Само на картинка

Вече повече от година нищо не се случва и на строителната площадка на "Коста дел кроко"

Само на картинка

Гигански морски комплекси стоят недостроени - заради липса на пари и клиенти

18225 прочитания

Вече повече от година нищо не се случва и на строителната площадка на "Коста дел кроко"

© Капитал


След като незрелият български пазар на ваканционни имоти преживя няколко бурни години на еуфория и надбягване с квадратни метри, последва рязко намаляване на скоростта. А за част от проектите дори спиране. Така широко рекламирани преди кризата ваканционни мегакомплекси на българското Черноморие днес стоят като призраци – недостроени или празни.

Замръзнали на морето

Ограниченото финансиране и лошото управление на проектите са в основата на провалите на предприемачите. Повечето от тях като кредитополучатели вече от години не успяват да изпълняват задълженията си към банките и към ангажираните със строителството на обектите компании. Така се попада в омагьосан кръг - няма продажби, оттам се трупат дългове, а заради спрялото строителството купувачите съвсем изчезват.

Колко са тези проекти обаче не може да се каже, а и никой не води такава статистика. От Камарата на строителите в България обясняват, че тъй като тази дейност е предприемаческа, те не я наблюдават отблизо. Но все пак казват, че замразените и спрени проекти не са малко. Наблюденията на строителните компании, работещи по Черноморието, са, че големите обекти с проблеми са не повече от три-четири, но и това е достатъчно отблъскващо.

Poor Daddy

Замразените гигантски проекти се виждат и просто обикаляйки около брега. Но може и през документи, например обяви на частните съдебни изпълнители за разпродажби. Именно такава съдба застигна един от най-претенциозните ваканционни комплекси - "Рич Деди бийч ризорт енд СПА" (от англ. Rich Daddy) край Поморие. За края на миналата седмица беше насрочена публичната му продан, като първоначалната цена беше малко над 14 млн. лв. Ден преди датата на търга продажбата беше спряна със заповед на съда.

Процедурата е задействана от строителната компания "Мидия", главен изпълнител на обекта. Причината за иска е задължение към тях от страна на инвеститора фирма "Гудвин". От обявата става ясно, че обектът е ипотекиран и пред Българската банка за развитие. От фирмения отчет в Търговския регистър става ясно, че инвеститорът има задължения към търговски банки от 7.9 млн. лв. към края на 2010 г. Спряната сега публична продан на комплекса е втора от началото на строителството. Преди малко повече от година пак по искане на "Мидия" беше обявен търг за продажбата на селището. Той обаче не се състоя, тъй като инвеститорът и строителят успяха да постигнат споразумение и работата по обекта продължи.

Изграждането на "Рич Деди бийч ризорт енд СПА" започна през есента на 2008 г., като според първоначално обявените планове комплексът трябваше да отвори за сезон 2010, а инвестицията в него се оценяваше на около 16 млн. лв. При представянето му той беше обявен като "най-луксозния" по българското Черноморие. В проектирания в неокласически стил комплекс има 189 апартамента, разположени в седем сгради, два ресторанта, басейни и СПА център на три етажа. Разгънатата застроена площ на "Рич Деди" е 24 хил. кв.м. Още при започване на строителството инвеститорът твърдеше, че за около 50 от жилищата вече има сключени предварителни договори за продажба. Към момента по различни информации пазарната реализация не е много по-напреднала — договори има за около 30% от имотите в "Рич Деди".

Комплексът сега е едва на етап груб строеж, а забавянето от първоначално обявеният срок е с повече от година. Наталия Лебедева, управител на "Гудвин", е категорична, че работата по обекта ще бъде подновена до два-три месеца и до края на годината той ще бъде завършен. Заради изпуснатите досега срокове можем да се съмняваме и в поредния. Нищо, че имотните сайтове вече предлагат квадрат от комплекса за около 1500 евро при доста по-висока цена при започването на проекта. Но за вече инвестиралите в апартаменти, а и за съседните туристически обекти ще е по-добре дори и по-късно незавършеният гигант да придобие вид на готова сграда.

Запечатан с дългове

С неясно бъдеще е и друг мегапроект - ваканционно селище "Созополис". Започнал с широко медийно отразяване и с претенциите, че ще пресъздаде атмосферата на стария Созопол, и до днес комплексът не е въведен в експлоатация. Нищо, че от две години е почти завършен.

В селището, в което има проектирани 77 къщи с общо 167 жилища, по предварителни оценки трябваше да бъдат вложени 45 млн. евро. Строителството се очакваше да бъде завършено до май 2009 г., но въпреки че отвън изглежда напълно готово, то все още няма Акт 16. Инвеститорът "Иммофинанс" (част от групата на един от фондовете на Equest) не бе открит за коментар какво е бъдещето на проекта. Според предишни изказвания около 30% от комплекса са договорени с купувачи. Въпреки това има и критици на концепцията му. Според работещите на пазара на недвижими имоти по Черноморието обектът е бил нереализируем още във времето на растящ и всеяден пазар. Причината е прекалената помпозност и претенциозност, заложени още при проектирането му — от една страна, комплексът наподобява архитектурата на стария град, а от друга, заимства дори и тесните калдъръмени улички. Част от комплекса е и търговска улица с множество малки магазинчета и кафенета. Разгънатата застроена площ на селището е 34 хил. кв.м.

И при "Созополис", както и при "Рич Деди", инвеститорът има неизплатени задължения към главния изпълнител и към банката. В случая това са "Главболгарстрой" и финансиращата обекта институция Alpha Bank (заемът в началото на проекта беше за 38 млн. евро). Последният представен отчет на "Иммофинанс" е за 2009 г. Както става ясно от доклада на одитора, към 31 декември тя е в нарушение на договора за заем с кредитиращата банка. Още тогава одиторът отказва да изрази мнение по отчета и не се е убедил, че "дружеството може да продължи дейността си като действащо предприятие".

По неофициална информация от месеци се преговаря как да се разблокира проектът. Но явно до решение все още не се е стигнало.

Прогонени мегаамбиции

Вече повече от година нищо не се случва и на друг обект - комплексът "Коста дел кроко" в Царево, в който беше планирано да има петзвезден хотел, жилищен и търговски комплекс, бизнес център, административна сграда, болница и др. Още при обявяването му през 2007 г. много хора го сравниха с миниград не само заради микса от сгради и услуги, но и поради капацитета на комплекса - 2500 души. Разгънатата застроена площ на "Коста дел кроко" е над 60 хил. кв.м, което го прави един от най-големите комплекси на територията на българското Черноморие.

Инвеститор в проекта е опериращата с руски капитали "Лаудис холдинг груп". Тя обещаваше да вложи в комплекса над 60 млн. евро. И тук обаче нещата не потръгнаха и се показаха проблемите, вече видени в другите комплекси — задължения на предприемача към финансиращата банка и строителя. Отделно от това от община Царево има наложена съдебна възбрана върху имота.

Грамаданският комплекс се очакваше да бъде готов преди две години, а инвеститорът се беше ангажирал допълнително да вложи средства в изграждане на инфраструктура в община Царево. За инфраструктура обаче вече никой не говори, а шумно рекламираният мегакомплекс прилича на град призрак.

И тук идва разликата с другите проекти - проблеми със самия инвеститор. Собственикът на "Лаудис" Константин Циганов беше арестуван през 2010 г., когато ДАНС издаде заповед за експулсирането му като опасен за националната сигурност. Циганов е сочен за лидер на Уралмашката престъпна групировка. Той е издирван от 2005 г. от Интерпол. В средата на 90-те години се твърди, че е извършил сериозни престъпления в руския град Екатеринбург. Разследван е дори за убийството на зам. главния прокурор на областта. Русия го издирва поради подозрения в ръководенето на престъпна група, която организира поръчкови убийства в Свредловска област.

Така освен покрай пазарните неволи паметници могат да се появяват и покрай проблеми със самите инвеститори. Малкото раздвижване по Черномерието с наличието на руски купувачи явно не е достатъчно да съживи мегапроектите. Основно заради гигантските им дългове. А и заради нужните значителни инвестиции за завършването на обектите. Случайно или не и трите комплекса, за които разказваме, се бяха прицелили в лукса. А феновете му напоследък някак избягват българското Черноморие.

Довършване

Вече трета по ред година вниманието на инвеститорите във ваканционни комплекси е съсредоточено много повече върху продажбите и довършването на започнатите обекти, отколкото върху започването на нови. За това говорят и данните за издадените разрешения за строеж в основните строителни области, тясно свързани с курортите – Варна и Бургас. През 2010 г. там са били издадени разрешения за строеж на съответно 460 и 516 жилищни сгради, което е с над 60% по-малко от броя на новите обекти през 2008 г.

След като незрелият български пазар на ваканционни имоти преживя няколко бурни години на еуфория и надбягване с квадратни метри, последва рязко намаляване на скоростта. А за част от проектите дори спиране. Така широко рекламирани преди кризата ваканционни мегакомплекси на българското Черноморие днес стоят като призраци – недостроени или празни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  sofia avatar :-|
  София

  То е ясно, че няма да ги завършат, въпросът е, обаче, какво ще стане с построеното досега? Аз лично имам досег само с Коста дел Кроко - ужасяващо е. Ще се демонтира ли, ще се срути ли? Как ще се прехвърли собствеността и т.н.

 • 2
  moreni avatar :-|
  moreni

  Още един щрих към съсипаното българско Черноморие. Забележете Царево с чии капитали е щяло да се благоустроява. Да, ама не. Ех, Арнаудов, Арнаудов...

 • 3
  daks avatar :-|
  ДАКС

  Ако някой е чувал за АЖУР ДЕЛ МАР, сигурно знае там пък за каква грандоманска простотия ставаше въпрос. Добре че си остана само на хартия.
  Щяха разбираш ли да правят къщи в арабски стил за богатите араби, а можду тях вместо улици - канали по които да се движиш с лодки "а ла Венеция".
  Махни, махни. Туй някйде по северото черноморие бяха замислили да го правят. Май из КАВАРНЕНСКО.

 • 4
  misho73 avatar :-|
  misho73

  1. Разликата между строител и инвеститор е като между зидаромазач и архитект. У нас строителите, станаха инвеститори, а като гледам картинките и мазачите са станали архитекти. Ефекта е налице.
  2. Луксозен туризъм/имоти в най-бедната държава от ЕС?!? Ей сега ще запаля Бентли-то, паркирано на женския пазар, през Меден рудник напряко и .. кеф на яхтата. Филма е социален, не е сексуален и не е шведски, а съветски.
  3. Руски инвеститори?!? Чорни, Лукойл?!? Ааа, търсят го за убийство, схванах.
  4. Араби да купят пясък?!? Е пък защо да не изнесем маслини за Гърция?
  НЕкои другари така и не схванаха как да печелят от нашето черноирие, нещо като упоритата дебилност на една френска фирма да продава в БГ кисело мляко, при това по френски рецепти. Ми те нямат и думичка за това нешо, как да обясниш на чукчата на какво прилича питона? Необходии са толкова много обяснения, че се губи смисъла от самите обяснения... Лошото е друго - в БГ се практикуват безкрайните строителни визи, от което следва че в следващите 20г. ще се нагледаме на бетон и ръждясало желязо. Дали не е време ромите да свършат нещо полезно - разкостване на погинали мутрашки мечти и скрап до пръсване? Май да, а?

 • 5
  moreni avatar :-P
  moreni

  "разкостване на погинали мутрашки мечти" - хаха, на това му се казва живописен изказ! Поздравления!

 • 6
  samui avatar :-|
  Самуил

  И аз имам наблюдения от "Крокото.." наистина мащабен и мегаломански.. В 60 млн. евро въобще не можеше да се помести, оценъчно щеше да е около 110- 120 млн. евро..
  Финансира го, в голяма част банката ..(коя, няма да кажа) за съжаление.. т.е. всички ние, с нашите пари
  Другите инвестиции на Лаудис кой знае защо си стоят-заводът "Пасат" угоителният комплекс..
  Най-вероятно ще се дострои.. но без поликлиниките,яхтеното пристанище и т.н. а само жилищната част,търговският център и басейните... Банката, банката да си решава... Дължът се пари и на "Планекс" но не мисля че са огромни суми.. (сравнени с другите суми, разбира се, за мене например и 10 000 евро са си пари)

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е не може и без грешки, рано или късно ще се намерят инвеститори и ще довършат обектите, освен ако времето не ги изпревари, както става понякога..... сградата на "Работническо дело" на входа на София например, за "малко" спряха строежа преди 25 години и те ти стои си така за радост на столичани и гости на столицата....

 • 8
  petar1228 avatar :-|
  petar1228

  нормално е да има и такива примери. За това трябва да се приеме закон за максимална продължителност на строеж в определени територии с обществена значимост. Плевнелиев да не мисли само за магистрали. Иначе има и доста успешни проекти реализирани през това време на ключови места, които определено са за похвала

  http://www.oasis-bg.com/
  http://www.oasisbeachclub-bg.com/html/
  http://www.goldenrainbow.bg/index.php?lang=bg&page=0&vars=
  http://www.youtube.com/watch?v=9mADD5qzXVE

  http://www.sunsetresort.bg/

  http://www.greenlife.bg/portfolio.php?id=8
  http://www.santamarina.bg/

  http://www.stnicholascomplex.com/st2/index.html

  и много други...


  Жалко е, че пишете само за лошото що се отнася за БГ черноморието, явно това ви е политиката за атракция на читатели. Малко повече позитивизъм....Ако ще пишете конкретно за проблемни обекти, пишете и за тези които са се преборили с кризата и как. Има много такива, които дават хляб на много хора по черноморието и са наистина качествени.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Вдигат данъците върху имотите до 0.5-1% от пазарната цена както е в другите страни и вече няма да има недостроени имоти.. Просто никой няма да държи такива руини и да чака Годо...

 • 10
  tatiana1946 avatar :-|
  Тодора Кефалар

  Мигар остана незастроено място по черноморския бряг. Какво става с проекта да бъде построена непрекъсната стена от хотели от Крапец до Синеморец, китайците ще ахнат. Извън темата - озадачава ме очевидната грешка в подзаглавито на материала - гигански. Да не би коректорите на уважаваната от нас медия да са в летен отпуск?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал