Разграден двор

Управлението на държавния поземлен фонд най-сетне трябва да се доближи до бизнеса

Разграден двор

Търговете за наем на земи от държавния фонд ще бъдат с пазарно определени начални цени. Това обаче не решава всички проблеми

Силвия Радославова
5495 прочитания

Управлението на държавния поземлен фонд най-сетне трябва да се доближи до бизнеса

© Анелия Николова


Почти навсякъде по света най-големият собственик на земя е държавата. Така от нея и пряко, и косвено зависи управлението на този ресурс, а оттам и какви ще са ползите от него за публичния и за частния сектор.

В България досега те не са задоволителни, независимо че обработваемата земя става все по-добър и доходоносен капитал. От над 2.5 млн. дка в Държавния поземлен фонд (ДПФ) едва 625 хил. са отдадени под наем или аренда към момента по данни на Министерството на земеделието и храните. Приходите на държавата от тази дейност са били 12 млн. за 2009 г., около 20 млн. лв. е събраната сума през 2010 г.

Проблемът обаче не е липса на желание за обработка на земя, а напротив - неправомерното й ползване. Изчисления на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи показват, че пропуснатите ползи от незаконно обработваните държавни, общински и частни земи за миналата стопанска година са 70 млн. лв.

Сега темата за земите на фонда отново става актуална, защото в началото на февруари ще бъдат открити тръжните сесии за отдаване под наем или аренда на земеделски земи за стопанската 2011/2012 г. Те ще се обявяват и провеждат от областните дирекции "Земеделие" по местонахождение на имотите.

Бизнесът пак ще иска повече земя, защото в крайна сметка от това зависят не само по-големите приходи от земеделска дейност, но и получаването на повече средства от директните плащания от ЕС за декар.

Първи, втори, трети път. Отдадено

Практиката земи от ДПФ да се отдават под наем съществува от 7 години. Това става с тайни търгове, срещу което се обявяват почти всички заинтересувани лица. Друго от желанията на собствениците и арендаторите на земеделски земи в новата тръжна процедура обаче е удовлетворено. Началните цени в търговете вече са съобразени със средното рентно плащане за общината за предходната година. То се формира като среднопретеглено на цените за наем или аренда за повече от половината договори в землището. Така това е пазарната оценка за стойността на ползването на земеделски имот в дадения район. Началната тръжна цена е определена индивидуално за всяка община. До дни ще бъде утвърден списъкът със земите, които ще се предлагат за отдаване, тоест ще стане ясно кои са и къде са. Затова се очаква и леко понижение на цените. За сравнение - средната начална цена миналата година е била около 25 лв. за дка, но в някои райони е достигнала 120 лв. за дка. Членовете на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя ще са готови да платят максимум 80 лв. цена на дка за наем или аренда в района на Добруджа, по думите на Борислав Петков, председател на БАСЗЗ.

"Тази година ще се предложат между 250 хил. и 300 хил. дка обработваема земя, като не е изключено площите дори да надхвърлят 300 хил. дка", обясни Лилия Стоянова, началник-дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения" в Министерството на земеделието и храните. Интересът към търговете и тази година ще е голям, потвърждават и потенциални участници и организаторите. По думите на Стоянова минималният срок за аренда е 4 години, а договорите за наем могат да се сключат за период между 1 и 10 години. Под наем се отдават земи от I (най-плодородната) до X категория. Важно е да е се знае, че в търговете могат да участват само земеделски производители, а дружествата със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) не са такива, което ги елиминира автоматично.

Участниците в търговете трябва да знаят, че ще могат да наддават само ако са земеделски производители, нямат задължения към ДПФ и нямат санкции за неправомерно ползване на земи.  Най-често, когато се подпише договор за една година, сумата се плаща в аванс. За по-дълъг период има две плащания - в началото и средата на селскостопанската година. Сумата за наема или арендата се индексира с годишната инфлация.

Въпреки раздробеността на земеделската земя и необходимостта комасация (уедряване) при търговете за наем и аренда няма да има привилегировани участници. Ако някой от участниците има земя в близост, няма да е поставен в по-благоприятно положение, ще е важна само цената.

И все пак интересът към търговете не означава, че всички проблемите със земите от ДПФ са решени.

Една птичка пролет не прави

Най-притеснителен сега е въпросът с неправомерното ползване на земеделски земи. Според изчисления на Асоциацията на собствениците на земеделски земи около 700 хил. декара от държавната земя се обработват, без за това да се плаща.

Министерството на земеделието също признава за проблема. Въпреки това само два пъти годишно се извършват документни проверки и посещения на място за установяване на нарушения при ползването на земи от ДПФ. Отговорността за контрола е на областните дирекции на фонд "Земеделие". "Санкцията е в размер, три пъти по-голям от размера на наема за декар. Наложените санкции са се увеличи около 1,5 пъти не защото нараства неправомерното ползване, а защото контролът е по-силен", казва Лилия Стоянова.

И все пак без електронен регистър, в който да са включени всички земи от ДФП заедно с информация за това кой ги ползва и редовно ли си плаща за това, не може да става дума за ефективен контрол. Регистърът трябваше да е готов през есента на 2010 г., а все още се бави. Добре е, че поне заданието вече е готово, а обществена поръчка за изпълнението трябва да започне през февруари или март по информация на Стоянова.

"Проблемите при управлението на ДПФ са свързани с трудности при администриране на голям брой имоти в различни точки на страната, проблемно отписване на договорите при неплащане от страна на арендаторите, липса на гъвкавост в процеса на договаряне и не на последно място - липсата на дългосрочно планиране и стратегия за постигане на целите", казва Радослав Манолов, изпълнителен директор на "Адванс терафонд" АДСИЦ.

Докато ДПФ не започне да се управлява ефективно, резултатите няма да се подобрят. Например трябва сериозно да се помисли как една земя, която никога не е отдавана под наем от държавата, да бъде направена по-атрактивна. Или поне да се улесни работата на хората, които обработват земя. "Един от нашите членове обработва масиви, в които попадат малки части от ДПФ. Ако не бъде обявен търг за тях, той ще се превърне в неправомерен ползвател по неволя. Редно е тези земи да се обявяват на търговете, и то не само два пъти годишно, защото нито държавата, нито бизнесът печелят", казва Борислав Петков.

Други препоръки, които бизнесът отправя, са за улеснени процедури за вписване на договор за аренда, по-бърза и с по-ниски разходи за регистрация на договора и бързо прекратяване на договора за аренда, едностранно уведомление до неизправната страна.

Тези подобрения няма да са възможни без адекватна законодателна намеса, а такава ще се случи само ако има инициатори на промяна не само в лицето на представителите на бизнеса, но и в лицето на администрацията.

Още търгове

За първи път тази година ще е възможно имотите, прилежащи към сгради на бившите ТКЗС, да могат да се купуват от собственика на сградата. Ако собствениците нямат желание за това, земите ще остават в режим на съсобственост с държавата. Негодните за земеделско ползване земи около ТКЗС ще се купуват на търгове без общо основание. Те ще се организират при поява на заинтересовано лице и ще се обявяват от областните дирекции на фонд "Земеделие".

Почти навсякъде по света най-големият собственик на земя е държавата. Така от нея и пряко, и косвено зависи управлението на този ресурс, а оттам и какви ще са ползите от него за публичния и за частния сектор.

В България досега те не са задоволителни, независимо че обработваемата земя става все по-добър и доходоносен капитал. От над 2.5 млн. дка в Държавния поземлен фонд (ДПФ) едва 625 хил. са отдадени под наем или аренда към момента по данни на Министерството на земеделието и храните. Приходите на държавата от тази дейност са били 12 млн. за 2009 г., около 20 млн. лв. е събраната сума през 2010 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новата кула на софийския център

Новата кула на софийския център

Мол vs ритейл парк в Русе

Мол vs ритейл парк в Русе