. Теренът, върху който ще бъде построен, е с площ от 36 дка, като в голямата си част е принадлежал на някогашното дружество "Мототехника и механизация". Парцелът вече е разчистен от старите постройки и до дни трябва да започне работа по изкопа за основите на сградата. За изпълнител е избрана варненската строителна кампания "Комфорт".

Молът, наречен Paradise Center, ще има три входа с лице към всяка от улиците, както и различна фасада от всяка от страните му. Предвижда се и топла връзка между него и бъдещата (неясно през коя година) метростанция на ъгъла на "Черни връх" и "Филип Кутев".   

Според проекта разгънатата застроена площ на Paradise Center ще бъде близо 175 хил. кв.м, от които 75 хил. кв.м ще се отдават под наем. Само за сравнение - общата площ на най-големия работещ търговски център в страната - The Mall на бул. "Цариградско шосе", в София е 66 хил. кв.м. Това значи, че след построяването си Paradise Center ще бъде най-големият мол. Логично там ще е и най-голямата развлекателна зона. Освен вече стандартните кино и боулинг зали инвеститорите са предвидили и изграждането на различни атракциони, като например скоростно влакче, което ще се намира на покрива на сградата. Пак там ще бъде изграден и малък амфитеатър, където да се провеждат различни събития като концерти или ревюта. В голямата си част покривът ще бъде озеленен и ще бъдат разположени и зони за почивка. Според архитектурния план всеки от ресторантите и кафенетата, които ще се намират на последния етаж, ще има собствена тераса, която гледа в посока на Витоша или Южния парк. Търговският център ще има подземен паркинг с 1850 места, като е предвиден и специален вход за тирове, откъдето да се зарежда стока за магазините и ресторантите в него.

"Когато преди три години взехме решението да започнем подобен проект, първо направихме проучване на всички недостатъци, които имат сегашните търговски центрове. Например лоша организация на зареждането и изхвърлянето на отпадъци, добри ресторанти, чиито обороти обаче падат рязко през лятото заради липсата на тераса, прекалено много етажи или липса на места за забавления като кино или боулинг. Затова поставихме задача на архитектите минусите на конкуренцията да бъдат наши плюсове", разказва управителят на "Булфелд" Давид Михайлович.

Идеята е за наематели да бъдат привлечени компании, чиито стоки са основно в средния ценови сегмент, като вече се водят преговори с потенциални ползватели на ключовите търговски обекти като хипермаркета и оператора на кинозалите.

Да не се строи струва скъпо

Михайлович признава, че с влошаването на икономическата обстановка за кратък период са имали колебания дали да започнат строителството на мола. "В един момент видяхме, че колкото повече отлагаме проекта, толкова по-скъпо ще ни струва. Един празен терен не носи приходи, а генерира само разходи от данъците и таксите, които дължиш за него", казва мениджърът. Освен това изчислили, че заради кризата в строителния сектор, ако започнат изграждането сега, ще им струва по-малко, отколкото ако изчакат икономиката да тръгне нагоре.

Михайлович добавя и че моментната ситуация на пазара не изглежда толкова важна, ако проектът ще е готов след две години.

Надежда за успеха на търговския център му дава и плана на Столичната община да изгради продължение на булевард "Тодор Каблешков", което според проекта минава в непосредствена близост до терена на мола.

В началото строителството ще бъде финансирано със собствен капитал, но по думите на Михайлович вече са в напреднал етап на преговори с Уникредит Булбанк за отпускане на средства за довършването му.

Paradise Center трябва да е готов през есента на 2012 г.
Автор: Булфелд

Освен търговския център на бул. "Черни връх" компанията вече е започнала строителството на аналогичен обект на територията на "Стоков базар Илиенци".  Той обаче е значително по-малък. След завършването си идния март чистата отдаваема площ в него ще е около 20 хил. кв.м. Давид Михайлович обяснява, че този проект е част от цялостната стратегия на компанията за модернизиране и разрастване на базара, като идеята е в строящата се сграда да се привлекат нови търговци.  

В отбора на оптимистите

Колкото и странно да звучи на фона на летаргията, в която е изпаднал пазарът на имоти, на инвеститорите от "Булфелд" не им липсва липсва и конкуренция от други оптимистично настроени предприемачи. Техни проекти за молове в София трябва  да бъдат завършени по същото време като Paradise Center.

До края на тази година е планирано да започне строителството на търговския център на гръцката компания Danaos Development, който ще се намира на столичния околовръстен път непосредствено до първия магазин на IKEA в страната. Прогнозите са той да е готов до три години. В средата на 1012 г. пък трябва да заработи и Mega Mall в столичния квартал "Люлин", чието строителство беше временно спряно, докато не бъдат отдадени поне половината от магазините в него. Източници на "Капитал", близки до проекта, разказват, че това условие е било поставено от финансиращата банка - "Райфайзен", но инвеститорите са на път да го изпълнят и работата по него съвсем скоро ще продължи.

В неизвестност засега е съдбата  на проекта за търговски център на столичния булевард "България". Според първоначалния план на инвеститорите той вече трябваше да е готов. После датата на откриването се премести за средата на 2011, но по липсата на машини и работници на терена може лесно да се познае, че отново ще бъде променена. Според последната информация от страна на инвеститорите в него по проекта се работи и те не са се отказали от него, а предоговарят финансирането.  

Рай или ад

За разлика от инвеститорите напълно липсват оптимистично настроени анализатори на пазара. Господстващото мнение е, че място за повече молове в София няма.

Да започнеш изграждането на подобен мегапроект, и то точно в годината с рекорден спад на потреблението и след като на пазара има пет леко празни мола, изглежда повече като хвърлени пари на вятъра. Най-малкото защото след отварянето на  "Сердика център" на бул. "Ситняково" (50 хил.кв.м )и The Mall стана ясно, че и в момента предлаганите магазини под наем са повече, отколкото пазарът може да поеме.

Откриването им пък повлече след себе си затваряне на магазини по главните търговски улици, както и серия от протести за намаляване на наемите в по-старите молове в града. Броени месеци след откриването на новите молове и техните коридори се напълниха с недоволни от постигнатите обороти търговци, които също настояват за предоговаряне на условията и намаляване на наемните нива.

Ако сегашният оптимизъм на инвеститорите и финансиращите ги банки продължи достатъчно дълго, че да завършат проектите си, през 2013 г. в София ще има 9 работещи мола. Междувременно не се очаква нито населението, нито потреблението и покупателната способност да са се увеличили драстично.

Търговците сега също са настроени минорно и по-скоро са склонни да затварят стари, а не да отварят нови обекти. Логично не се очаква и ръст в наемните нива.  На този фон възвръщането на инвестиция от 100 милиона евро от приходи от наеми изглежда доста трудна и протяжна задача. Нещо повече, дори и след две години икономиката да тръгне нагоре, договори с основните наематели се подписват сега. Така ниските приходи от наеми обричат бъдещия обект на десетки тежки години. Но явно бавността не притеснява руските инвеститори.

Кой е инвеститорът

Инвеститорите в новия мол на бул. "Черни Връх" не са нови за българския пазар. Зад компанията "Булфелд", през няколко други свързани компании стоят руснаците Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев в партньорство с Йосиф Блаошвили. Тримата са основни акционери в дружеството "Булреал", което през 2005 купува от "Адванс пропъртис" "Стоков базар Илиянци". Според неофициална информация сделката е на стойност близо 16 млн. евро.

По разкази на търговци грузинецът с български паспорт Йосиф Блаошвили е продавал бяла и черна техника на "Илиянци" още от 1991 г. Имал е и интереси в хазартния бизнес, като за известно време е държал резрешителното за казино в столичния хотел Кемпински.

Паата Гамгонеишвили, който е зам.-председател на руската банка "Славянски кредит" и партньора му Роланд Исаев,пък имат няколко проекта за търговски центрове в Москава, според руските медии. Част от тях са продадени малко след изграждането им.

Ако може да се говори за рождено място на българската търговия с облекла,  това е "Стоков базар Илиянци". През последните 20 години мястото претърпя няколко метаморфози, които като че ли следваха развитието на бизнеса в страната. От неугледните сергии, през продавачите на фалшиви фактури до сегашния си вид с подредени и почти добре изглеждащи будки и един малък мол.

Следващата метаморфоза е голяма, направо скок в XXI век и мол времената. Собствениците на базара, основните сред които са руските граждани Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, започват строителството на най-големия (засега) мол в страната. При това в една от най-лъскавите зони на София - над квартал "Лозенец".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  mto avatar :-P
  mto

  Мол до мола, мила моя майко ле... София ще пребори Русе за званието "Мол сити"

 • 2
  h3 avatar :-|
  h3

  ха ха ха ами 4е разбира се 4е не ги притеснява . Толкова мутри си загробиха "изпраха" мръсните пари та за тези двамата сега берете кахъри ...ха ха ха.... При прането на пари не е най-важното да има бъдеща пе4алба. По-важно е ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО ИМ ДРАГИ !!!

  Паата Гамгонеишвили, който е зам.-председател на руската банка "Славянски кредит" и партньора му Роланд Исаев,пък имат няколко проекта за търговски центрове в Москава, според руските медии. от тях са продадени малко след изграждането им.Част Паата Гамгонеишвили, който е зам.-председател на руската банка "Славянски кредит" и партньора му Роланд Исаев,пък имат няколко проекта за търговски центрове в Москава, според руските медии. Част от тях са продадени малко след изграждането им. ....ОПААААА даже и афтора на статията е ЗАБЕЛЯЗАЛ прости4кият ФАКТ - продадени малко след изграждането им.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ако сегашното състояние на инфраструктурата в широката околност на замисления мол се запази непроменено, последният ще се извисява като, цитат от Енчо Мутафов, "Хотел Интерконтинентал в Карнобат". Който минава често оттам, знае за какво говоря. Бул. "Черни връх" е цялостно опропастен в посока центъра и още повече в посока Драгалевци. Тротоарите са превърнати в паркинги до последния квадратен сантиметър. Ако случайно нещо се с спасило от напастта на автоталибаните, то е или сергия, или кафе-автомат, или натурия от легени и кофи пред дюкяна. Но във всеки случай не е място, през което посетителите на мола ще минат с бодра стъпка, на път за любимото си място за забавления. Зелените ивици - изорани от гуми на половин метър дълбочина. Колелото на трамвай 9-ка - от край време чернобилска картина от ръждясали съборетини, будки за стелки, джапанки по 2 лева, услуги "сменям камъчета на запалка" и "вадим бримки всякакви". Сборище на пияници, клошари и луди. Нагоре чак до Драгалевци няма нито една здрава шахта по двата тротоара - може би сумарно 200-300 шахти са ритуално продънени, до степен кабелите да стърчат навънка, от фирмените камиони на разни дистрибуторски бази. Защото най-безмозъчно си застроиха паркингите, след като разбраха че в Община София за тир на тротоара няма да се глобява скоро. Напълно същото е полоожението и в посока Зоопарка, където всеки завой на 120 и 88 по свръхтясното кръстовище довежда до 10-минутна тапа в двете посоки. Това е положението днес, но на този свят оптимисти и песимисти са горе-долу поравно.

 • 4
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Сега ще видите вие. Бат Бойко е договорил китайски инвестиции в България. В новия мол директно ще можете да си купите от китайски джапанки БГ производство, та чак до ловешки джипове от Литекс Моторс.

  Предвижда се и директна връзка от новия китайски АЕЦ към мола, за снабдяването на скоростното влакче с ток.

 • 5
  praseto avatar :-|
  Свинчуга

  С голямо удоволствие им предостъпваме титлата "Мол сити" на софиянци. Да си я ползват със здраве :)

 • 6
  weingro avatar :-P
  Weingro

  "В средата на 1012 г. пък трябва да заработи и Mega Mall в столичния квартал "Люлин", чието строителство беше временно спряно..."

  Малииииии, хиляда години никак не е "временно спиране" :):):) Машина времени и туй онуй.

 • 7
  kurt avatar :-|
  Kurt

  Капитал,

  Не съм аз тоя, който следва да ви светва, ама да ви кажа нещо и то безплатно.

  Молове в България се строят за да бъдат изпрани едни пари. Ако има и балъци да се вържат, че наистина новопостроеното чудо е тъговски център, то още по-добре.

 • 8
  mapto avatar :-|
  mapto

  Някои поне се опитват да перат по по-иновативни и обществено-полезни начини: http://www.capital.bg/interaktiv/vashite_temi/872134_moralno_li_e_ofshorni_firmi_da_finansirat_bulgarskoto/
  Защото, ако моловете вече започват да приличат на призрачни градове, в скромната история на българските частни университети, има няколко много добре развиващи се примера.

 • 9
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Щом искат да строят МОЛ нека да сторят. Ще осигурят работни места на стотици строители. После нека си го бият в главите.

 • 10
  mr_reader avatar :-|
  mr_reader

  хаха коментарите по яки от статията

  #3 е най-добьр

  според мен трябва да се вдигнат софиянци и да си отвоюват тротоарите от колите, стига тьрпение


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Смелото IPO на Airbnb

Смелото IPO на Airbnb

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK