Преброяване на имотните сделки

Петте града, където НСИ отчита прираст на населението, концентрират над половината сделки с недвижимости и най-високите цени

Активността на пазара на имоти по традиция върви ръка за ръка с промените в демографската картина. Фактори като прираста на населението, вътрешната миграция и възрастова структура са едни от двигателите за търсенето и цените на жилищата в дългосрочен план.

Тази логика е водеща в изследване на агенция "Бългериан пропертис", в което предварителните данни на НСИ от последното преброяване са съпоставени с броя на сделките и движението в цените на жилищата по региони през последните години.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  s.vlas avatar :-|
  s.vlas
  • - 2
  • + 19

  За това докъде са стигнали имотите си по пътя си надолу... ей тук намерих нещо събрано и интересно: http://www.reader.bg/forum/5--/234--.html

  Нередност?
 • 2
  ysc33375808 avatar :-|
  Deyan Todorov
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#1] от "s.vlas":

  Вярно, много интересна тема. Само дето никой не казва как да уцелиш времето и да прецениш в каква фаза от пазарния цикъл сме в момента. В последната статия (на Красимир Петров) на твоя линк пише за 20-30% типичен спад, а в момента сме малко отвъд това на база официални данни.
  От друга страна, балонът далеч не е вдъхновен само от вътрешното търсене - в голямата си част парите дойдоха от външни спестявания - или пряко (покупки на имоти от чужденци като англичани и испанци), или през банките (увеличаване на жилищния кредит с депозитите на германци и австрийци).
  От трета, покупките са въпрос на достъпност. В момента те са недостъпни не на последно място защото финансирането е скъпо.
  Четвърто, връзката с демографията не е чак толкова проста, макар че е фундаментално важна. Увеличението на населението в тези области отразява разширяване на икономическата заетост, основен фактор за икономическия растеж и увеличаването на покупателната способност. А увеличаването на покупателната способност в комбинация с достъпен кредит създава възможността за:
  а) покупка на по-хубаво жилище и смяна на панелката с ново, преместване от наем към собственост
  б) инвестиции, при все още неразвития капиталов пазар в България имотите са най-лесноразбираемия клас активи
  в) изгодно осребряване на съществуващи активи, което облагодетелства хората, които не изкарват достатъчно, за да спестяват за дом.
  Много факти могат да обяснят балона и спукването му, на мен ми се иска да видя прогнози за това какво предстои. Още един извод от преброяването е, че София все повече е България, след като е прибавила един голям град към населението си. А дали се е разширила с толкова нови жилища? Доколко тези жилища съответстват на възрастовата структура на населението (пенсионери, които не отопляват и не използват трите си спални в центъра, семейства с деца, които живеят в апартаменти с една спалня в "Манастирски ливади"). Увеличението във Варна също не е малко на фона на общото население. Ако си фен на фундаменталния анализ, трябва да инвестираш, в брой и сега, да даваш под наем и да чакаш следващия кредитен цикъл. Друг е въпросът в какво, но това за друг пост, че този стана дълъг.

  Нередност?
 • 3
  s.vlas avatar :-|
  s.vlas
  • - 2
  • + 12

  Да... аз по друго съдя по някога... по медиите ! Щом почнат да говорят че имотите ще растат - значи е време за продажба. :) Те тия дето имат пари и наливат - си купуват медиите и те като клакьорки само манипулират и лъжат хората.

  Нередност?
 • 4
  zumz avatar :-|
  zumz
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#1] от "s.vlas":

  извадка от посочения текст: "В момента в България се е развихрила спекулация с недвижими имоти, която неизбежно ще завърши трагично"

  заключението само по себе си е спекулативно - може да се случи, а може би вече се е случило - дъното е достигнато.

  Въпросният Петров, авторът е възможно (казвам "възможно", не разполагам с доказателства) да е т. н. short seller, т. е да залага че цените на недвижимите имоти в България ще продължават да падат. Има си специализирани фондове които се занимават с това - short selling - залагаш, че цената на определен финансов продукт ще падне - и ако падне - печелиш. Схемата обикновено работи така: залагат се пари на даден фонд или конкретен финансов продукт - примерно фондове които спекулират с цените на недвижимите имоти в Източна Европа или само България - след което активно започва да се разпространява информация - включително и псевдонаучни "изследвания"/"аналзи" които да убедят народа, колко зле са нещата. Настъпва объркване, понякога паника и в резултат цените падат още повече. Който е заложил на падане - печели.

  Цените на спекулативни финансови продукти - включително и недвижимите имоти рядко се определят от фактическото състояние на дадена икономика в даден момент, а се водят повече от психологически фактори - дали мнозинството от хората ангажирани в спекулацията вярват в даден момент, че цените ще вървят нагоре или надолу. А това, че пазарът е цикличен - факт. Така че който има търпение - трябва да чака. Иначе апокалиптичните прогнози на песимистите за катастрофален срив или непрекъснато падане на цените са точно толкова верни, колкото и на платените оптимисти, които до преди 3 г. ни убеждаваха как пазарът ще върви само нагоре.

