С MALLко закъснение

След повече от две години застой строителството на Bulgaria Mall започва отново

Дата е 15 юли, а годината - 2008. Върху  единствения незастроен терен, заключен между столичните булеварди "България" и "Тодор Каблешков", се е събрала многоцветна група хора. Най-централното място е отредено за четирима костюмирани мъже, въоръжени със сребърни лопати. Поводът за събирането е официалния старт на строителството на мащабен бизнес комплекс, състоящ се от търговски център и офиси. Буквално няколко часа след като церемонията е приключила, паркираните на терена багери, които преди това са участвали в танцов спектакъл, започват да копаят основите. Няколко седмици по-късно обаче и машините, и строителите изчезват. Така до средата на този януари, когато след повече от двегодишно прекъсване на терена отново се появиха работници. Този път без церемония, журналисти и сребърни лопати. Затова пък по всичко личи, че макар и с известно закъснение от първоначално предвиденото, сега проектът ще бъде довършен. Според новия график търговският център трябва да е готов след 2 години. Конкретни срокове за останалата част от проекта засега няма. Компаниите инвеститори - LSProperty и Salamanca Capital, в момента обмислят идеята предназначението й да бъде променено от офиси на жилища.

История на паузата

Всъщност това е третият път, когато инвеститорите променят крайния срок за завършване на проекта. Идеята за реализирането му беше обявена за пръв път през 2006 г., а срокът, който беше посочен за изграждането, тогава беше 2009 г. Според информация от близки до реализацията на комплекса източници първоначалната причина за забавянето е оказалото се по-трудно от предвиденото набавяне на всички необходими за започване на изграждането разрешителни. Впоследствие, макар и плахо,

икономическата криза започва да се усеща и в България. Така, от една страна, за да получат максимално изгоден кредит, и от друга - да минимализират финансовия си риск, инвеститорите започват да отдават площи в комплекса, преди да е направена първата копка. С развитието на кризата обаче това не се оказва толкова лесно. А същевременно подсигурените наематели стават задължително изискване за финансиращите институции, и то при условие че предприемачите вече имат поне 30% от необходимата за строителството сума.

Макар и по-трудно и бавно, проектът привлича интереса на потенциалните си наематели. Най-вече заради факта, че през 2008 г. е единственият търговски център в близост до едни от най-престижните жилищни райони, а същевременно има лесен достъп до центъра на столицата. Така, преди да започне изграждането, онова със сребърните лопати, вече има подписани договори с ключови търговци, като например френската верига за бързооборотни стоки Carrefour. Впоследствие дори се намира купувач за офисната кула. След дълги преговори през 2008 г. инвеститорите сключват предварителен договор за продажбата й с гръцката Пиреос банк. Договорената сума е близо 50 млн. евро. Към края на същата година обаче купувачът се отказва, дори с цената на значителна неустойка, която плати на продавача.

И тук идва повратният момент в историята на мола. На принципа "нямаш купувач - нямаш кредит" за офис частта финансиращата банка настоява да се предоговорят условията на заема. В случая това е Уникредит Булбанк. За съжаление на инвеститорите моментът съвпада с рязкото поскъпване на финансовия ресурс и максималната предпазливост на банките да го раздават.

Близки до преговорите източници разказват, че в самото начало се е обсъждало банката да финансира само строителството на търговския център. Инвеститорите обаче настоявали, че вече имат сключен договор и за офис кулата към проекта. В крайна сметка и след проточили се разговори е постигнат консенсус офисите да отпаднат.

По думите на Майлс Самърфийлд, изпълнителен директор на LSProperty, те все още не са се отказали от реализацията им. "В момента водим преговори с няколко банки за финансирането на втория етап на проекта, като свърхпредлагането на пазара на офиси ни кара да се замислим дали да не променим предназначението му за жилища. Според нас на пазара все още има глад за качествени апартаменти, а и районът е харесван", обясни Самърфийлд. И допълни, че друга причина да обмислят този вариант е, че от продажбите на жилища компанията ще може по-бързо да си върне вложените средства в сравнение с отдаването на офиси под наем. Окончателно решение засега обаче няма.

Строител с милиони

Колкото и странно да звучи на фона на кризата в строителния сектор, една от основните причини за забавянето на проекта е намирането на компания, която да го изгради. Не че липсват желаещи или пък такива с достатъчно опит и необходимата техника да го направят. Затруднението идва от това, че според договорените условия с банката компанията трябва да има международен опит и да предостави банкова гаранция в размер на 15% от стойността, за която обещава да довърши мола. С тази сума строителят трябва за своя сметка да покрие евентуалното поскъпване на изграждането. Без значение дали то е резултат от повишените цени на някои от основните материали или от грешки на проектантите. В допълнение строителната компания трябва да предостави и гаранция за добро изпълнение в размер на 10% от стойността на договора.

Въпреки тежките условия се намират няколко желаещи да строят обекта. Инвеститорите провеждат търг, на който най-ниска цена предлага белгийската компания Cordeel Invest. Източници, пожелали анонимност, разказаха, че за строителството на мола ще бъдат похарчени 100 млн. евро. От компаниите инвеститори отказаха да назоват конкретната сума с аргумента, че в договорите им както с банката, така и с изпълнителя, това се третира за конфиденциална информация. Добрата новина за инвеститорите според информация на "Капитал" е, че след провеждане на търга и благодарение на кризата в сектора цената само на търговския център е намалена с близо 20 млн. евро в сравнение с предвидените през лятото на 2008 г.

Строителството ще се реализира чрез българското поделение на белгийската компания. Опитът им досега в страната е основно в изграждането на логистични бази и производствени предприятия. Тяхно дело например са магазинът на веригата за мебели "Айко" в Бургас  и модернизирането на металургичното предприятие в Пирдоп. По думите на управителя на компанията в България Иво Трингов затова и за мола ще наемат и други фирми - като подизпълнители на различните типове дейности.

Третата вълна

Междувременно в предстоящата битката за клиенти и наематели не трябва да се изключват и вече построените 5 мола и изграждащият се Mega Mall в квартал "Люлин". И така третата вълна на моловете се задава през 2012 г. Или весело погледнато, в края на годината ще видим дали маите са познали. Поне за софийските молове.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • anihilator_jack

  УЖАСТ!!!!!
  Този изкоп на Сребърна верно ли ще е за поредният мол!!?!?!??!?! Нали уж в Илиянци щеше да е въпросният "Рай", а после се бяха отказали. Е не тия от общинският съвет съвсем се уляха!!!! И тоя Диков - за модерна градска среда ще ми говори! И аз се чудех за кво им е толкова голям изкоп за един колектор, а то излезна поредната мол тъпотия - при тва руска!

 • 2
  vladimiryosifov avatar :-P
  Владимир Йосифов

  Успех !

 • 3
  ralitsaedretsova avatar :-P
  Ralitsa-E

  И от мен УСПЕХ!

  Проектът е наистина внушителен и ще осигури работа на хиляди души - по строителство, поддръжка, обслужване, мениджмънт.
  София е градът, в който моловете имат най-дълъг ЖЦ, поглъщаемостта на пазара е добра, т.е. мега молът си идва на място.
  Фирмите инвеститори и изпълнители са отлични, което гарантира и високото качество на крайния продукт.

 • Иван Ралчев

  Мол до мола, мила моя майно льо...

 • 5
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#3] от "Ralitsa-E":

  Това го слушаме преди всеки мол, ама след като мине откриването и боят за промоционални талони има-няма 2 месеца по-късно почват да вият на умряло. След като първите молове в България ги построиха все бивши партийни другари и при първа възможност ги разпродадоха на разни английски бунаци и пенсионни фондове то значи този сектор и тогава е бил в кома, ама сега вече си напълно и 100% мъртъв.

 • 6
  ralitsaedretsova avatar :-|
  Ralitsa-E

  До коментар [#5] от "anihilator_jack":

  В София празен мол не съм видяла, хората започнаха да разбират мястото не само като търговски център, но и като място, където на изгодни цени можеш да се срещаш и веселиш с приятели.
  А и съм убедена, че който се е захванал с това уж "умряло" начинание, не разчита просто на късмета да оцелее, а е пресметнал риска, възвращаемостта на инвестицията, печалбата и ред други показатели... едва ли ще си хвърлят парите на вятъра. Ситуацията се следи и прогнозира повече, отколкото ние мислим.
  Предпочитам да се строят заводи ... но и това е нещо за работната ръка. Ако ли пък е поредната празна сграда- какво ти пука, не ти си влял милиони. Но пък много семейства ще имат парички следващите 2 г.

 • 7
  stas avatar :-(
  Анастас

  А какъв МЕГА MALL може да се вдигне на мястото на Борисовата градина не ми се мисли... направо в цял свят ще ни завидят!

 • 8
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#6] от "Ralitsa-E":

  Едно е да влизат друго е да купуват. Огромното мнозинство от новопостроените молове работят на загуба само че това не може да продължава вечно и накрая банките ще си поискат парите, ама нема откъде. В България нито има толкова много народ, че да оправдае построяването на толкова много молове нито има толкова голяма покупателна способност. Така беше и с хотелите по курортите така ще стане и с моловете и с разните офис центрове. Тоя сериал сме го гледали вече не знам колко пъти - разни хора изпраха квото можаха, разпродадоха на разни бунаци и като фалират бунаците ще заквичат държавата да ги спасява, ама колко е лоша тази държава, въобще не подпомага бизнеса, ама как може, те голяма инвестиция направили, нищо, че каквито заплати и осигуровки да плащат е с 2-3 месеца закъснение, нищо че правят какви ли не машинации с ДДС, така че въобще не ми ги защитавай. И пак ти казвам никой не продава доходоносен бизнес - братя Узунови, Румен Вълка и всички други, които построиха първите молове, първата им работа след като ги отвориха беше да ги продадат.

  А и пука ми за поредната празна сграда - искам град за живеене, а не бетонни гробища. В момента, в който спре да ми пука значи съм умрял!

 • 9
  monipro avatar :-|
  monipro

  До коментар [#8] от "anihilator_jack":

  Подкрепям!
  В добавка към гореказаното изтъквам още един аспект: Моловете в София заместват това, което в по-малките градове жителите наричат "главна" - повечето хора отиват там облечени с новите си дрешки да се покажат и да огледат конкуренцията, не за да си купят нещо. Не че нямат желание, просто нямат възможност.

  Фактът, че вътре се чуват всякакви диалекти, е красноречив за това, че са пренесли навиците си за кафенце/безцелно губене на време от малкия град...

  Това обаче по никакъв начин не помага на бизнеса, защото оборотът от този тип клиенти е почти нулев, по мое скромно мнение.

 • 10
  frequentflyer avatar :-|
  frequentflyer

  До коментар [#1] от "anihilator_jack":

  и метро_то се предвижда да стига до него


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал