Новият брой:
Чудото на езика

От пусто в евтино

Насищането на пазара с нови офис сгради свали цените под 10 евро на кв. метър

Пазарът в момента работи изцяло в полза на наемателите
Пазарът в момента работи изцяло в полза на наемателите
Пазарът в момента работи изцяло в полза на наемателите    ©  Цветелина Белутова
Пазарът в момента работи изцяло в полза на наемателите    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Вече две години на офис пазара има едно неравенство - много сгради, а малко наематели. Ефектът е напълно логичен - който търси, успява да свали цената. А инвеститорите нямат много оръжия - по-добре да получат ниски приходи, отколкото никакви.

В резултат през последните месеци наемите на софийските офиси достигнаха санитарния си минимум и вече рядко надхвърлят 9-10 евро на кв.м дори за първокласни сгради с централно местоположение. В същото време предлагането продължава да расте, а търсенето е свито наполовина спрямо нивата отпреди кризата.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kalin_m avatar :-P
  kalin_m
  • + 26

  "Той обаче бърза да уточни, че наемателите не могат да искат отстъпки до безкрай, тъй като инвестициите в тези сгради все пак са планирани при очаквания за определени парични потоци. Като се има предвид, че повечето нови проекти на пазара са започнати именно в годините на имотния бум, инвеститорите надали са разчели паричните постъпления от тях по сегашните наемни нива"
  - За това има криза. Кьорав карти не играе.
  Освен това в големите сгради не са предвидени да се отдават малки офис площи, не са строени икономически рационално, което ги прави всичко друго, но не и енергийно ефективни и с ниски експлоатационни разходи. За качеството на строителството е по-добре да не се говори, ремонтите и преустройството никога не спират... Например в Бизнес парк Младост/София преди време една година стоя табела "Езерото е в ремонт". Въпросното езеро се оказало с пробито дъно и наводняваше подземни етажи в сгради, където наемите достигаха 14евро. Иначе при 300 - 500евро/м2 строителна себестойност и наем от 5евро/м2, инвестицията се връща за 5-8г. Който не може да смята - да ходи на училище по пазарна икономика, за да не му се налага да се моли на пазара. Молебените се провеждат в църквата.

  Нередност?
 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • - 1
  • + 21

  До коментар [#1] от "kalin_m":

  Общо взето си прав, аз също мисля че доход от порядъка на 8-10% от имотна инвестиция е непълно нормална. Ако е по-висока, влизат нови инвеститори, за които подобен доход е ОК и уравновесяват. Само за илюстрация - доходът по моите застраховки Живот гравитира около 10% и смятам това за добре. И така - от сметката излиза че нива от 5-6 евро на квадрат е напълно приемливо ниво. Който е смятал с повече, да си говори с банката която му е повярвала. И още нещо - възстанояването от кризата не значи връщане на нивата отпреди кризата. Кризата затова възниква, за да уравновеси неравновесия. Ако се върнем там където бяхе, ... пак ще има криза :-) Отделно от това колко фирми-кухарки имаше на пазара, които се спомиха и няма изгледи пак да се появят. Това за поне 15г. напред. Стойност господа, именно това липсва на нашия бизнес, другото са ефекти (закономерни).

  Нередност?
 • 3
  1con avatar :-|
  1con
  • - 1
  • + 7

  До коментар [#2] от "misho73":

  "Само за илюстрация - доходът по моите застраховки Живот гравитира около 10% и смятам това за добре."

  Да разбирам ли, че имате предвид дохода на застрахователя? Защото по мои сметки (от страната на застрахования) нещата отиват към набутване с около 40-50% за застраховка с продължителност към 20-30 год. (тук не говоря за риска, който носи застрахователя... само сухата сметка :)

  Ако не Ви разбирам правилно, може ли да кажете как пресмятате "дохода"?

  Нередност?
 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#3] от "1con":

  Сумата която бих получил в края на застраховката, ако не настъпи застрахователно събитие (инвалидност или не дай боже смърт) е сумата на платените вноски (ежегодни), всяка от които натрупва "доход", защото се инвестира. Застрахователят води публичен отчет за натрупаната доходност и аз във всеки момент мога да изчисля сумата по партидата си. Разбира се, ако прекратя предсрочно договора, губя дохода :-) Това го има някъде в общите условия, но всички те са близки като разпоредби, защото животозастраховането в БГ а и другаде, е уредено със закон. Обикновено тези компании предлагат и рентни застраховки, нешо близко като логика на частна пенсионна застраховка със застрахователен елемент. Всичко това само за илюстрация на темата на статията. Не позвдигам въпрос за пенсионните фондове, които в БГ са слабички, но в щатите диктуват нискорисковите (имотни, блу чипс) сектори на капиталовите пазари. Ако не се лъжа мола на Стамболийски се притежава (или поне частично) от пенсионния фонд на GE.
  Надявам се съм отговорил изчерпателно. Може и да греша нещо, но къде виждате "набутване" с 40-50%?

  Нередност?
 • 5
  1con avatar :-|
  1con
  • + 11

  До коментар [#4] от "misho73":

  Разбрах Ви - очаквате сумата в абсолютна стойност да е с 10% повече от тази, която лицето е платило под формата на застрахователни премии :)

  Опитът ми показва друго - след приспадане на "таксите за управление" и прилагането на съответната методика на изчисление се получава сума по-малка дори като абсолютна стойност :)

  Под "набутване" имам предвид, че РЕАЛНАТА стойност на това, което се получава крайна сметка (дори да е повече в абсолютна стойност от "вложеното") ще бъде ок. 1/2 - това заради обезценяването на кинтите :)

  Образно казано: след 25 год. ще имаме почти същата сума, но с нея ще можем да си позволим 1/2 от нещата (разликата сме дарили за лъскави офиси, служебни автомобили и т.н.).

  Нередност?
 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 8

  До коментар [#5] от "1con":

  Отклонихме се от основната тема, но все пак:
  1. Това все пак е застраховка.
  2. Баковият влог не предлага нещо повече.
  3. Вноската се плаща ежегодно, т.т. в края на периода имате 1 10-годишна вноска, 1 9-годишна ... 1 едногодишна.
  4. Такса за управление вероятно се събира и от адаша Архангел Михаил - неизбежна е.
  5. При 15годишна застр., платима ежегодно на равни части, сумата за получаване е около 150%-200% от вложеното нетно за периода, малко над инфлацията.
  6.Само за справка - ако през 90та година бяхте инвестирали в индексен фонд по NASDAQ, сега, т.е. 20 години по-късно нямаше да се покрил инфлацията :-)
  7.В историята на индескната фондова търговия има само два двайсетгодишни периода, в които инвеститорите са били на печалба, но това никой брокер няма да ви го каже.
  8.В крайна сметка рискXпечалба=const., в случая застрахователя носи доста голям риск и е оправдано да носи нисък доход, той пък се стреми да минимизира риска и инвестира в ... имоти и облигации и косвено обезсмисля другите типове инвеститори, което в крайна сметка беше основната ми теза.
  Това последното е тезата ми, останалото са си мои и на други застраховани разсъждения, като не е задължително да съ/сме прави. Все пак не не смятам че такава застраховка трябва да "гълта" повече от 5% от приходите на застрахования, т.е. тазходите ми за екскурзии например са по-високи и тук идва логиката - "къде не отишли", освен в случая че някой пиян кретен с джип не ме затрие, в който случай все пак ще остане нещичко за покриване на първоначалния шок за децата ми и други зависии от мен лица. Горе-долу това е логиката.

  Нередност?
 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 2
  • + 9

  То хубаво офиси.. ама, няма ли някой нещо да произвежда? Че то в офисите обикновено се настанява администрация.

  Проблемът на България е, че не си използва имотите по предназначение - ползва ги само за спекулация. Това е така, защото нямаме нормални данъци върху имотите и доходите от тях, както е при трудовите доходи.

  Заради това в момента имаме имоти за над 100 милиарда които просто стоят и се рушат или не се използват ефективно. А това са милиарди пропуснати доходи.

  Нередност?
 • 8
  1con avatar :-|
  1con
  • + 4

  До коментар [#6] от "misho73":

  Така де, напълно съм съгласен :)
  То, за да докарам сходството в схемите, по-горе съм извадил застрахователния риск от уравнението :)

  Нередност?
 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 1
  • + 4

  Проблемът на България е силно изкривеното данъчно облагане - облагат се само доходите от труд. Доходите от имоти не се облагат или се облагат символично. Това кара фирмите и гражданите да "инвестират" в необлагаеми имоти или въобще да не използват имотите си. Така имаме много неефективна икономика.

  Нередност?
 • 10
  durvodeleza avatar :-|
  Vladimir Valtchev
  • + 3

  До коментар [#9] от "mick":

  Доходите от труд се облагат най-високо навсякъде /не само в България както ти си мислиш/. Наемния труд се облага винаги при всяко получаване на заплатата в края на месеца. Естествено при фирмите е различно. Там има приходи - разходи, амортизация и евентуално ако има печалба тя се облага ,но не в края на месеца а при подаване на годишната декларация в началото на следващата година. Робърт Кийосаки добре го е описал.

  Нередност?
Нов коментар