  Нередност?
 • 5
  s.vlas avatar :-|
  s.vlas
  • - 1
  • + 9

  Възможно е. Но все пак съм склонен да си мисля, че наистина имаме класически балон и точно сме подминали въпросния ?бултрап? - или каквото там се казва. Както и да е - графиките ме изумиха - покъртително сходство !! И не само имотите, а и борсите.....

  Нередност?
 • 6
  peguzi avatar :-P
  Black Drakon
  • - 3
  • + 2

  До коментар [#2] от "Деян":
  -----------
  Твой цитат: Вярно, много интересна тема. Само дето никой не казва как да уцелиш времето и да прецениш в каква фаза от пазарния цикъл сме в момента
  -----------------------------

  Няма кой да ти каже в прав текст кога да спечелиш-трябва причина , могат да ти кажат кога ще изгубиш.....Пазарът не е благотворителна организация !!
  Предлагам ти нещо различно и за разлика от графиките на пост
  № 1 - РАЗБИРАЕМО:

  http://www.profit.bg/news.php?id=67659

  обърни внимание на субектите на снимката -ТОВА са пазарните участници ..... кой от тях да ти каже , кой знае...въпросът е ти къде си ?
  понеже все пак искаш да знаеш , заслужаваш и ще ти кажа:
  попитай 100 произволно избрани участници (тези от снимката са навсякъде) за мнение и направи обратното.
  или се ориентирай по медиите:там е същото -медиите винаги говорят за онова което предстои и не говорят за онова което няма стойност ВЕЧЕ
  вероято това не ти е достатъчно , ти искаш всичко (т.е. да си
  100 % сигурен...) - просто прочети ПОДзаглавието още веднъж и се сети...ако и това не е достатъчно-господ да ти е на помощ !

  Нередност?
 • 7
  menteto avatar :-P
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  • - 3
  • + 4

  До коментар [#4] от "zumz":
  --------------------

  Ето че имаме участник,познал точните килограми на предмета:
  НЕЕЕЕВАДАААА ;)
  така антишоумена къци въпцароф някога се провикваше в ефир и спечелилият субект вече се радваше на поредната придобивка: пералня,хладилник,печка,ТВ.......
  --------
  а сега сериозно: колегата "zumz" е 101 % прав , просто няма какво да се добави: глупост , глупост , глупост - това е катализаторът на пазарните движения.

  Имоти,акции,валути.......МАХАОТО (ту крайно ляво-ту крайно дясно) и за щастие/нещастие на участниците- МАХАЛОТО винаги тръгва ОБРАТНО без да го СЪОБЩАВАТ на народонаселението , винаги има изненада ;)

  Харвардският Проф.Нийл Фъргюсън - автор и водещ на филма: "Възходът на парите" го казваше непрекъснато: пазарните участници са стадо говеда или съгл линка в пост № 6 - стадо овце.
  и понеже се чете от овце/говеда - трябва да се обяснява като на овце/говеда:

  Кризи има там,където има излишни пари , т.е. чужди пари , т.е. пари-притежавани от хора с малко мозък , т.е. незаслужени пари.Кризите започват когато трябва и свършат когато свършат парите ,
  двете лекарства срещу кризите са:
  1- глад
  2-пушка
  -
  ние предпочитаме първото , в Египет,Сирия,Тунис и Либия - пушките , защото са страни от Третия свят.............въпросът е ние къде сме ??

  Нередност?
 • 8
  unreal avatar :-?
  unreal
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#6] от "Black Drakon":

  Това в профита е само фрагмент от цялата картина. ;) И графиката от която са "отрязали" /за да им пасне на картинката/ го доказва... не се вижда пълния цикъл даден в поста на №1.

  Нередност?
 • 9
  peguzi avatar :-P
  Black Drakon
  • + 2

  До коментар [#8] от "unreal":
  ----------------
  тук иде реч само и единствено за човешката наивност.
  Този "талант" някои притежават по рождение,други усъвършенстват през целия си живот а трети........са "ощетени" откъм даденост и ресурс да го развиват

  кой какво е отрязал от графиката , какво е добавил няма значение
  ..........щом резултатът винаги е 1:0 за парите на монополите.
  -------------
  а ти се бори с вятърните мелници,говори небивалици,чакай .......всичко това е твое право..........и си гласувай с (+) за всичките творения

  Нередност?
 • 10
  unreal avatar :-?
  unreal
  • + 1

  Ако си имал предвид само наивността - ок, за това съм съгласен.

  п.с.
  А глупостите ти за +-овете не мисля да ги коментирам...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал